Novice

» Nazaj na novice

Še nismo končali!

Krištof


Na Gorenjskem je odličnih restavracij veliko in med njimi posebno mesto igra v Predosljah pri Kranju - gostilna Krištof. Vrsto let brata Boljka razveseljujeta svoje goste z vrhunsko hrano in recepte pri katerih ne odstopata od ekoloških živil, ki morajo biti vrhunske kvalitete. V kuhinji sedaj njuno ekipo vodi kuharski mojster Uroš Gorjanc. Ko iščeš informacije o Krištofu in njihovi vrhunski kuhinji izveš, da je gostinska tradicija družine izjemno dolga - 700 letna tradicija po očetovi in 240 letna po mamini strani. Tisti, ki jih dobro poznajo vedo, da njihov slogan ostaja "nazaj k naravi" in tako so živila skrbno izbrana, prednost ima lokalna pridelava in rezultat so res izjemni okusi na krožniku.
Tako se meni posebej oblikovan za nas začne s tuninim tatarom s popečenimi škampovimi repki, na kumaričnem želeju. Sledijo ohrovtove sarmice nadevane z ajdovo kašo in šampinjoni na curryjevo mandljevi omaki.Za glavno jed se razveselite fileja brancina s koromačevim brulejem in zelenjavo. In za sladek zaključek je tu še vafelj iz ovsenih kosmičev z gozdnimi sadeži in jagodnim sorbetom z ingverjem. Verjemite, da boste k temu kuharskemu mojstru prišli večkrat!

Pikol

Nismo še zaključili naših kuharskih zgodb, na Primorsko je treba, obiskat eno najboljših slovenskih restavracij z morskimi specialitetami. Restavracija Pikol je v čvrstih rokah družine Gašparin, kuhinjo sedaj vodi že druga generacija - chef Tadej ter ob njem še Taras, ki sta rastla z gostinsko tradicijo družine od malih nog. Postopno so se usmerili v morske jedi, razvijali nove recepte, vedno več pozornosti dali tudi na sam izgled jedi na krožniku in dopolnjevali vinsko karto.
Oče Boris je danes med najboljšimi slovenskih someljeji in Gašparini imajo tudi svoje vinograde, posebej velja omeniti njihove penine Silveri. 
V Pikolu ima vsaka jed na jedilniku svojo zgodbo, z imenom, postavitvijo na krožniku, dodano je vino in tako iz obroka nastane cel obred. Tadej nadgrajuje zgodbo, ki jo je začela mama Maruška, posvečajo se jedem v različnih kombinacijah, ki so barvite in polne okusov.In kaj so pripravili za nas? Za začetek lososov tatar s popečenimi ovsenimi kruhki, za toplo predjed nas razveselijo vongole z jurčki in rahlo dimljeno kobariško skuto. Sledijo kraljevi gamberi popečeni v pečici s čilijevim oljem in limeto. Na koncu pa še odličen jabolčni sladoled iz rikote in dodatkom mete…

Izgleda, da se moramo odpovedati samo Ani Roš…

Slika