Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

“Sladkorčki kuhamo slastno" potujejo v Avstralijo

Po dolgih sedmih letih smo se le odločili, da obiščemo naše sorodnike, ki živijo v daljni Avstraliji, v mestu Melbourne...

Odločitev ni bila enostavna, saj nas je precej skrbelo glede Timotejeve sladkorne. Skrbela nas je dolga pot. Bali smo se, da bomo imeli težave na carinah na letališčih pri prestopanju, a je vse potekalo brez težav. Timoteja so  vsakič pregledali, saj je vedno zapiskalo pri prehodu skozi detektor kovin. Bili so zelo razumni, ko smo jim pojasnili in pokazali potrdilo, da ima diabetes tipa 1 in  da ima inzulinsko črpalko. Bili smo presenečeni, da so zadevo dobro poznali in niso postavljali dodatnih vprašanj. Tudi s potovalko, polno lancet, inzulina, setov za črpalko, rezervno črpalko nismo imeli nobenih težav. Ta potovalka je zmeraj potovala s Timotejem kot osebna prtljaga in na letaliških rentgenih ni bilo nikoli težav. Tudi sladkorji so bili vso pot v redu, kar nas je še posebej veselilo.
Tako, da je bil ves strah pred potovanjem popolnoma odveč.

V Melbourne smo prispeli 07. 01. 2015. Srečanje s Timotejevim stricem Simonom, teto Tino, bratrancema - Samo (13 let) in Miha (12 let) ter sestrično Saro (16 let)  je bilo po  dolgi ločitvi polno čustev. Bilo je čudovito, po tolikih letih  se objeti.Tudi solzic veselja ni manjkalo.
Še posebej posebno  je bilo snidenje s Timotejevim mlajšim bratom Vitom (7 let), katerega so prvič objeli. Vito se je namreč rodil 20 dni po njihovem odhodu v Avstralijo in je imel z njimi kontakt le preko Skypa.

Prve dni smo izkoristili, da so se otroci spet zbližali. Njihova komunikacija je bila zelo zanimiva. Malo so komunicirali v angleškem in malo v slovenskem jeziku. Vsi trije sestriči govorijo dobro slovenski jezik, saj morajo doma govoriti izključno slovensko.

Nato je sledilo spoznavanje njihove prehrane in njihovega načina življenja. Malo smo imeli težave s Timotejevimi sladkorji pri uživanju njihove prehrane, še posebej njihov kruh mu je delal velike težave. Tukaj uživajo večinoma toast kruh, ki je poln sladkorja, moka je bela, temen kruh pa je le obarvan in ni iz polnozrnate moke. Hrana vsebuje ogromno maščob, sladkorja, moke… Sadje in zelenjava ter ostala zdrava živila pa so zelo dragi. Nikjer nismo našli trgovine z zdravo prehrano, kjer bi imeli polnozrnate izdelke, manj sladke izdelke, kjer bi si lahko kupili polnozrnato moko in si sami spekli kruh. V Avstraliji  prehrambene trgovine niso založene z zdravo prehrano kot smo to navajeni v Sloveniji.

Na srečo se naši sorodniki  prehranjuje zdravo. Njihov jedilnik je poln zelenjave, sadja, mueslijev,.... Gledajo, da hrana vsebuje zelo malo maščob, malo kruha, moke.... Tako, da so bili nad knjigo "Sladkorčki kuhamo slastno" zelo navdušeni. Timotej si jo je seveda vzel s seboj. Tako sva jim 2x uspela nekaj pripravit iz te knjige. Bili so tako navdušeni, da se je Timotej odločil, da jim knjigo podari in si kupi zase novo. Knjigo je predal svoji sestrični Sari, 16 let (priložena fotografija), ki že ogromno pomaga mami Tini pri kuhanju. Nad knjigo so vsi zelo navdušeni, saj so jim zraven zanimivih receptov všeč še ilustracije, s katerimi si lažje predstavljaš hrano, ki jo boš pripravil.

V Avstraliji smo si seveda  ogledali kar nekaj  znamenitosti, naravnih lepot, kopali smo zlato, a na žalost nič izkopali, se kopali v čudovitem morju,..bili smo na Australija  Open v  Melbournu in si v Rod Lewer Areni ogledali tekmo med Nadalom in Smyczekom. Timotej je zelo užival, saj obožuje tenis in je Nadalov fen.

Avstralija oz. Down Under, kot jo Avstralci imenujejo, je zelo lepa in zanimiva celina. Komaj čakamo in se veselimo, da bomo lahko še kdaj šli v Down Under ter si ogledali  zanimivosti, ki nam jih ni uspelo. A ker je to potovanje zelo drago, bo trajalo še kar nekaj let, da bomo lahko spet odpotovali v Down Under.


Lep pozdrav družina, Maček Štuhec

Slika