Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

KUNG FU dnevnik 2016

18. 6. 2016 – SOBOTA
In se je začelo. Avtobuse napolnimo v Ljubljani pred staro Pediatrično kliniko. A delo se je začelo že davno prej, že januarja smo pripravili dokumentacijo in jo poslali na Zavod. Odgovor smo čakali več kot mesec dni, spet smo sprejeti, lahko organiziramo kolonijo, ne samo za otroke s sladkorno boleznijo in fenilketonurijo, tudi otroci z revmatskimi obolenji so v tej skupini. Le da gremo mi na Debeli rtič, oni pa v Dolenjske toplice.
Za vse skupine pa potrditev iz ZZZS pomeni, da naredimo korak naprej, pripravimo vabila in jih razpošljemo. Pri sladkorčkih je kandidatov za 100 mest kar 300, zato naredimo prvo selekcijo in odpošljemo 245 vabil. Že v prvem tednu se vrne 70 prijavnic z odgovorom, “ja rad bi šel v kolonijo”. In do srede aprila je kolonija polna, enako tista za otroke s fenilketonurijo.
Prvomajski prazniki so nato namenjeni oblikovanju programa, skupin, iskanju vodičev in prvi vikend v maju se dobimo na Debelem rtiču. Pogledamo, kaj je novega in na sestanku predstavimo otroke, delo, novosti, zbiramo nove ideje in tudi vodiči se spoznavajo med seboj, saj imamo vsako leto nove kandidate.
Junij, ojoj, koliko dela, treba je kupiti glukozne tablete, poskrbeti za HbA1c senzorje, pripraviti vse za hipe, pripraviti zdravila, natisniti sezname…
In 18. 6. je vse nared. Prvi del ekipe gre na pot ob osmih, da pripravi paviljon z ambulanto, drugi poskrbijo, da so naloženi tovornjaki z našimi stvarmi, in tudi tovornjaki gredo na pot že ob 9h. Ob 11h prispejo in razkladanje se začne. Osem žensk in trije fantje poprime in v eni uri je vse zloženo – en kup za likovne delavnice, drug kup za kuhinjo, del stvari roma v ambulanto in zadnji del – grissini in prepečenci za hipe ter sokovi in voda so postrojeni v Vili Celcer.
Ko pridejo otroci jih razporedimo po sobah, na hitro opravimo menjavi dveh deklet, da sta v sobi skupaj in solze so posušene, starši, ki so malčke pripeljali sami se poslovijo. Mi pa oddirkamo na kosilo.
Popoldan gremo že na bazen, zvečer pa – navajamo se na ritem in ponoči tako že pomerimo 88 sladkorjev.
19. 6. 2016 – NEDELJA
Jutro je malo bolj kislo, a dr. Bratina, dr. Dovč in dr. Kotnik že ob šestih preizkušajo športne copate na teku skozi vinograd. Ko zaključijo svoj krog, jih preseneti skupina tekačev iz vseh skupin, ki tečejo z Anžetom, Blažem, Žigatom, Nino in Andražem, pridruži se jim še sestra Ana. Več kot 20 jih je – in vsi so vstali že ob pol sedmih.
Po zajtrku stroga komisija pregleda sobe, vse brez izjeme so pospravljene, tudi pri najmlajših in nakazuje se, da bo tudi letos tekmovanje divje – nekatere blazine so bolj poravnane, iz oddej nastajajo prave umetnine, na oknih ni brisač in tla so pometena.Popoldan v dežju zasedemo notranji bazen, voda je topla in glasovi otrok preglasijo dež.
Pripravili smo prvo malico, odlična je – grški jogurt s podlago iz malin in okrašen je z mandlji ter čokoladnimi mrvicami. Kar ostane prihranimo v veliki skledi, kajti zvečer imamo presenečenje. Pa o tem kasneje.
Prva ekipa vodičev je zadolžena za spoznavni večer -  Cirli predstavi kaj bomo delali. Zapeljive gejše in otroci iz najmanjših skupin ter fenilčki pripravijo svoje nastope. Liza spregovori o jogi in tehnikah sproščanja. Kristina pa predstavi drugo novost – šolo ustne higiene. Vsi otroci bodo dobili novo zobno ščetko in opravili pouk pravilnega čiščenja zob, ki je tako pri sladkorni bolezni, kot pri fenilketonuriji izjemno pomembna. Nato nastopi še Anže, ki predstavi športni program, ki ga res želimo čim bolj uveljaviti – zato zbiramo letos športne točke ter podelimo vsak dan najbolj aktivni skupini v celoti nagrado– vodiči seveda sodelujejo; in letos je nagrada enotna = domač sladoled. S seboj imamo sladoledomat, tak profesionalen, ki pripravi 30 porcij sladoleda v urci ali dveh. Iz malice, ki ji dodamo še sadje in jogurt tako pripravimo prve porcije sladoleda in z degustacijo potrdimo, in to povsem enotno, da je res boljši kot kupljene različice.Ne pozabimo niti na rosjtne dni. Bernarda podeli darila prvim trem – Anej prejme lubenico za vso skupino in lonček za jutranjo kavo, Tiana iz skupine fenilčkov in Nejc pa se razveselita svoje lubenice in puščice ter majčke.
In seveda zapestnice – Davud na novo na črpalki, Matic M. ima povsem drugačne sladkorje kot lani, tu je še Nej in Urša, ki je prvič z name. Nataliji sladkor sploh ne gre preko 9 mmol/l, Tina L. mora popraviti še HbA1c pa je popolna zmagovalka, Matej ima super sladkor, enako Ela, Karolina in Matic F. ter novinka Simona. Kristina že prvi večer med vodiči premaga tradicionalna zmagovalca Danila in Francija, pri pomožnih vodiči je tekma tesna – zmaga pa Urška, novinka med vodičkami.
Noč mine mirno, izmerimo 109 sladkorjev in le 6 hip je odkritih, zamenjamo en set, preoblečemo en povšter, ki je od dolgih las povsem moker in zamenjamo eno prepoteno majico.
Koliko sladkorjev smo izmerili v 24 urah? Ne boste verjeli 889.

                       
20. 6. 2016 – PONEDELJEK
Jutranji tek je neverjeten, najprej dr. Kotnik in dr. Bratina, potem pa 40 otrok, spet v spremstvu vodičev, kajti spodbuda s športnimi točkami deluje. Najbolj nesrečnih je tistih 10 otrok, ki zaradi nižjih sladkorjev ostanejo doma.
Izvemo, da sta izpadla dva zobka in takoj obvestimo zobne miške, kje so otroci, tako da lahko ozbke odnesejo in pripravijo darilca. Tokrat zobne miške pozdravijo Aneja in Elo.
Zjutraj pregledamo porabo inzulina in nižamo bazalne, kritje obrokov in korekcije. Poletje deluje – veliko športa, nič šole, lahka in ne preobilna hrana pomagajo, da ostajajo sladkorji stabilni ali celo nizki. Večina otrok takoj zniža porabo za 4-5 enot, rekorderja pa v dveh dneh potrebujeta 12 – 14 E manj inzulina.  Pregledamo še prinešeni material, vse preštejemo in imamo lepo razporejeno po omarah. Ko skušamo izračunati, koliko je vredna naša kolonija s skupno 120 črpalkami, 6 senzorji ter množico setov, lističev, lancet, zaboli glava. Vredni smo največ na svetu – to že itak vemo. Spet pa se nasmejimo ob pregledovanju lističev za ketone. Letos je rekorder škatla z pretečenim rokom 2009, vseh skupaj, ki se jim je rok že iztekel v zadnjih 5 letih pa je kar 25. Hmmmm, bi lahko rekli “Od kod pa so te škatle!”Vreme je bolj ali manj kislo, a to ne moti skupin, da se preko dneva odpravijo na kolo, trim stezo, da se ukvarjajo z jogo, lenarijo, gledajo Kung fu pando, prvi del. Popoldne prispe še zadnji od vodičev – Aljaž, ki je šel na pot takoj potem, ko je zaključil z maturo.
Zvečer pa podelimo zapestnice – spet namreč zbiramo naj sladkorje in v vsaki sobi poščemo zmagovalca. Davud je na odru že drugič zapored, med vodiči zmagata Blaž in Danilo, tu je še Matic M, ki je na odru tudi drugič, pa Selma, Ali, Enej in Aljaž  so bili prav tako med zmagovalci. Vesela je bila tudi Klara, športnik Domen je seveda med zmagovalci, prav tako Glorija in Ema Stela in poleg nje še Ema, na koncu pa še Tina in Tara.
In velik aplavz pospremi prvo porcijo sladoleda, ki ga tokrat podelimo najbolj športnim fantom iz skupine Kung fu mojstri, pri dekletih pa zmagajo Bojevnice proti hipam.
Sledi ples. Tokrat ples v savni, saj zaradi strahu pred nevihto in obilico blata raje ostanemo v paviljonu, ki se kmalu segreje na zavidljivih 30 stopinj. Plešejo praktično vsi, najmlajši se sicer poslovijo ob devetih, fenilčki vztrajajo do konca in potem popadajo v postelje, sladkorčki pa zaključijo z meritvami sladkorja, najbrž jih niti 10 nima sladkorjev preko 10 mmol/l, zato pripravimo vodo za nočno žejo in majhno malico – krekerje, vsak dobi 10 gr OH, ki jih v 90 % sploh ne pokrivamo.
In rezultat – ob polnoči so sladkorji lepi, le 3 hipe odkrijemo, in ob 107 meritvah je noč mirna, sladkorji stabilni. Le prva viroza se priplazi in proti jutru je štirim dekletom slabo.
Izmarjenih sladkorjev je – pravi imate 887!


TOREK - 21.6.2016

Danes je vreme prvič lepše, ni tiste vročine, ki jo želimo, a jutranji tek uspe, tako pri zdravnikih, kot pri otrocih.
Začne se prava šola – razporedimo se pri zdravnikih, dietetičarki, sestrah in vodičih, višja je starost otrok, več pričakujemo od njih. Pogovarjamo se o primerni količini ogljikovih hidratov pri obrokih, športu, poklicnih željah in dobro vodeni bolezni, ne ognemo se niti poznim zapletom in nadaljujemo s šolo ustne higiene.
Popoldan nas obišče Toni Janez, ki na obisk pride s svojo psičko Ajko, ki je reševalni pes izurjen v svojem 8 letnem življenju. Otroci najmlajših skupin si ogledajo reševalno akcijo, navdušeni so nad tem, da zna Ajka šteti. Z Janezom imamo nato še sestanek glede našega pohoda na Triglav, saj ne sme biti nič prepuščeno naključju.
Vodiči se pripravljajo na Pandatlon, otroci se razporedijo v tri skupine, najstarejši kolesarijo, mlajši tečejo in plavajo. Med otroke s sladkorno boleznijo se pomešajo še naši prijatelji fenilčki in zato je aplavz še večji. Zabave je veliko in smeha tudi, ugotovimo pa še, da velika večina otrok ne zna prestavljati prestav na kolesih in je tako klanec skoraj nepremagljiv. Tako na koncu seštevamo čas vseh treh discipline in razglasimo zmagovalce. A ker so zmagovalci prav vsi, pripravimo nočno malice za boj pred hipami preko noči po športu.
Zapestnice? Seveda smo jih podelili, pri Zapeljivih  gejšah Gloriji in pri Kung fu borcih Davudu, sledijo še Male pandice  z zmagovalko Klaro in fantje iz Kung fu šole lepih sladkorjev z M. Maticom, seveda pa je zmagovalcev še več : Umetnice lepih sladkorjev tokrat proglasijo za zmagovalko Tino, v skupini Me skrbimo za vse je to  Ema Stella, pri Bojevnicah proti hipam pa Tara, sledi še Zeleni maščevalec Domen in za njim Neustrašna tigrica Ema, ketonski boj dobi Ali, pri Andrejevih bojevnikih se razveseli Aljaž.
Na koncu pa morda nekaj o hipah – zvečer prestrežemo težjo hipo in ugotovimo, da si je dekle odmerilo 4,5 E inzulina za nič. Dobro da se sladkor ustavi na 1,9 mmol/l. Lahko bi bilo huje. Sledijo pogovori o tem, da želimo, da je sladkor najbolje urejen s čim manj inzulina, kako ustaviti enormna nihanja sladkorjev, ki so prisotna pri nekaterih, pogovarjamo se zakaj ne preveč ogljikovih hidratov in da ne poznih obrokov. Rekorder potrebuje skoraj 20 E manj kot doma. Način življenja je drug – dve do tri ure športa dnevno, tehtani obroki, ki so lahki in ne preobilni, sladice so zdrave, ogibamo se piškotom in čokoladi.


SREDA - 22.6.2016

Jutranji tek postaja popularen, spet tečejo tako zdravniki, pa 40 otrok, ki jih spremlja velika skupina vodičev in sestra Ana. Danes je za Ano zadnji dan, zamenjali jo bosta Teja in Urška. Prva skupina gre na kolo, kljub vročini. Vsi skupaj pa na plažo.
Pri kosilu čestitamo za rojstni dan še Nataliji, ki praznuje z name že četrtič. Morda bo drugo leto že vodička. Zobna miška pa ima delo še s Hano. Danes je spet poseben dan, saj nas obišče Uroš Štefelin z ga. Marcelo. Si predstavljate kuharsko delavnico, kjer kuhamo 145 obrokov, ki ustrezajo sladkorni bolezni in celiakiji hkrati? Najprej dekleta oluščijo cello vedro rakovih repkov, ki jih Ana in Aljaž nato popečeta, Natalija in dr. Bratina pa nabadata na palčke. Glorija in še nekaj deklet razporedi 145 lepih skodelic, v katerih bo hladna paradižnikova juha, z packo smetane, zeliščnimi semeni in našim nabodalom z rakcem. Aljaž se izkaže še pri peki telečjih filejev, ki jih nato fantje vakumirajo, da se bodo kuhali na nizki temperaturi. Velika skupina še reže paradižničke in bučke na majhne koščke, te bomo kasneje popekli kot prilogo, Nace pa se izkaže pri mešanju ogromnega lonca rižote, za katero je pripravljen narezan por in pa cvetača, ki jo na majhne glavice narežejo dekleta. Najboljše opravilo je pa seveda priprava sladice, ki jo sestavlja čežana iz jabolk, jagod narezanih na koščke, domačih borovnic z dodano žlico čokoladnega šmorna, in jogurtovo peno.In veste kdo je pripravil mizo? Po pogovoru, kako se pravilno zlagajo prtički, kam sodi nož, kam vilica in kje bo žlica, Ajda pomaga pogrniti mize z rjuhami, nanje so postavljeni jedilniki, Franci s fanti prinese dodatne stole. Najbolj natančen je Tine, ki z Matejem pregleda mize in pravilno poravnava pribor.In nato se pri strežbi izkaže Nika z ostalimi dekleti, ki požanjejo gromozanski aplavz, saj servirajo tako juho, kot glavno jed in sladico. Pravzaprav izgledajo, kot bi že nekaj let stregle v gostilni, nič se ne polije, kaj šele razbije.
Posebno presenečenje pripravi še oljar Jenko, ki nam prinese odlično slovensko olje, ki ga degustiramo z juho in rižoto.
Nor dan, res odličen, hvala Uroš in Marcela za to doživetje, bomo prišli še k vam v Podvin pomagat kuhat. Aljaž bi skoraj dobil službo, saj je tako spreten, vsi ostali pa bi še kako delavnico.Ali je bilo kaj lepih sladkorjev?  Seveda, nova runda zapestnic dobi lastnike: pri Zapeljivih  gejšah Pia in pri Kung fu borcih je nepremagljiv Davud,  sledijo Umetnice lepih sladkorjev tokrat proglasijo Karolino, v skupini Me skrbimo za vse je to Nana Lia, pri Bojevnicah proti hipam pa ponovno Tara, sledi še Zeleni maščevalec Domen in za njim Neustrašna tigrica Ana, ketonski boj dobi Matic H., pri Andrejevih bojevnikih se razveseli Jan prvič. Sledijo še Male pandice s Hano  in fantje iz Kung fu šole lepih sladkorjev z Leonom ki bo zgleda letos nepremagljiv.ČETRTEK - 23. 6. 2016

Zjutraj je že ob 6h 25 stopinj, a vseeno se zdravniki podajo na jutranji tek. Tudi hladen tuš ne ustavi potočkov potu naslednjih 30 minut.
Danes odhaja dr. Kotnik, dan pa z obiskom konjev v Elerjih skupaj z dr. Bertok začne dr. Žerjav Tanšek. Tokrat se na terapevtsko jahanje odpravijo fantje iz Danilove skupine. Noben se ne boji konjev in dopoldne je res lepo.
Namesto šole je na program šport in zasedemo športna igrišča, nogomet, odbojka, vse je na programu. Po malici  vabi še bazen, hkrati pa se na Debeli rtič pripelje skupina Baseless. Pri kosilu zapojejo prvo pesem, aplavz je velik. Sledi še vabilo na pevski trening. Po začetnem oklevanju se pojavijo prve prijave, fante privabi “ritm mašina”, znane pevke iz Zapeljivih gejš pa vadijo “Ti si moje sonce”.
Ostali otroci se mečejo v vodo, saj sonce neusmiljeno segreva ozračje. Vabljivo je tako morje, kot tudi bazen, gneča je velika, tisti na kopnem pa iščejo zavetje sence.
Po večerji podelimo nagrade za najbolj športne skupine, veselijo se dekleta iz skupine Umetnice lepih sladkorjev, nato pa še fantje iz skupine Zelenih maščevalcev.
In da staršev ne bo preveč skrbelo, kaj ga lomimo s sladoledom naj razložimo – v sladoledu je sadje, jogurt in sedaj še Glucerna, ki je napitek z nizkim glikemičnim indeksom. Odličen je, konkurenca kupljenim sladoledom velika. Morda naredimo še vanilijevega in lešnikovega. Obenem steče še priprava marmalade, prva bo malinova, naslednja pa marelična z mandlji.


LIGHT MARMELADA

Ni je čez domačo hrano, zato nadaljujemo še s peko celiakalnega kruha, vsak dan za vseh 14 otrok s celiakijo pripravimo 2 kg kruha, čisto svež je ob zajtrku. Malice pa postajajo legendarne, 15 – 25 gr OH se danes skriva v “Cheese caku” z malinami.Večerni koncert je neverjeten, slovenske in angleške pesmi, vmes še ena portugalska. Nihče ne more verjeti, da ni spremljave orkestra, da se vse da narediti z glasovi, ki jih oblikujemo sami, vsi se tudi učimo, kako se to dela. Zmagovalna je naša pesem Ti si moje sonce, Anika poskrbi tudi za to, da pevka originala dobi naš posnetek in je navdušena.Zapestnice? Seveda smo jih podelili, pri Zapeljivih  gejšah Niki in pri Kung fu borcih (ojoj že spet)Davudu, sledijo še Male pandice z Nejo in fantje iz Kung fu šole lepih sladkorjev z Nejcem, seveda pa imamo še zmagovalce Umetnice lepih sladkorjev tokrat proglasijo za zmagovalko Mio, v skupini Me skrbimo za vse je to Kiara, pri Bojevnicah proti hipam pa prvič slavi Simona, sledi še Zeleni maščevalec Amadej in za njim Neustrašna tigrica Anja P, ketonski boj dobi ponovno Ali, pri Andrejevih bojevnikih se razveseli Nace , ki smo mu uspeli zmanjšati število hip.
In noč? Menjamo tri sete in rešimo nekaj hip. Meritev je 120, v 24 urah pa 900.


PETEK - 24.6.2016
Dan je vroč, že ob 6h zjutraj termometer pokaže 27 stopinj. Vseeno pa tekači ne obupajo, ekipa je močna – ob šestih zdravniki, potem še medicinske sestre z otroki in vodiči.

Kljub vročini bo dan športno obarvan. Tokrat  gostimo košarkarje, ki pripravijo pravi trening na našem košarkaškem igrišču, ki se ga udeležijo vsi otroci, vsi imajo s sabo vodo, ki je nepogrešljiv del športne opreme, obenem pa naša ekipa meri sladkor, veliko otrok utrujenost zamenja za hipo, nekateri ta šport obvladajo v popolnost, drugi imajo kaj hitro hipe. Vedno ugibamo, ali so to otroci, ki doma najraje delajo na računalniku in gledajo TV program…  Čeprav je množica tistih, ki povedo, da trenirajo košarko, rokomet, odbojko in nogomet velika. Pri dekletih prevladuje ples, a med nami je tudi rokometašica.

Po kosilu je na vrsti še košarkaška tekma, ki poteka v vročem soncu, a kot reče trener Matija –če treniraš in se prepotiš, je to z namenom, veliko slabše je, če se potiš samo od ležanja na soncu.

Mogoče napišemo še nekaj o delu naše vzgojiteljice Anike. Poleg tega, da uči najmlajše o sladkorni bolezni, ima polno glavo idej, ki jih otrokom predaja na likovnih delavnicah. Kaj lahko naredimo iz papirja, fimo mase, mase za keramiko, kaj lahko narišemo, kako naredimo darilo za prijatelja. In predvsem to, da za dobro zabavo ne potrebujemo računalnika ali telefona.

Zvečer podelimo sladoled – veselje je veliko…

Brez zapestnic ne gre, nekateri imajo že drugo ali tretjo, danes pa so med zmagovlaci: Borec Vid M, najmlajši Leon, Prikupna pandica Ela, maščevalec Sergej , Gejša Tjaša, skrbna  Kristina, bojevnik Jan, proti hipam se bori Ela, umetnica Lucija, Rok pa proti ketonom in Tiara tigrica.In pri vodičih? Danilo je nepremagljiv in izgleda, da se je tega vzdušja nalezel tudi Nejc Jože med pomožnimi vodiči.

In večerni program – povsem enostaven, v toplem ozračju prija kopanje v bazenu, ki je ob prižganih lučeh še boljše. In bazen je samo naš! Da ne bo hip ponoči, poskrbimo s krekerji, grissini ali hrustljavimi ploščicami, nihče ne dobi več kot 15 gr  OH, hip pa imamo preko cele noči le 5, in izmerjenih sladkorjev je kot vse noči okrog 100, v vseh 24 urah pa 900.

Slika