Uvodnik

Splošna dejstva

11. januarja leta 1922 je Banting vbrizgal inzulin prvemu človeku, umirajočemu najstniku s sladkorno boleznijo Leonardu Thomsonu. Zdravljenje je bilo uspešno, saj je živel še 15 let.
Tak je bil začetek uvodnika v prvi slovenski monografiji o sladkorni bolezni pri otrocih »Diabetes mellitus infantilis et juvenilis«, ki jo je napisal prof.dr. Lev Matajc leta 1979. Ta uspeh medicine je tako pomemben za mlade sladkorne bolnike, da ga je umestno ponovno navesti. Prof. dr. Lev Matajc, ki je prvi v Sloveniji uvedel sodoben način vodenja sladkorne bolezni tipa 1 s samokontrolo in prilagajanjem odmerkov inzulina potrebam bolnika, oziroma analizam sladkorja v krvi in urinu, je imel takrat veliko težav pri uvedbi te novosti. Diabetologi, ki so zdravili sladkorne bolnike s sladkorno boleznijo tipa 1 (imenovano tudi od inzulina odvisna sladkorna bolezen) so smatrali glede na svoje izkušnje pri odraslih, da….

 

Želite izvedeti več kliknite TUKAJ

 

Sladkorna bolezen je posledica pomanjkanja hormona inzulina ali pa njegovega zmanjšanega učinka (inzulinska rezistenca).

Hormon inzulin je beljakovina, ki se tvori v beta celicah Langerhansovih otočkov trebušne slinavke. To so skupki celic v trebušni slinavki, ki so oblikovani kot otočki tkiva ujetega med ostale celice trebušne slinavke. Inzulin je hormon, ki uravnava presnovo sladkorjev v telesu, prav tako pa vpliva tudi na presnovo beljakovin in maščob.

 

Želite izvedeti več kliknite TUKAJ