Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

DNEVNIK KOLONIJE 2015


Sobota, 13. 6. 2015 – prihodV soboto zjutraj se začne, kovčki so napolnjeni, pripravljen je inzulin, lističi za krvni sladkor, igračke in ninice, večerne obleke in kopalke, pa natikači in krema za komarje, v skritih kotičkih nahrbtnika čokolada in piškoti in uradna malice s črnim kruhom, vodo in sadjem.

Pred avtobusi v Ljubljani nas čakajo vodiči, tam je sestra Marina, ob njej stoji sestra Mihela, in seveda dr. Tanšek. Pred tem fantje napolnijo tovornjak in kombi z našimi kolesi, posodami, papirji, sokovi in glukoznimi tabletami za hipo, pa prepečenci in grissini, poskrbljeno bo za tiste s celiakijo… Na pot gredo prve sestre Irena in Marta pa edukatorke Barbara in Urška, dr. Bratina in psihologinji Tina in Katarina in dietetičarka – dietna kuharica Ajda.

Prvi otroci so na Debelem rtiču že ob desetih in nam skupaj s starši pomagajo sprazniti tovornjak in kombi, koliko pijače se skriva pod ponjavo, koliko škatel s športnimi pripomočki in likovnim materialom, tu so družabne igre, pikado in velike vreče žog. Vse to je treba razporediti na prava mesta in medtem prispejo še otroci. Razdelimo jih v skupine, ki jih vodita dva vodiča in v sobah so mesta na posteljah takoj zasedena. Prosta ostane le ena postelja pri fantih in ena pri najmlajših deklicah, ki pa jo hitro zasedemo. Sledi spoznavanje, prvo kosilo in malice, pa klepet v sobah.In prva noč, ko izmerimo 111 sladkorjev, rešimo nekaj hip in zamenjamo 2 seta – vse zato, da so zjutraj sladkorji idealni. Koliko sladkorjev smo zmerili prvi dan vas zanima – 591 vendar.


Nedelja, 14. 6. 2015

Zbudimo se v sončno jutro, nekateri ga začno s tekom, vsi pa z jutranjo meritvijo sladkorja, preverimo ketone v urinu, in dragi starši ne boste verjeli – vsi pospravimo postelje, oblačila, pometemo sobe in obesimo mokre kopalke, sobe se bleščijo, kar je zelo všeč tudi gospodinjam v paviljonu.

Stroga komisija sobe pregleda in oceni, prvo nagrado podeli Anitinim “Super sladkim pomočnicam”, ki dobijo za nagrado jahanje, ki ga uredi dr. Bertok za torek.

Potem se odpravimo na nogomet, odbojko, pa na sprehod in plažo. Nogomet prinese prvo poškodbo – Val žogo zamenja za trd kol in si razbije glavo, krvi je veliko, rana je pa majhna, malo steristripa in obliž in fant je kot nov.Zvečer je na vrsti spoznavni večer, vodita ga Danilo in Anita, spoznamo naš program za naslednjih 14 dni, šolo, športne aktivnosti, mis in mistra pa še cel kup stvari nas čaka. In potem Jaša podeli prve zapestnice za najsladkor, tokrat jih dobijo: med Mini minioni je prvi med zmagovalci Žan, med Zaspanimi princeskami Klara, med Super junaki se je izkazal Matic Z., zapestnica dobi mesto tudi v skupini Žurerjev – Viktor, pa v skupini Super sladkih pomočnic Anja , v Misiji nizek cukr Domen, Minioni  se borijo s sladkorjem - Matevž,  v skupini Sladke brihtne glavce je zmagala Metka in seveda pri barabah Davud ter na koncu med Sladkimi navihankami Natalija in Ljubezen v zraku ponese v višave Izo. In to so šele prve zapestnice.

Tudi tokrat je noč mirna, 113 sladkorjev pomerimo od polnoči do štirih zjutraj, ponoči zamenjamo tudi 4 sete in rešimo nekaj hip. Vas zanima koliko je vseh izmerjenih sladkorjev? 899 v enem dnevu.


Ponedeljek, 15. 6. 2015

Ponoči je deževalo, a zjutraj se oblaki razkadijo in takoj vstopimo v običajni ritem. Kdor vidi sobe ob polnoči in devetih zjutraj se čudi, le kje so kupi brisač in oblačil, ki ležijo po tleh ponoči, zjutraj je vse čisto, tudi tla so pometena in smeti ni nikjer. Zato napovemo še pregled omaric, ki bo na vrsti v sredo. Če ne bomo pogledali še tja, nam v sedmih dneh lahko poženejo trava in rože kar v omarah.

Na vrsti je tudi prvi dan šole. Majhne skupine po sedem ali osem otrok sledijo svojim super učiteljem, ki razdelijo teste, saj nas zanima koliko znanja otroci prinesejo s sabo. Vprašanja so na primer takšna:

Kadar telovadim ob visokem krvnem sladkorju – 19,2 mmol/l in prisotnih ketonih v urinu moram
 a) dodati manjši korekcijski odmerek in grem telovadit
 b) moram dodati 0,1 E inzulina na kilogram in grem telovadit
 c) pojem zeleno frutabelo in telovadim
 d) popiti veliko tekočine, ker me grabijo krči v noge
 e) ne smem trenirati, ker sem v ketoacidozi
 f) šport je pomemben vedno, ne glede na sladkor
 g) to ni nič hudega, le večkrat grem lulat


V šoli se z otroci pogovorijo edukatorke, dietetik, medicinske sestre in zdravnik, vodiči pa s praktičnimi izkušanjami vodijo čez vsakdan s sladkorno boleznijo. Letos preizkušamo novost – spletni program za štetje ogljikovih hidratov, ki lahko olajša računanje, saj preprosto vneseš želeno hrano, dodaš količino živila in program te opozori na količino OH in kasneje tudi B, ki jih bo potrebno pokriti. Seveda je to šele demo verzija, želimo takšen pravi “App”, ki bi bil opremljen še s slikami in bi vključeval tudi gotove šolske malice in malice iz prodajnih polic naših trgovcev.

Najdemo čas za plavanje, pa kolesarjenje, Danilovi in Andrejevi fantje se spopadejo v vroči nogometni tekmi, kar se skoraj konča s pretepom, dekleta in fantje igrajo odbojko, najmlajši pa prvič obiščejo Veveričji domek, jutri bo na vrsti še Policijski kamp (mogoče vidimo kakega policaja). Popoldan pa se spopademo v gusarskih igrah, iščemo bisere, bežimo in lovimo gusarje in na koncu poskačemo v bazen. Naučimo pa se še pomembne lekcije – za malice so slastni sendviči, 23 gr OH imajo, in tokrat za ta obrok ne damo inzulina, večerni sladkorji so zato visoki in z vsako skupinico se pogovorimo, kaj se zgodi, če ne pokriješ rednega obroka ali prigrizka.

Zvečer se pripravimo na prvi ples, tokrat je čisto poseben, saj Milan zapoje in poskrbi za prvo uro zabave skupaj z Urško. In Jaša tokrat podeli zapestnice še pomočniku vodiča – Sara se razveseli ob povprečnem sladkorju 5,3 mmol/l iz šestih meritev, boljša je le še glavna vodička Anita s povprečjem 5,1 mmol/l in to brez hip.

In otroci?
Mini minionski zmagovalec je naš najmlajši Leon, med zaspanimi princeskami je to tokrat Karin,  pri super junakih Klemen, v skupini Žurerjev pa Jan, ki je po nekaj letih spet z nami, v skupini Super sladkih pomočnic je najboljša Anja, Misiji nizek cukr prinese uspeh Aneju, Minioni v boju s sladkorjem pokažejo moč  pri Edinu, med Sladkimi brihtnimi glavcami zmaga novinka Tina in seveda pri barabah Davud in na koncu svojo zapestnico dobi še Sladka navihanka Hana.

In ko se hiša umiri začnemo z nočnimi meritvami, 123 sladkorjev izmerimo, tako da se bo dan začel znova z lepimi sladkorji brez težav.Torek 16.6.2015

Tokrat napišimo nekaj o moči inzulina, ki se je otroci ne zavedajo – če si daš velik odmerek, si lačen, ješ in sladkor je visok in spet je tu začaran krog. Če si daš inzulina preveč je tu hipa in spet cel kup težav. Torek prinese težave tudi nam. Matic se že drugič zapored zbudi v ketoacidozi, včeraj se mu je iztaknil set in danes ga je celo odtrgal. Do kosila mine nekaj dolgih ur, ko sladkor umirimo in je dan zanj lepši. Zvečer pa si ena od manjših deklic, ki ne razume kam je izginil aktivni inzulin vbrizga skupaj 4 enote inzulina, kar odkrije šele dežurna ekipa, ki mora rešiti to hipo. Zato je pogovor z otroci pomemben, treba je razložiti, kako se odmerja inzulin, zakaj morajo biti urejeni bazalni in bolusni odmerki, kako pomembno je tehtanje hrane. To noč izmerimo kar 125 sladkorjev.

Andreja otroke v šoli razdeli v dve skupini, tiste, ki tehtajo in tiste, ki obrok ocenijo “na oko” – razlika je velika, saj druga skupina zgreši tudi za 20 do 30 gr na obrok in smo spet tam, pri inzulinu. V pogovoru se tudi vidi, kako lačne so oči, veliko najstnikov poje ogromne količine hrane – tudi po 500 do 600 gr dnevno, kar pomeni, da je kalorični vnos 4000 do 5000 kcal dnevno.  Zato skušamo razložiti preprost sistem – na dan potrebuješ 120 gr OH in nato še 10 gr za vsak obrok glede na starost. Dodamo še nekaj za telesno aktivnost in kmalu bo jasno, da je za petnajstletnico, ki ne mara športa 270 gr povsem dovolj, skušamo razlagati še kako v telesu delujejo pozni večerni obroki.

Danes končamo tudi z meritvami glikiranega hemoglobina – izmerimo ga vsem, otrokom in vodičem in 20 otrok ima vrednost preko 9%, a le pri dveh je vrednost višja od 10%. Pogledali bomo kaj se lahko spremeni v 10 dneh in izmerili HbA1c pred odohodom v tej skupini otrok še enkrat.

Večerni program začnemo  s podelitvijo zapestnic in takole se razvrstijo zmagovalci: Mini minionski zmagovalec je tokrat starejši Leon, ki se zapestnice zelo veseli, med zaspanimi princeskami zmaga Ranya,  pri Super junakih zmaga Bor, v skupini Žurerjev ponovno Žan, v skupini Super sladkih pomočnic je vodilna Žana, v Misiji nizek cukr spet zapestnico dobi Anej, Minioni v boju s sladkorjem so v boju uspešni, najbolj Sebastian, med Sladkimi brihtnimi glavcami je zmagovalka spet Metka in seveda pri barabah iščemo zmagovalca in to je tokrat Nejc in kot zadnja zmagovalka je Sladka navihanka Leila.

Sledi tekmovanje za Mis in mistral Minionov. Prireditev vodi Marinka iz Azerbajdžana v čudoviti zlato črni večerni toaleti, samo še tekmovalke jo prekašajo. Vrsta tekmovalk in tekmovalcev je zelo dolga, najprej so na vrsti Male misice, kot druga spremljevalka prejme nagrado Žana, prva spremljevalka je bila letos v spremstvu harmonike Nika, ki jo je premagala le nasmejana Lia. Ob bok smo jim postavili Male mistre, kjer je bil na tretjem mestu Žan , kot prvi spremljevalec nas je presenetil Leon D, zmagal pa je Nik Anton. Konkurenca je bila velika tudi pri Velikih mistrih, kjer je kot drugi spremljevalec priskakljal Tilen, prvi spremljevalec je postal Kristian, vsi pogledi pa so bili uprti v zmagovalca Davud. V najpomembnejši kategoriji velikih misic smo srečali stare znanke Leilo, Niko, zmagovalka pa je v čudoviti modri toaleti presenetila Maša.

Slika mistri

Ko se razburjenje umiri in je novinarska konferenca mimo se vsi razbežimo po sobah, Ana Ti. pa praznuje še rojstni dan. Vse najboljše!!!!


Sreda 17.6. 2015

Zjutraj piha burja in nočni dež je opral ceste, tudi tek čez vinograd ne bo možen. Ampak načrti za sredo so veliki, saj bo kar nekaj obiskov.

Tako Anitine deklice še razmišljajo o jahanju, ki je darilo dr. Bertok in terapevtskega centra. 12 deklic z vodičkami in dr. Tanšek ter dr. Bertok spoznava konje in strah pred konjem hitro izzveni. In danes dr. Bertok pripelje še kljekljarico, tako spoznavamo idrijsko čipko in hitro ugotovimo, da Sara in Klarisa to tehniko obvladata, mi sami pa smo veseli s trakci pisanih barv, ki jih za spomin uredimo kot kazala za knjige. Ko se delavnica končuje vrli kuharji že pripravijo sadni mus, in ob pol štirih sta med nami akrobata Filip in Blaž, ki pokažeta nekaj težkih likov in se slikata z otroci, malo poklepetata, Žana in Leila pa ju naprosita za črni zapestnici, ki postaneta zanju darilo dneva. Fotograf vse ovekoveči, otrokom se podpišeta na listke, na roke, na majice in bidone. V tem času pa pripravljamo kuharsko delavnico z chefom Urošem Štefelinom iz Vile Podvin. Skupaj z ga. Marcelo in Katarino in seveda z Anjo, dr. Bratino in sestro Ireno zavihamo rokave, tu so še fantje pod vodstvom Jaše in Aljaža ter deklice ob pomoči Ize in Marjete. Postavljena je demonstracijska kuhinja in razdelimo se v delovne postaje. V kuhinji pripravljajo solato, zeleno, motovilec in paradižnik z olivnim oljem in kisom, vse serviramo v skodelice. Druga skupina reže papriko in bučke in paradižnik, kar popečemo na žaru. Edin praži češnjeve cvetove in zelene šparglje, ki z črnim rižem in maslom zaključijo v okusni črni rižoti. Naslednja skupina piščančje fileje premaže z zeliščno omako iz zmletega mesa, začimb in zelišč, smetane in beljakov, naredimo trdne zvitke, ki jih na peti postaji pod Jaševim vodstvom zvijamo v alufolijo in na koncu se kuhajo na 60 stopinjah 2 uri. Deklice pa uživajo ob rezanju slastnih jagod, cel čeber jih je, druge natančno skupaj z Ajdo tehtajo muslije, nanje nato nalijemo mlete maline, dodamo jagode in čisto na koncu jogurtovo peno in metine lističe.

Ko se kuhanje konča pripravimo mize, pogrnemo jih s prti, pripravimo prtičke, pribor in krožnike in pravo skupno večerjo smo naredili ob pomoči chefa Uroša, ga. Marcele in Katarine povsem sami! Zahvalimo se z našo kuharsko knjigo in upamo, da bomo še kdaj tako sodelovali.

Zvečer zaključimo z športom v vseh oblikah. In meritve? Oh, tokrat jih je bilo 123 ponoči in skupno 905. Kaj težav? No, štiri sete zamenjamo, nekaj otrokom pomagamo na stranišče, ker morajo nujno lulat, hip pa skorajda ni.
Recepte varno spravimo v naše torbe in še en dan je za nami.

Poiskali smo tudi najlepše sladkorje tega dne. Med Mini minioni je bil to Matic,  pri Princeskah Eli. Super junaki so prinesli srečo Filip Liamu, Ljubezen v zraku je okužila Izo, v skupini žurerjev je najboljši Žan in pri Sladkih pomočnicah Tara. Med sladkimi navihankami je bila danes izbrana Ana J. in v boju s sladkorjem je bil nepremagljiv Matevž, pri brihtnih glavicah je zmagala Pia, med barabami pa Nejc. V Misiji nizek cuker se je izkazal Nicolas, med glavnimi vodiči Kristjan in med pomožnimi Klemen.

Želimo si le še sonca in toplote, da osvojimo še bazen.Četrtek, 18. 6. 2015

Jutro je še nekoliko hladno, a vidimo da bo prineslo sonce, zato organiziramo namesto šole športne igre – odbojka, košarka in nogomet, trim steza ali kolesa. Razporedimo se po igriščih in ura hitro mine. Potem se nekateri odpravijo do meje (da se ne boste čudili zakaj – tam je najbližja trgovina vendar!), drugi gredo na plažo, najmlajši pa menjavajo sete in se igrajo.

Dva rojstna dneva praznujemo – Naian in Anej sta z nami že drugič, eden dobi svojo pesmico pri kosilu, drugi pri večerji, med fenilčki pa praznuje še Nejc. Ne manjka manjše darilce, Aneju starši prinesejo še torto. Slavljenci priredijo še odlično kosilo – pečenko in popečen krompir, za popoldansko malico pa ekipa pripravi nabodala s paprika, sirom in mortadelo, ki so privlačna že na pogled in seveda dobro teknejo.

Popoldne mine mirno na plaži, dr. Bratina s Cirilovimi fanti dela trebušnjake. Učinki so vidni takoj in načrti za naslednje dni narejeni.

In zvečer – iščemo minionski zaklad, skrijemo dva za male in velike in dirkanje po kontrolnih točkah se začne. Zmagajo Kristjanove barabe, ki pa kavalirsko nagrado odstopijo najstarejšim dekletom. Med mlajšimi pa od veselja poskakujejo Mini minion s Cirilom na čelu. Toliko športa pomeni majhno malice – kos sadja ali hrustljav kruhek pred spanjem. In ob polnoči spi že cel paviljon.


In ne pozabimo lepi sladkorji so se vrstili tudi danes, ampak v vsaki skupini smo morali izbrati res pravega zmagovalce dneva. Med Mini minioni je tokrat zmagal Tai Erik, ki je nestrpno čakal zapestnico že 3 dni, in pri Princeskah Rebeka. Super sladkor med Super junaki je imel Matic H., v zaljubljeni skupini pa Lia, med žurerji Tim in pri Sladkih pomočnicah Lea. Ema je bila najbolj navihana, v boju s sladkorjem je zmagal Vid M., pamet je med brihtnimi glavicami uporabila Rebeka in končno je med barabami zmagal še Val. V Misiji nizek cuker pa je bil najbolj uspešen Jan Majo. In kako je bilo med vodiči? Danilotu ob bok se je postavila Klarisa…


Petek, 19. 6. 2015

Kolonija ne bi bila čisto prava, če nam ne bi nagajalo vreme. Sprva je vse kazalo na 14 vročih dni, ampak sedaj se ob nočnih nevihtah začenja še preko dneva nakazovati dež in potrebno je poiskati dodatne zamisli, ki nam popestrijo dan. Tako je čas tudi za ogled naše letošnje risanke – Jaz, baraba.

Že dopoldan po šoli se za Andreja, Nejca in Vida začne izobraževanje o novi črpalki, dr. Bratina pa popravlja vstopne teste, ki pokažejo koliko znanja so prinesli otroci s seboj v kolonijo. Očitno je najtežji prehod v samostojnost v skupini za otroke stare 9 – 10 let, saj tam več kot pol otrok ne pokaže dovolj znanja. A vseeno – Taj Erik, Jan Majo, Nana Lia in Tai Tristan, v skupini 13-14 let Tilen, Metka in Sara ter pri najstarejših Blaž so merilo dobrega znanja, potrudili pa se bomo pomagati še ostalim. V šoli se vsi otroci pogovarjajo o štetju OH, tu je pomoč dietetika, pogovor z zdravnikom, pogovor teče o higieni ter pravilih urejanja sladkorne bolezni.

Dobro znanje o sladkorni prinese seveda uspeh in tako se pri Mini minionih izkaže z lepimi sladkorji Gal in pri princeskah
Neja. V starejših skupinah je pri Super junakih zmagal Bor, Ljubezen je pomagala Tini, pri žurerjih je najboljši Nejc K., sladke pomočnice imajo v vodstvu Žano. Misija nizek cuker se obrestuje pri Jan Majotu, navihanost je najboljša pri Sari, v boj s sladkorji se poda Vid M., pamet pomaga Rebeki, sladka barba z naj sladkorji je pomagala Vidu R. Tokrat v boj vstopijo še fenilčki, kjer največ znanja pokaže Filip. In kako je pri vodičih? Kristjan je vodilni s sladkorjem 4,8 mmol/l v celem dnevu, enako uspešen je še Klemen, ki prav tako doseže 4,8 mmol/l.

Popoldan tečejo priprave na karaoke, ki se tokrat začno s fotografiranjem. Ogledamo si profesionalne slike iz Havajev,
nogometnega igrišča, slikamo se s Chuck Norrisem in muco, pa pod tablo wanted, vrsta se ne konča. In potem karaoke – zabavno kot vedno, a letos zapojemo še “Belo snežinko in Božično noč” – vremenu primerno pač. Ko je ura 22.15 aključimo a večina otrok protestira. Sledi pregled sladkorjev, klepet po sobah, dežurna ekipa pa se pripravi na dolgo noč 105 sladorjev bodo izmerili.


Sobota 20.6.2015

Dan za obiske, a ni jih prav dosti, po skupinah manjkata le eden ali dva, vendar pa se dan začne kot običajno z eritvami,
zajtrkom in šolo.

Vreme spet ni najboljše in sladkorji večim ponagajajo saj je aktivnosti manj.

Danes bi napisali nekaj o telefonih. Nekateri starši se jezijo, ker otroci nimajo ves čas telefona ob sebi. Ampak so tudi
otroci, ki si ne želijo klicati domov, velika večina otrok pa čas, ki ga med spalno uro in zvečer preživijo s telefoni porabi za igranje igric, obisk facebooka, instagrama, snapchata. Pogledov niso sposobni dvigniti od ekrana, tudi ko dežurna ekipa opravlja meritve sladkorja, jih komaj spodbudi, da telefon odložijo za nekaj trenutkov in dopustijo zbodljaj v prst, še sladkor jih ne zanima, ker že hitijo nazaj. In to so tudi otroci stari devet do deset let. V času ko pa telefona nimajo, lepetajo z vrstniki v skupini, ustvarjajo skupaj z našo vzgojiteljico Tino, kuhajo skupaj z Ajdo, predvsem pa obudijo pozabljene igre, kot so badmington, žoganje, enko, activity. In postanejo spet otroci, ki se znajo zaigrati, kar je zanje tako zalo pomembno. To bi morali razumeti tudi starši, ki so nejevoljni, ker otroka ne dobijo na telefon. Pogosto slišimo ogovor na hodniku, ki verjetno izgleda takole – kakšen imaš sladkor, a hipo si imel, zakaj si imel 15. V koloniji naj bo to vaš otrok in ne oseba s sladkorno boleznijo. Vprašajte ga, kaj je delal, kaj je skuhal, če je prebral knjigo, če je bil športno aktiven, pošljite mu topel objem, še raje pa veliko pisanih kartic, pisemc, ki skrivajo pisano elastiko, nalepke ali tako zaželene zvečilne gumije.

Zvečer podelimo spet zapestnice in pohvalimo otroke z vodiče za njihov trud za lepe sladkorje. Najmlajši med nami Leon V.
zmaga pri Mini minionih, pri princeskah pa Fijona, ki se zelo veseli. Med junaki je najboljši Klemen Š., v ljubezni je najbolj stabilna Amber Tara. Dobro zna žurirati Žan, pridno sladkorjem pomaga Žana, v misiji nizek cuker se dobro bori Jure S. Kljub navihanosti je uspešna Sara P, v boju s sladkorji je najboljši Enej, brihtne glavice pomagajo Evi in pri barabah je zmagovalec spet Nejc. Fenilčki pohvalijo Tiano. A brez vodičev ne gre – Kristjan ima tokrat povprečni sladkor 5,3 mmol/l, Sara H pa je zelo uspešna s sladkorjem 6,0 mmol/l.

In je še en dan mimo, zvečer imajo sobe Pižama party, ki ga izkoristijo za lenarjenje, nogomet, ogled filma ali spanje.
Kljub temu je dežurna ekipa aktivna in v celoti izmeri 105 sladkorjev preko noči, v celem dnevu pa kar 806. Mirno noč želimo tudi vam staršem…


Nedelja 21. 6. 2015

Jutro je obetavno, kaže se sonce in dr. Šmigoc in dr. Bratina že ob šestih odtečeta svojih 6 km. Tako se jutro zanju dobro začne, po pregledu nočnih sladkorjev in kavi prediskutiramo še zajtrk, danes bo na vrsti marmelada, ki sta jo včeraj skuhala iz gozdnih borovnic Franci in Nataša. Slastna je, in ima zelo malo dodanega sladkorja.

Oh, in spet imamo šolo, ki pa se pomika v drugo polovico, in vsi upamo, da je znanja vedno več. Otroci vidijo, da tehtamo
kruh, da so kosila natančno odmerjena - na primer 15 pečenih svaljkov, kos mesa, zelenjava in solata. Tudi pri večerji delamo enako, pod skrbnim Ajdinim očesom pa nastajajo enkratne malice – včeraj smo sami spekli grisine iz naše kuharice, ki so bile z pomako iz kisle smetane in kumaric pohvaljene, danes pa postrežemo sladoled s svežimi jagodami, nasekljanimi mandlji in polnozrnatim piškotom. Slastno res. In verjemite – nihanj sladkorja bo manj, če bo obrok stehtan in po količini primeren otroku.

Večer prinese nočno kopanje z zabavnimi igrami – hitrostno plavanje, iskanje žogic, vmes pa veliko tunkanja in smeha zniža
sladkor in tuširanje opravimo kar na bazenu, kjer v velikem hrupu povemo tudi, kdo je imel najlepše sladkorje.
Podelimo tudi zapestnice za najsladkorje, a pred tem otroci dobijo tudi nalepke v zvezke samokontrole in se z zdravniki
pogovorijo o hipah in vzrokih za visoke sladkorje in naredijo popravke pri odmerkih inzulina. Pri najmlajših se danes pohvale razveselita Matic F. in Karolina, pri super junakih in ljubezni v zraku Jan in Amber Tara. Pri starejših je lepih sladkorjev še več in Maša je najboljša pri sladkih pomočnicah, ter v misiji nizek cuker Jure S., sladke navihanke imajo za najboljšo spet Natalijo in bojevniki Vida M. Pri najstarejših sta z najbolj stabilnimi sladkorji pohvaljena Matic in Metka, med fenilčki pa se oceni znanje ponovno in pohvalimo še Manco.
Tokrat med vodiči zmaga naš šef Franci s povprečjem 4,9 mmol/l in pri pomočnikih slavi Gregor s povprečjem 5,0 mmol/l. In
to brez hipoglikemij!

Pa je še en dan mimo in ponoči menjamo 5 setov, ki jih je odlepil bazen in izmerimo 125 sladkorjev. Dežurna ekipa je
pokonci kar do 4h zjutraj. Tako bo jutro za otroke lepše in sladkorji v varnem območju…


Ponedeljek , 22. 6. 2015

Ojoj, vreme je vedno slabše, dobro da nas rešuje šola, pa naš kuharski tečaj, da imamo kolesa in zaprti bazen, da imamo
postelje kjer lahko spimo in da se trudimo imeti lep sladkor.

Na našem program je danes ples, ki ga popestri obisk Lenny-ja ki razveseli vse otroke, ki pridejo na naš ples iz vsega
Debelega rtiča. Franci in Anže se trudita uresničiti vse glasbene želje in na plesišču smo vsi vsaj eno uro. Na plesu tudi rzglasimo kdo je imel najlepši sladkor. Med vodiči tokrat slavi Kristjan s povprečjem 4,5 mmol/l in pri pomožnih vodičih ne moremo mimo mirnega Klemena, ki ima povprečni sladkor 5,0 mmol/l. Otrokom in najstnikom ni tako lahko, a vendar Leon V spet zmaga med miniončki, kljub temu, da je padel na bambus in si podrgnil nogo. Rebeka ima najlepši sladkor med princeskami, Jan kot novinec zmaguje pri super junakih, Tina pa je tako zaljubljena, da sladkor ne more v višave. Kljub neprestanemu žuriranju pride Aljaž po novo zapestnico, pri pomočnicah je najboljša Urša in z nizkim cukrom se bori Jure M., Ema, Tilen, Matic in Teja zaključijo ta krog in jutri se boj spet začne.

Nočni sladkor po napornem plesu utrdimo s Frutabelo, in hip tako ni, meritev opravimo 99 in jutro je mirno, za nagrado
izmerimo vsem otrokom sladkor v postelji. Tako se spanec v povprečju podaljša za pol ure, kar je po dolgem klepetu ponoči še kako dragoceno…

Oh – ne pozabimo, danes smo skupaj zapeli Nataliji, ki že tretjič praznuje z nami!


Torek 23. 6. 2015

Jutro je grdo, preko dneva pa se vreme še poslabša, vse do pravih poplav zvečer.
Popoldne tako odčofotamo v bazen in skozi okna opazujemo zavese dežja, ki jih veter poliva naokrog. Ampak ko se vračamo v naš paviljon lahko čofotamo po lužah kar bosi in v japonkah, saj smo že itak mokri. Proti večeru pride še prof. Battelino, ki ga takoj uvrstimo v našo komisijo za tekmovanje Moj minion zmore. Vodiči se pomerijo v različnih nalogah, otroci pa pokažejo svoj talent, zapojejo solo – kot Anžej, ki se uvrsti med prve tri, ali pa a capella presenetijo najstarejša dekleta z “Cup songom” in res z enkratnim petjem. Tako se ob bok Anžeju postavita še dve skupini deklet – Ljubezen je v zraku preseneti z kratko igro o učiteljici v šoli, najstarejša dekleta iz skupine Sladke brithne glavce pa res odlično zapoje. Odlični pa so seveda vsi.

In sladkorji, kljub dežju so številni idealni. Gal in Leja sta spet vodilna v skupini Mini minionov in pri Zaspankah. Jakob in Katja dobita zapestnice, enako kot Žan in Urša, Nicolas in Natalija ter Val in Gloria so uspešni pri najstarejših.


Sreda, 24.6.

Ojoj, saj ne moremo verjeti, jutro je sončno, veter se je umiril, luže se že sušijo. Zmaga – tako naj bi ostalo vse do konca in to si tudi vsi res želimo.

Sredin večer je postregel s prazničnim športnim dogajanjem. Med tem, ko so se najmlajši pomerili na poligonu ob morju v
spretnostnih igrah, smo na osrednjem debelortiškem igrišču videli pravi spektakel, saj je na nogometnem igrišču z umetno travo potekal turnir v Žogoizmiku (ang. Dodgeball – gre za obliko igre Med dvema ognjema, ki pa namesto z eno žogo poteka kar s petimi. Hkrati!). V razburljivem dogajanju, ki se je zavleklo pozno v noč, smo videli epske spopade in dramatične končnice, polne razburljivih preobratov, med fanti in puncami, starejšimi in mlajšimi, vodiči, varovanci in osebjem. Končni rezultat ni bil v ospredju, videli pa smo številne spektakularne poteze, vratolomna izmikanja žogi in topovske mete, kjer je prednjačila Tadeja (ki je bila neuradno izbrana za MVP turnirja), igra pa se je najbolj razplamtela, ko so mladi varovanci poskušali poravnati krivico za vse visoko izmerjene sladkorje po večjih porciji sladoleda, burekov in ostalih priboljškov v Kopru, kar na igrišču.

V razglasitvi rezultatov za “Najcukr”je med najmlajšimi zmagal Leon V., med deklicami je bila najboljša Rebeka. V ostalih
dekliških skupinah so zmago slavile Amber Tara, Kristina, Leila, Metka in Nika, med fanti pa Tai Tristan, Nejc, Sebastjan, Enej in Davud. Med vodiči še naprej poteka epski dvoboj med Danilom in Kristjanom, tokrat sta si zmago razdelila s spektakularnim izzidom krvnega sladkorja 4,4 mmol/l!

Noč je bila razburljiva, saj smo še do štirih krotili sladkorje, ki se niso spustili v zaželeno območje, saj so bili
podprti s Snickersi, tiramisuji, kebabi, koka kolami, sladoledi in milka čokolado.  Zato smo pomerili spet 125 krvnih sladkorjev preko dneva v celoti pa 911.

Spet imamo rojstni dan – tokrat najprej praznuje Karolina, ki ji sledi še Nejc, njemu pa čez nekaj ur še prav na dan vojne
leta 1991 rojeni Jaša.


Četrtek 25. 6. 2015

Dnevi tečejo astronomsko hitro, sončno jutro nas razveseli in noč je mirna, 105 meritev, nekaj hip in nekaj visokih sladkorjev.

Danes je dan za test, ki naj bi pokazal če kaj znamo, kaj je prinesla šola in to tista prava, za življenje. Otroci so razdeljeni v skupine po starosti in vrsti terapije. Najmlajše odpelje vzgojiteljica Tina, ostali pa se razvrstijo pri Cirilu, Bernardi, Danilu, Andreju… Jedilnica je hitro polna, najstarejši sedijo kar v preddverju, najmlajši pa pred svojo sobo. Večina test že pozna, če si starejši od 10 let prinaša napačen odgovor 0,5 negativne točke, pozabljen odgovor pa 0,25. A vendar ne gledamo absolutnih točk, ampak se rezultati primerjajo z najboljšim v starostni skupini. Celoten zdravstveni tim je med deseto in dvanajsto uro sklonjen nad teste in s svinčniki črta, kljuka in nato sešteva, Tina medtem pripravlja diplome, da bomo zvečer razglasili rezultate.

A vmes je še kopanje in seveda izlet v Koper. Najprej gredo na pot najmlajši v spremstvu dr. Dovča, sledi dr. Kotnik s srednjo generacijo, najstniki pa kot vedno oddrvijo v Koper z dr. Bratino in Mihelo na čelu. Na ladji ob povratku so še vsi zelo zadovoljni s sladkorji, saj so mnenja, da so odlično pokrili na hitro pomalicane burgerje, kebabe, snikerse, Milka čokolade, koka kole in vse kar lahko sicer kupiš v 20 minutah in poješ preden se vrneš na ladjo. A resnica je na vrsti ob 22. uri, ko so meritve katastroafalne, rekorder je Timi s sladkorjem 30 mmol/l, ki na koncu pove, da je po lastni oceni pojedel 200 gr OH, pokril pa le 80 gr. Dežurna ekipa meri sladkor vse do 4h zjutraj, da bo jutro spet lepo. Oči mladostnikov so res velike, večje kot inzulin zmore.

In kdo je bil najboljši na testih?
Pri najstarejših je pokazal letos res veliko znanja Blaž, ki pa mu je bila za petami tudi Tina. Skupina starejših od 14 let je namreč tista, ki prestopa prag srednjih šol in je vedno bolj odvisna od svojega znanja na vseh področjih vodenja sladkorne bolezni. Sledijo jim tisti stari 13 do 14 let, kjer je novinec na črpalki Vid M. pokazal, da se lahko znanje pridobi v kratkem času, le malo manj točk pa sta osvojili naši stari znanki Eva in Gloria. Ana v skupini 11 do 12 let še nima črpalke, a veliko znanja bo lahko delila z drugimi, Domen je bil prvič v koloniji, starši pa so mu predali že veliko znanja.  Med 9 do 10 let starimi je bil najboljši nik Anton, ki sta mu sledila Jure in Aljaž, znanje pri 7 do 8 let starih je izenačeno, podobno pri najmlajših, kjer je novinec Tai Erik zmagal.

Nekaj otrok še nima dovolj znanja, morda pozabljamo starši, da je znanje potrebno predajati in jih vključevati v vodenje iz leta v leto bolj. Že šestletnik si lahko izmeri sladkor, sedemletnik ve, kaj je hipa, pri 10 letih se otrok postopno uči štetja ogljikovih hidratov in pri dvanajstih naj samostojno zamenja set. Vsi od najmlajših do najstarejših pa naj vedo, da je največji dovoljeni odmerek za korekcijo 0,1 E/kg telesne teže in upoštevajo, kako pomembno je zgpdnje prepoznavanje ketoacidoze in zakaj merimo ketone.

 

Petek 26.6.2015

Zadnji dan je, tukaj pred paviljonom v sončnem in toplem jutru že razmišljamo kaj delati – večina bi že pakirala, nekateri otroci dobivajo navodila, glej da se ne boš kopal, da boš prinesel suhe kopalke domov.

Halo? Pri tem, ko smo fante za ušesa vlekli iz postelj, da so se preoblekli v pižame, ali pa vsaj spali v gatkah in ne v športni opremi iz nogometne tekme tistega večera in ko smo pri dekletih ugibali ali je to res pižama ali pa so morda pajkice… Pa pri meritvah sladkorja zahtevali, da se preobleče majica z packami jedilnika zadnjih dveh dni in ko smo iskali lastnike nogavic, pižam, majic po hodnikih. Rekorder je bila jopa, ki jo je nekdo v ambulanti pozabil drugi dan in ni našla lastnika vse do odhoda domov. Druga jopa je žalostni usodi ušla le zato, ker jo je pri jutranji meritvi oblekla dr. Bratina, ki jo je zeblo po teku, lastnik je bil  vesel, saj jo je malce pa že poglrešal. Reševale so nas mame, ki so oblačila podpisale, a takih je bilo malo, tako bi spet lahko nabrali za polne vreče brisač in oblačil. Zanimivo kajne?

Kako pa preprečimo, da se ne izgubi vse po sobah – o ja to se pa da. Na jutro odhoda ima vsak otrok nalogo – posteljnino odnesemo, odeje in blazine zložimo in sobe pometemo. Vsak otrok ima svojo nalogo. V velike vreče smeti romajo vsi odpadki iz hodnikov in sob, eden od otrok pregleda še omare, če so res prazne. Vsaj nekaj tako rešimo pred pozabo.

A vseeno zadnji dan pomeni, da je dom blizu, da boste lahko spali dlje, da bo TV ekran lahko na voljo za ogled zamujenega, da boste šli k prijateljem, babici, da vas bodo mame crkljale…

A pred tem še zadnjič skočimo v bazen, odigramo zadnjo tekmo nogometa, odbojke, končamo ogrlice in lutke, čestitamo Nejcu in dr. Bratini in se pripravimo na zaključni večer – oh koliko je še za povedati. Dekleta iz skupine lama zaojejeo The cup song in dodajo še dve pesmi. Podelimo nagrade za pospravljanje sob – letos si jih boste lahko ogledali tudi vi starši, neverjetne so, tu so nagrade za naj diabetes in še in še… Pa pojdimo po vrsti!

Tekmovanje za najbolj urejene sladkorje ni tekmovanje kot bi si ga kdo zamislil, to je zmaga nad hipami in visokimi sladkorji, to je trud pri vsaki meritvi, da bi prav izračunali OH, ocenili aktivnost, dali pravo korekcijo in vsi dobro vemo, da ni lahko. Zato podelimo vsak dan zapestnico za trud, ki pa je res prava trofeja in prinese veliko veselja. Dobro je, da jih na koncu dobi večina otrok. A med njimi so taki, ki jih zberejo več in ti dobijo posebno nagradico in diplomo in seveda hkrati še nagrado za celo skupino otrok v svoji sobi z vodiči vred. Letos je pri Mini Minionih zapestnico dobil prav najmlajši – Leon, pri Zaspanih princeskah pa Rebeka. Jan je pri Super junakih prvič z nami, pa že zmaga, v sobi Ljubezen je v zraku pa se nagrade veseli Amber Tara. Med Žurerji je s svojo mirnostjo nepremagljiv Žan in pri Super sladkih pomočnicah nova črpalka prinese zmago Žani. Leila in Natalija si razdelita zmago med Sladkimi navihankami, pri Minionih v boju s sladkorji pa po premaganih začetnih hipah zmaga Vid M. Metka ima najlepše sladkorje pri Sladkih brihtnih glavcah, med Barabami pa sta zmagovalca kar dva Davud na penih in Nejc s črpalko.

Letos preverjamo tudi kako je med vodiči, boj je težak, saj so vodiči s svojimi sladkorji zgled, a nepremagljiva sta Klemen in Danilo in to zasluženo, saj sta bila po šestkrat dnevna zmagovalca z nezaslišanimi povprečnimi sladkorji brez kakršnekoli hipe pod 5 mmol/l. Temu se pa pravi zmaga nad sladkorji.

In kako so bile pospravljene sobe? Sladke brihtne glavce pod vodstvom Ane vsako leto zmagujejo z neverjetnimi idejami in vzorno pospravljeno sobo. A tokrat so se jim na 0,9 točke približali Minioni žurerji. Za njimi so se uvrstile Super sladke pomočnice z dvema točkama manj, tri točke manj pa so zbrali Minioni v boju s sladkorjem. Zaspane princeske so ob pomoči vodičev pa tudi fantov iz skupine Jaz, sladka baraba zbrale enako število točk, točko manj pa še Super junaki in Mini minioni. A nikar ne mislite, da ni bilo pospravljanja pri Sladkih navihankah, pri skupini Ljubezen je v zraku, Jaz sladka baraba in Misija nizek cuker. Pospravljali so vsi, brez izjeme, si pomagali med sabo in tako so bile sobe 14 dni urejene, gospodinje v našem paviljonu pa presrečne.

A na koncu moramo deliti še eno zgodbo z vami – zgodbo o naši koloniji, ki se je začela leta 1967 v Kraljevici v takratni Jugoslaviji. Prvi otroci so odšli tja s prof. Matajcem in dr. Brusovo in našimi skrbnimi medicinskimi sestrami. Leta 1968 je bila prvič  v koloniji že naša Bernarda, ki jo poznate številne mamice, saj spremlja vaše otroke na tabore po vsej Sloveniji.

Otroci so rasli, prihajali so novi, vedno več jih je bilo  in med njimi so se pojavljali obrazi, ki jih poznamo kot naše vodiče že dolga leta. Danilo, Andrej, Ciril, Franci, Bernarda, vedno ste z nami, predani svojim nalogam in z veseljem in vso energijo skrbite za naše sladkorčke in ob tem ostajajo tudi vaši sladkorji odlični. A prav posebno zgodbo smo razgrnili na ta zadnji večer – zgodbo vodiča, ki odhaja v kolonijo že dolgih 35 let. Prav je, da jo slišite prav vsi…

Takole smo ga predstavili na zadnji večer, ko smo mu podarili velik kovček z željo, da bo svojo pot z nami nadaljeval tudi v naslednjih letih:

Naj dolgoletni vodič Danilo

Naj za trenutek odloži delo naš dolgoletni vodič in prijatelj Danilo, ki ob tokratni koloniji kot vodič praznuje svoj okrogli, 35. jubilej in prisluhne naslednji zgodbi. Danilo je po srcu mariborčan, kjer se je rodil leta 1964, kot dvanajstletni deček pa je, ko je dobil sladkorno bolezen, prvič prestopil prag Pediatrične klinike v Ljubljani. Takoj je svojo bolezen vzel zelo resno, prav tako pa tudi njegova družina.
Leta 1980 je prvič odšel v Kraljevico in že takoj postal vodič. Postal je vzor za otroke in skrben pomočnik osebja, ker je bil čeden, so se v njega zaljubljale številne najstnice.
Izpustil ni nobene kolonije. Tako je tudi leta 1991 odšel v kolonijo v Kraljevico, kjer nas je presenetila vojna za Slovenijo. Tudi z njegovo pomočjo smo pripeljali otroke  varno domov, kjer pa ga je nestrpno in v strahu čakala njegova Majda, ki je takrat pričakovala njunega prvega otroka. Leta 1992 se jima je tako rodila Tjaša, temu pa je leta 1993 sledilo veliko slavje s poroko, leta 1997, pa še druga hči Kaja.
In tako vseh 35 let ostaja Danilo vodič v koloniji, kjer skrbi za mlajše otroke s sladkorno boleznijo, ki ga spoštujejo in imajo radi, z njim obiščejo gusarsko deželo, igrajo nogomet in poslušajo zgodbe. S svojo umirjenostjo in znanjem vpliva na dečke in tudi ostale vodiče, ki sodijo v naš krog na Debelem rtiču.
Ob večerih so njegove šale tiste, ki nam popestrijo naporne dneve in dolge večere preden se sladkorji umirijo in napoči spanec tudi za nas.

Danilo, iskrena hvala za tvoje znanje in dobro voljo!
 

 

Sobota 27. 6. 2015

Zadnje jutro – delovna ekipa se razdeli v štiri skupine, ki vstopijo v sobe in merijo zaspancem sladkorje, črpalke prestavimo spet na standardni profil, razdelimo kuverte z navodili, odmerimo inzulin tistim, ki še nimajo črpalke in pospravljanje se začne. Preveliki kovčki romajo v predsobo in sobe postanejo zapuščene, kot da nas tam nikoli ni bilo. Ambulante ni več, plakati izginejo iz sten kopalnice, ambulante, preddverja, ni več plakata z najsobami, razporeda šole, igrače čakajo zložene v škatlah in med zajtrkom se pripelje tovornjak. Da je hitro naložen, pomagajo tudi starši, ki so prišli po otroke, hvala za pomoč, saj le tako tovornjak krene na pot že ob 8.30. Ko se zajtrk konča pa so tu že avtobusi, preko 90 otrok se odpelje z avtobusi, ostale pridejo iskat starši.

In naš paviljon bo sameval eno leto. Bomo drugo leto spet skupaj? Bo kdo med vami postal vodič? Se je kdo že dogovoril s prijatelji, da se drugo leto spet dobijo tukaj? In mamice, boste zbrale toliko moči, da nam boste otroke prepustile za 14 dni? Z vašimi otroci je bila dr. Mojca Žerjav Tanšek, ki je jutro vedno začela s pozdravom kje so tačke, da izmerimo sladkor. Dr. Šuputova se je izkazala kot nadomestna mamica za najmlajše, njeno vlogo je prevzela nato dr. Šmigoc. Dr. Kotnik in dr. Dovč sta se izkazala na športnem področju, dr. Bratina pa je, ko so ga otroci najbolj lomili stiskala pesti in organizirala tihi nadzor v ozadju, da je šlo vse v redu. Brez Marine in Mihele ne bi šlo, le onidve vesta za številne skrivne zgodbe iz ozadja, skrivnosti so priromale le na njuna ušesa in Marinina sorodnica Marinka iz Azerbajdžana je bila na tekmovanju za Miss in mistra nepozabna. In seveda Jure, Pamela, Marta in Irena – nasmeh in dobra volja so pomagali pri meritvah sladkorja in reševanju hip, pa pri klepetu o resnih in zabavnih temah. Naša glavna edukatorka Barbara je pred odhodom na porodniško preverila, da bo vse teklo gladko, v delo uvedla Urško, ki so ji sledile še Ana, Tadeja in Teja.

Vsaka menjava seta je bila tako tudi del šole, pregledale so vbodna mesta in opozarjale na napake in popravljale če je šlo kaj narobe. Vedno nasmejani psihologinji Tina in Katarina sta vodili delavnice, ki naj bi otrokom predstavile kako pomembno je prijateljstvo, kako izboljšeti samopodobo in vodili še zadnji del raziskave Stres in diabetes. In Andreja in Ajda s skrbjo, da smo dobro šteli ogljikove hidrate in da nismo pozabili na beljakovine, ki sta učili fante zakaj pojesti 200 gr OH naenkrat ni pametno in nadzirali pripravo malic, kuhanje borovničeve marmalade in peko grisinov. Oh in Anže naš mojster za delo z računalnikom, črpalke smo odčitali in pregledali, HbA1c vnesli v računalnik in tako kolonijo tudi računalniško shranili v naš spomin.

In na koncu – kako ujeti trenutke kolonije, nasmehe in zabavo drugače kot v slike? Andrej hvala za vse posnetke ujete v objektiv tvojega fotoaparata, in Franci hvala, ker si slike pregledal in jih združil v en velik album za vse nas…

In otroci in starši ne pozabite, da so vse te dni z vami delili veselje, zaljubljenost, reševali prepire in hipe, vas spodbujali k športu in se trudili, da ste preživeli the 14 dni tudi brez računalnikov, tablic in telefonov, zato pa kartali, plavali, izdelovali slike, lutke, zapestnice, peli, kolesarili, nastopali… Tu so bili Bernarda, Ciril, Iza, Danilo, Andrej, Tjaša, Anita, Franci, Denis, Jaša in Nejc pa Ana in Kristjan, ki so poleg skrbi za vase otroke skrbeli za zabavni program in učili morda bodoče glavne vodiče Davida, Gregorja, Klemna, Dragana, Saro, Klariso, Aljaža in Nejc Jožeta pa Marjeto, Lizo in Klaro.

In slike – le za en klik so oddaljene od vas:

https://goo.gl/photos/Df7qUCWRs1YhfQqW8
https://goo.gl/photos/3ahcPzEyahVTYixr9
https://goo.gl/photos/d4dPzfJrVELKYgmz8
https://goo.gl/photos/vrFmbMfCC8fKSdsQ8

A verjemite – kolonija je tudi za nas poseben čas leta, čas ko spoznamo vase otroke bolje, ko se skupaj z njimi smejemo in zabavamo, v našo skupino smo vpletli tudi fenilčke, ki so postali del našega zabavnega Debelega rtiča z Milanom, ki nam je letos priredil ples, z Urško, ki je pela skupaj z njim, z Nejcem in Tiano, ki sta praznovala rojstni dan z name vsemi, in z vsemi ostalimi.

 

 

Slika