Nasveti

Ko otrok zboli za sladkorno boleznijo, večino bremena začutijo starši. Po začetnem šoku diagnosticirane sladkorne bolezni pri otroku, se morata starša spoprijeti z novimi, nepoznanimi nalogami, predvsem pa se, kar se da hitro in učinkovito privaditi na drugačen način življenja.

Vsakodnevno vodenje otrokove sladkorne bolezni zajema pogoste meritve krvnega sladkorja, ki lahko vmes pokažejo tudi ne/pričakovane visoke ali nizke sladkorje, redno štetje ogljikovih hidratov pri vsakem obroku, pravilno rokovanje s črpalko oz. odmerjanje inzulina, vključevanje redne telesne aktivnosti v družinski urnik, zagotavljanje primernega varstva za otroka, zaskrbljenost zaradi poznih zapletov, svoje pa doprinese še obdobje pubertete, z razvijajočimi hormoni, povečano potrebo po inzulinu, spremembami v razpoloženju itn. Vse te naloge zahtevajo od staršev, kot tudi od celotne družine veliko pozornosti.


Starši imajo ključno vlogo pri vzgoji otroka za odgovorno vodenje diabetesa, kot tudi zagotavljanju občutka pripadnosti, ljubljenosti, potrditve, podpore in razumevanja otroka. Ker se zavedamo kako pomembna je vloga staršev pri vodenju otrokove sladkorne bolezni, želimo zagotoviti rubriko, ki bo namenjena posebej vam, dragi starši. Upamo, da bodo teme, o katerih bomo na tej strani pisali, v pomoč vam, vašemu otroku in družini pri soočanju, spoprijemanju in življenju z otrokovo sladkorno boleznijo.