ŽIVLJENJE Z DIABETESOM

 

Ukrepanje pri SB TIP 1 v času bolezni in stresa

V času bolezni in stresnih situacijah (spraševanje, izpiti, čustvena stiska ob smrti, ločitvi v družini) se telo otroka in mladostnika drugače odziva na običajne odmerke inzulina. Spremljamo višje krvne sladkorje in glukozurijo, kar je posledica delovanja hormonov, ki zmanjšujejo učinek inzulina. Med te hormone prištevamo predvsem hormone nadledvične žleze - adrenalin in kortizol.

 

Želite izvedeti več kako ukrepati ob času bolezni in stresa, kliknite TUKAJ

 


Otrok in mladostnik s sladkorno boleznijo na potovanju, pošitnicah

Danes so potovanja in uživanje na počitnicah za številne družine del življenja. Tem aktivnostim se družina ne sme odpovedati zaradi otrokove sladkorne bolezni. Če bo izlet dobro načrtovan, ni noben cilj nedosegljiv. Seveda pa je potrebno tudi v času potovanja opravljati meritve krvnega sladkorja in kontrolo ketonov v urinu, da bodo lahko čim bolj natančno prilagodili odmerke inzulina v spremenjenih razmerah.

 

Želite vedeti kako biti dobro pripravljen na potovanje, kliknite TUKAJ

 


Diabetes in šport

Telesna aktivnost je pomembna za vsakogar, saj z redno telesno aktivnostjo telo vzdržujemo v dobri kondiciji in tako lažje prenašamo vsakodnevne napore in stres.
Vseeno pa mora športna aktivnost prinašati s seboj tudi zadovoljstvo in ne sme biti orodje prisile. Malčki in predšolski otroci so po navadi zelo aktivni, veliko tekajo naokrog in se s športom spoznavajo preko igre. Šoloobvezni otroci in najstniki pa se glede svojih aktivnosti močno razlikujejo. Nekateri v športu uživajo, spet drugi pa raje sedijo za računalnikom ali pred televizorjem, berejo knjige, se ukvarjajo z glasbo...

 

Želite izvedeti več o diabetesu in športu, kliknite TUKAJ

 


Psihološki vidiki sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen za otroka in malčka pomeni vsakodnevno prilagajanje na različnih življenjskih področjih. Posebno mlajši otroci niso kos vsem zahtevam, zato potrebujejo pomoč odraslih pri spoprijemanju z boleznijo. Tudi za starejše otroke in mladostnike prilagajanj ni konec, saj se morajo soočiti z vrsto novih izzivov, povezanih s šolskim delom, čustvenim doživljanjem in vrstniki.

 

Želite izvedeti več, kliknite TUKAJ