Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

Košarkaški kamp GORAN DRAGIĆ 2015

Končal se je 2. košarkarski kamp za osnovnošolce na Rogli, ki ga je vodil trenutno najboljši slovenski košarkar in član NBA ekipe Miami Heat, Goran Dragić.

Udeležil se ga je tudi  12 letni sladkorček Maj Langerholz, ki že 5 let trenira košarko, prav toliko časa ima diabetes T1. Velika ljubezen do košarke in zavedanje, da mu športna aktivnost pomaga premagovati težave povezane z diabetesom, sta ga opogumila, da se je prijavil na kamp.Skupaj s starši so se odločili preizkusiti njegovo samostojnost, saj do kampa Maj še ni bil od doma brez spremstva spremljevalke Bernarde Medved  ali staršev. Organizator kampa je nudil vse pogoje za pogumno potezo.

V času kampa  je bil Maj popolnoma samostojen. Določal je ogljikove hidrate pri prehrani, pokrivanje  z inzulinom, pravilno je določal in upošteval številne športne aktivnosti, ki so jih imeli vsak dan. Tudi nočne sladkorje je imel pod kontrolo,  tako, da so bile vse noči prespane z lepimi sladkorji.  V 7-ih dneh je imel le enkrat dve  zaporedni hipi po treningu, drugače pa so bili sladkorji ves čas med 5 in 11 mmol/l . Set je menjal 2 x, pomoč je imel le pri sprožitvi seta, katerega sam še ne zmore.Velike zasluge za tako lepe sladkorje so imeli v hotelu Rogla, kjer so se res potrudili in mu nudili kvalitetno in zdravo hrano.

Osebje kampa (trenerji in vzgojitelji) so bili seznanjeni z njegovo boleznijo, vendar pri njem niso delali nobenih razlik. Otroci - le tisti, s katerimi je bil Maj v sobi, so vedeli za njegovo »posebnost«, ostali  ne.  Maj to ni skrival, se je pa z organizatorji in Goranom Dragićem dogovoril, da ga ne izpostavljajo, saj se je hotel dokazati kot košarkar.

To mu je tudi uspelo, postal je  celo zmagovalec v metanju prostih metov med 99 udeleženci. Dobil je tudi posebno priznanje – kot vzornik kampa, ker je med vrstniki širil ljubezen do športa, kolektivizem, prijateljstvo in pozitivno energijo, ki jo Maju ne manjka.

Za starše sladkorčkov je več kot dobrodošla informacija, da gredo lahko brez skrbi na dopust na Roglo, kjer se resnično potrudijo nuditi prehrano in udobje gostom z različnimi potrebami (diabetes, celiakijo, alergije,….). V vsakem trenutku so vam pripravljeni izpolniti še tako zahtevne želje.Pohvala velja tudi Goranu Dragiću in njegovi ekipi. Vsi, od prvega do zadnjega so kvalitetno in strokovno pripravili in izpeljali celoten program kampa v zadovoljstvo vseh otrok in staršev. Zelo nas veseli, da se niso »prestrašili« otroka s posebnimi potrebami, ampak so ga pogumno in uspešno sprejeli medse.


Poudarek na športu, zdravju, prijateljstvu, delavnosti, so vrednote, ki so v današnjih časih zelo potrebne, našim sladkorčkom pa izredno koristne…Maj, čestitke za košarkarske in osebno zmago! 

Slika