Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

Drage mamice, očiji, babice in dedki, otroci, najstniki in najstnice

Božični čas je nekaj lepega za vse nas, čas pričakovanj, druženja, krasimo smrečico, razmišljamo o obdarovanju. In - pečemo piškote - piškote za Miklavža, pa za Božič, pa potico za Novo leto, za dom, za prijatelje in sorodnike. Velikokrat pa razmišljamo, kateri piškoti bodo bolj zdravi, kako jih pripraviti, da jih bo grizljal tudi naš navihani sladkorček, kaj uporabimo namesto bele moke, kateri sladkor bo boljši, si lahko pomagamo s suhim sadjem, kako je z čokolado in lešniki, katere dišave bomo uporabili in kako veliki naj bodo, za 5 OH, za 10 ali celo 15?

Torej, zakaj ne bi dišalo po vseh sladkih domovih, zakaj ne bi izmenjali receptov, ki ste jih že preizkusili in naredili, slastnih, vročih, dišečih piškotkov in si naredili prav poseben Božič - tisti, ki smo ga oblikovali skupaj preko naše spletne strani

In zato vam pošiljam prva dva recepta. Polnozrnate piškote peče ga. Mojca, no ja tudi sama sem jih danes spekla, škatla je polna in videti so enkratni:

POLNOZRNATI PIŠKOTI
        
        30 dag pirine moke
        15 dag pirinih kosmičev
        15 dag rjavega sladkorja (ali manj)
        30 dag masla
        2 jajci
        10 dag kokosa
        12 dag semen (bučna semena, laneno seme in sezam)
        1 žličko pecilnega praška

Umešajte maslo in jajci, dodajte sladkor nato pa postopno dodajte ostale sestavine, ko dobite čvrsto maso delajte kroglice in jih polagajte na pekače obložene s peki paprijem. Otroci bodo uživali v valjanju kroglic, iz te mase dobite za tri pekače piškotov. Pecite jih 25 do 30 minut na 150 stopinjah.

Drugi recept pa je iz nove kuharkse knjige, ki vključuje recepte za sladice spečene s stevio, Kuharsko knjigo nam je prijazno poslala ga. Tadeja.

BRUNSLIJI (Švicarski čokoladni piškoti)
    
    25-30 gr stevie v prahu
    125 gr mletih mandljev
    1 noževa konica cimeta v prahu
    1 jedilna žlica moke (jaz sem vzela pirino)
    1 beljak
    50 gr stopljene ali nalomljene črne čokolade z 90%
    deležem kakava


Stevio zmešajmo z cimetom, mandlji in moko, nato stepite beljak v čvrst sneg. Beljak umšajte k mendljevi masi. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo dodamo v mandljevo testo.
 
Testo je precej lepljivo, v navodilu sicer piše, da mizo posipaš s stevio in z rokami razvlečes testo in oblikuješ piškotke. Sama sem raje naredila majhne kroglice (in si na pet kroglic umila roke s hladno vodo) in jih polagala na pekače obložene s peki papirjem.
 
Nato sledi peka - v knjigi piše da jih pečemo 5 min na 220 stopinj, morda poskuiste s 120 stopinjami 15 minut, da se ne bodo zažgali

DOBER TEK

Slika