VAS ZANIMA VEČ


Celiakija pri sladkorni bolezni TIP 1

Sladkorna bolezen tip 1 je avtoimuna bolezen. Znano je, da se pri sladkorni bolezni lahko pojavljajo tudi druga avtoimuna obolenja, med njimi je ena najpogostejših celiakija. Celiakija je imunsko pogojena kronična vnetna bolezen tankega črevesa, ki nastane pri genetsko predisponiranih ljudeh zaradi preobčutljivosti na gliadin, beljakovino, ki se nahaja v pšenični moki, ječmenu in rži.

 

Želite vedeti več o celiakiji, kliknite TUKAJ


Hashimotov tiroiditis pri bolnikih s sladkorno boleznijo TIP 1

Sladkorna bolezen tip 1 je avtoimuna bolezen. Znano je, da se pri sladkornih bolnikih, lahko pojavljajo tudi druga avtoimuna obolenja, med njimi najpogosteje celiakija in Hashimotov tiroiditis.

Želite vedeti kaj je Hashimotov tiroiditis, kliknite TUKAJMotnje hranjenja pri bolnikih s sladkorno boleznijo TIP 1

Motnje hranjenja so duševne motnje, za katera je značilen nepravilen odnos do prehranjevanja in so največkrat posledica različnih bio-psiho-socialnih dejavnikov. Klinična slika je zelo različna. Od restriktivne anoreksije nervoze, ki se kaže z omejevanjem vnosa hrane in povečano telesno aktivnostjo ter bulimije nervoze, kjer prenajedanju sledi bruhanje, do prehodnih oblik. Vsem bolnikom je skupno to, da so s stradanjem odkrili način, kako navidezno reševati probleme psihološke narave in obvladovati anksioznost.

Želite vedeti več, kliknite TUKAJ


Pozni zapleti sladkorne bolezni

Kljub sodobnemu zdravljenju sladkorne bolezni nihanja vrednosti krvnega sladkorja vodijo v kronične zaplete, ki se kažejo predvsem kot spremembe na malih žilah (mikroangiopatija), ki povzročijo prizadetost ledvic, oči in živčevja in spremembe na velikih žilah (makroangiopatija) s posledično aterosklerozo.

Želite vedeti več o retinopatiji, nefropatiji in nevropatiji, kliknite TUKAJ


Presejalni test za diabetično stopalo

Diabetično stopalo/noga je eden najpogostejših zapletov sladkorne bolezni (SB). Z izrazom diabetično stopalo ali noga opisujemo spremembe, ki nastanejo na nogah bolnikov s SB z izraženimi poznimi zapleti bolezni: angiopatijo (okvara ožilja) in nevropatijo (okvara živčevja).

Želite izvedeti več o diabetičnem stopalu, kliknite TUKAJ


Genetika sladkorne bolezni TIP 1

Sladkorna bolezen tip1 (SBT1) nastane zaradi motnje v imunskem – obrambnem odzivu posameznika. ˝Vojska˝, ki v zdravem telesu skrbi za prepoznavanje in uničevanje telesu škodljivih celic, virusov in drugih mikroorganizmov, povzroči v telesu nekakšen ˝državni udar˝ in začne uničevati celice trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin.

Želite izvedeti več o genetiki in SB tip 1, kliknite TUKAJ


Matične celice za zdravljenje sladkorne bolezni

Med celičnimi zdravljenji SB je sprva obetala predvsem presaditev pankreatičnih otočkov. V zadnjem desetletju pa je vse več pozornosti usmerjene v celično zdravljenje SB s pomočjo matičnih celic (MC)

Želite izvedeti več o matičnih celicah in SB tip 1, kliknite TUKAJ


Spremembe na koži in okončinah pri osebah s sladkorno boleznijo

Spremenjena presnova pri osebah s sladkorno boleznijo lahko prizadene vsak del telesa, tako tudi kožo – zlasti na nogah. Spremembe na koži, ki povzročajo težave osebam s sladkorno boleznijo, so najpogosteje posledica bakterijskega ali glivičnega vnetja.

Želite izvedeti več o spremembah na koži pri SB, kliknite TUKAJ