Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

KOLONIJA 2013 - DNEVNIK

15. 6. 2013

Neverjetno, kaj je res že sobota? Prtljaga je pripravljena, oči se že potijo, mame in očetje  dajejo zadnje napotke: “Glej, da ne bo previsokega računa za telefon, pa da ne boš jokal in ne pozabi nas poklicati vsake dva dni, pa zobe si umivaj in ne pozabi meriti sladkorja… In.. In…

Vožnja do Ljubljane je za naše Sladkorčke iz Štajerske podaljšana – prometna nesreča, obnova tunela na Trojanah. Ampak avtobusi počakajo in težav pri odhodu ni.

Ekipa, ki se pelje na Debeli rtič medtem pripravlja ambulanto in raziskuje kaj je novega – klima v ambulanti, nova tla v sobi tri in štiri, več štrikov za mokre brisače, to bo to…

Ob 12h prispejo avtobusu, starši so nekaj otrok pripeljali sami in hitro jih razporedimo po sobah – Make up punce, Pingvinčki, Male lepotice, Faktor 7, Plaža stilisti, Akrobatski levi, Potovlke, Akrobatke, Ustvarjalke, Potapljači. Aha vsi smo tukaj in zabava se lahko začne.Spet je izziv, kako spraviti prtljago v omaro z eno polico, kovčki so namreč velikokrat večji, kot njihovi lastniki. Kako izbrati pravo posteljo, kdo bo ležal zraven tebe, ali je bolje izbrati pograd, ali morda posteljo poleg okna. Hm, ali imajo Make up punce boljšo sobo kot Potapljači, in zakaj so tla zamenjali le v dveh sobah?

Zvečer bo čas za spoznavanje in klepet, tudi zdravstveni tim ima enako nalogo in prvi dan je mimo.
Edino Matjaža moramo zabavati v bolniški sobi, ker ima malce vročine, ampak jutri bo bolje.
In noč? Ja, zmerimo 87 sladkorjev, težav pa ni…


16.6.2013

Vau, sonce! In že zjutraj je toplo. Zajtrk nas čaka v paviljonu in prvič pospravimo sobe. Otroci še niso v formi, ocene so bolj nizke, 7, 8, 7.5 čeprav na koncu iztržimo tudi tri desetice. No, pa bo spet nekdo lahko dalj spal.
Po malici gremo na plažo, voda v bazenu je topla, morje vabi in gneča še ni prevelika. Veselje prinese nekaj hip, sokovi, prepečenec pa pomagajo, da se igre v vodi lahko nadaljujejo. Za kosilo je na vrsti prvi izziv – kroketi. Tri znamo pokriti, pet koščkov tudi, ko pa presežemo število osem postane situacija zanimiva – sladkorji rastejo v nebo. Jaaa, zelo pomembna je tudi količina.

Make up punce pomagajo pripraviti prvo malico – tiramisu z breskvami. Ali je res tako enostavno? Pa poglejmo – mascarpone, vanilijev jogurt, piškoti in nektarine, prozoren lonček in skrb za lepe plasti v kozarčku, da tudi zgleda slastno. Njami...Zvečer pa imamo na programu finale Talentov, ki jih združimo z našim spoznavnim večerom. Izvemo vse o pravilnem postiljanju postelj, skritem gostu, karaokah, plesu in najdiabetesu. In podelimo prve zapestnice, Jan Majo, Nana, Klarisa, Matic in Matej so le nekateri med vami z lepimi sladkorji. Jutri se bo bitka začela znova.In ponoči? Ob polnoči popravimo previsoke in prenizke sladkorje, meritev preko noči je 93, v celem dnevu pa 877. Veliko kajne? Več kot dobite na naročilnico za tri mesece...
17. 6. 2013


V sončno jutro vstanemo dobro razpoloženi, dr. Tanšek, dr. Bratina in naša edukatorka Judita se ob šestih odpravijo na jutranji tek. Šest kilometrov premagajo med klepetom in smehom z lahkoto. Ko se vračajo pa pritečejo še Denis, Tanja in Katja, pa Nejc Jože, Blaž in Sara ter Klara. Zjutraj gre najlaže.

Razdelimo se v skupino za šole in ocenimo sobe. Vau, se je že začelo – kar nekaj sob je enkratno pospravljenih, okrašenih z rožicami, nikjer ni smeti, oblačila in brisače čudežno izginejo.

Za malico popoldan pripravimo puding z oreščki in borovnicami. Slastno – presenečenje za vse pa je, da je puding celiakalen – kdo bi si mislil, da je lahko tako dober.
In recept – preprosto, skuhamo celiakalni puding, prevremo borovnice in dodamo mlete mandlje.

Rabimo namreč dobro podlago za večerni ples. Anže in Franci vrtita glasbo, ki nam je pisana na kožo – YMCA je še vedno zmagovalna kombinacija, ki spravi na noge prav vse, tudi obiskovalce iz drugih paviljonov. Tudi Modrijani in polka spravita plesalce na plesišče, vroče je, pa nič hudega, bidoni z vodo so napolnjeni, črpalke odklopljene, vseeno pa kar nekaj otrok pride po glukozno tableto in grisine ali sok.Zvečer klepetamo s prof. Battelinom, ki je z nami za dva večera. Dežurna ekipa pa medtem dela, meri sladkorje, skupno jih izmerimo spet 890.
Nobenih zapletov ni, vsi otroci so zdravi, samo komarji jih pikajo ob vročih večerih.


18. 6. 2013

O, še ena noč je za nami. Izmerili smo 80 sladkorjev, hip je malo. Zjutraj se dr. Tanšek in dr. Bratina poglobita v sladkorje, neverjetno koliko inzulina doma porabijo otroci, Matic ima hipe, enako Žan in nekaj deklet. Nižamo bazalne in kritje obrokov, se pogovorimo kako pokriti malico. Vodiči se z otroci pogovarjajo o obrokih, oči so velikokrat bolj lačne kot telo, zato je treba vedeti koliko hrane je primerno za posamezen obrok, predvsem pa je na prvo mesto potrebno postaviti tehtnico.

Danes se začne šola, ena skupina otrok gre z Andrejo na pogovor o hrani, Nace je navihan in ne posluša, enako Patrik. Zato prihiti na pomoč Bernarda, da ju umiri. Pri dr. Bratini največ ve Enej, pri dr. Tanšek pa je potrebno veliko pozornosti, da otroci poslušajo, Mihela in Marina izbereta svoje varovance, z Judito gresta na predavanje kar dve skupini.

Po malici pa gremo na plažo, ampak ne vsi. Ana svoje deklice odpelje pisat kartice, Ciril in Bernarda imata športno dopoldne, otroci igrajo barbiton (ali to pomeni, da z roza loparji v zrak mečeš Barbie-ke?) in frisbi, to bodo lepi sladkorji.

Ob desetih pa pride tudi Sašo s svojo Tijo, da popeljeta na kolesarsko turo skupino velikih fantov. Tija je stara osem let, in je fantom za vzor. Vseh 50 km prekolesari brez težav. Enako dobro gre Sašu, Denisu in Zoranu ter Alanu, ki jih spremljajo, dobri kolesarji so tudi Domen, Adriano in Vid, Gregor in ostali. Ampak počitek dobro dane, kaj šele kosilo v odlični restavraciji Rizi Bizi, kamor nas povabijo že pred kolonijo. Pravi slow food se prileže po napornem kolesarjenju. Izlet zaključijo fantje ob sedmih zvečer ravno pravi čas, da se pripravijo za ...
... mis & mistra Madagaskarja 2013. Spet je prijavljenih več kot 100 otrok. Najprej se na pot podajo male misice, vse so urejene in znajo korakati po pisti, komisiji, ki jo sestavljajo obe zdravnici in Judita, skupaj z Mihatom, Juretom in Cirilom pozorno ocenjuje in zapisuje točke. Komisija v ozadju ima še pomočnike, ki pomagajo seštevati točke, Katarina, tjaša in tina pripravijo nagrade in diplome. Naslednji izhod imajo mali mistri – vrsta čakajočih je dolga, enako pri velikih missicah in mistrih.Najprej čestitamo Nejcu za deveti rojstni dan. Si predstavljate kako je, če vam zapoje 160 ljudi? Vau... Nepozabljivo!

Potem pa razglasimo zmagovalce, pri malih mistrih so zmagovalci Nik anton, Urban in Matic, pri deklicah na oder odkorakajo še enkrat Eli, Tara in Sara. In potem se napetost stopnjuje. Andrej razglasi najdiabetes, Amber se smeji na vsa usta, enako Urban in Maj pa Nejc Jože... 11 zapestnic dobi nove lastnike.Potem pokličemo najlepša dekleta in fante, ki so starejši od 11 let – Danaja, Gloria in Zala se postavijo ob bok Uroš, Matija in Aljaž. Seveda pa so lepi vsi nastopajoči in jim zaploskamo in se veselimo z njimi. Razburjenje zviša nekatere sladkorje, hip ob 22h ni.Dežurni ekipi pripravimo torbe za prvo pomoč, pripravimo nočne malice, sledi še sestanek vodičev, ki se zaključi z velikim aplavzom.

Starši – kaj naj vam še napišemo – vaši otroci se imajo dobro, zdržijo brez interneta in TV ekrana, se zabavajo na plesu in v vodi, klepetajo in se smejijo. Pripravljajo malice, izdelujejo zapestnice. Vi imate pa čas za klepet s prijatelji doma. Spočijte se – ne pozabite pa ne to: NIKOLI, NIKOLI ne recite otrokom po telefonu – ali me pogrešaš, ali ti je dolgčas, kako da nas ne pogrešaš. Pišite in rišite kartice, pošljite žvečilne in plišaste igračke, nalepke in gumice, prstane ali obeske za ključe. Otroke hvalite, kajti če jih vaši klici spravijo v jok bo hudo predvsem vam, otrok bo na solze pozabil do vašega naslednjega klica.


19. 6. 2013

Noč je kar živahna – 154 sladkorjev zmerimo preko noči, dežurna ekipa teka po stopnicah, a posebnosti ni, rešimo več hip in dodamo inzulin kadar je potrebno, zamenjamo en set.

Jutranji tek postaja naporen, že ob šestih je 25 stopinj, po šestih kilometrih kaplja iz nosa in brade, tudi hladen tuš ne pomaga. Dr. Bratina, Andrej in Tanja, Denis in Teja, in večina Draganovih fantov pa kljub temu odtečejo svoj krog.

Danes se sobe bleščijo, kar štiri dobijo deset z zvezdico, kar pomeni, da bodo imeli jutri nadstardandno storitev, meritev sladkorja zjutraj v postelji.

V šoli spet teče pogovor o različnih življenjskih situacijah, kako rešiti hipo, kaj vemo o poznih zapletih, kako na dolgo potovanje in kdaj preštevati ogljikove hidrate. Zgodbe za življenje. Nekateri se tega že zavedajo, drugi bodo morda to sprejeli drugo leto.

Pri meritvah sladkorja se čudimo fantom v sobi 6 – Lepotcem, ki imajo že drugi dan vse sladkorje nižje od 12 mmol/l. Idilo pokvari le Klemenovih 14,6 ob 15h.

In malica – tokrat je to cimetov kolač iz polnozrnate moke z borovnicami in smetano. Ne moremo verjeti, da ga zmanjka tik pred koncem, otroci so polizali žlice in krožnike.

V vročini popoldan otroci iz petih sob – Male lepotičke, Make up punce, Akrobatke, Akrobatski levi, Plaža stilisti skuhajo večerjo ob pomoči kmetije Butul večerjo za vse. Sprva nalogo vzamejo malce zdolgočaseno, ko pa zvejo, da gre zares; se začne sekljanje, rezanje, mešanje, smukanje zelišč in aranžiranje. Zeliščna juha (ojoj!!!) – večina jo poskusi, domači kruh z vinskim kamnom s polnozrnato moko in zelišči, krušni mufini iz koruzne in polnozrnate moke, sol z baziliko, bučke polnjene s paradižnikom in skuto in za konec breskve s proseno kašo in s stevio. Vse servirano na krožničkih in mizah pogrnjenih z belimi prti kot v najboljši restavraciji. Verjetno otroci še sami niso mogli verjeti, da so ustvarili tako večerjo.

Po večerji sledi še olimpijada, igre za male in velike povezane s tekom in poskoki, le malce prekratke so, zato so sladkorji ob 22h »v nebo vpijoči«.
Nič hudega, bomo popravili do polnoči in zjutraj bo spet idealno stanje. Na naših aparatih je po petih dneh zabeležen povprečen sladkor 7,6 in 8,3 pa še 8,1 in 8,2 mmol/l, kar je odlično.

In jutri bo spet nov sončen dan...


20. 6. 2013

Noč je vroča in kratka, izmerimo 130 sladkorjev, skupno pa v enem dnevu kar 860. Lepa številka, predvsem pa povprečje na aparatkih ostaja enako – 8,3 in 7,7 mmol/l pa še enkrat 8,3 in 8,4 mmol/l. Jutra so vedno super, če je sladkor visok gre največkrat za iztaknjen set. Zelo pazimo na primerne sete, 6 mm vstavljamo v roke, 9 mm v zadnjico ali trebuh, nekateri imajo tudi kovinske sete ali pa tiste, ki se vstavijo pod kotom 30 stopinj. Danes med spalno uro pregledamo v štirih sobah vbodna mesta, opozorimo na napake, predlagamo kaj lahko še izboljšamo.

Sicer je četrtek dan za šport, največji fantje odkolesarijo do Kopra po nakupih, seveda jim pripada sladoled (najbolj popularen je »smrkec«), štiri skupine gredo na pohod v gusarsko deželo. Ojoj odkrivajo zapore, iščejo zaprašene kosti, najdejo preperele gusarke hlače in svečnik, o zakladu pa ni več sledu. Vsekakor sklenejo, da sledi še pohod ob polnoči ob polni luni.

Malica zveni slastno, polnozrnati piškoti z mascarponejem in svežimi jagodami. Spet je priprava enostavna, cela sladica pa ima 25 gr ogljikovih hidratov kar bo dovolj za skok v bazen.

Zvečer čakamo na skritega gosta, prikoraka pred paviljon zavit v rjuho. In razveseli nas Majaž Javšnik, ki v intenzivnem polurnem nastopu posname ljubezenski film z amaterskimi igralci, ki sestavijo sceno s Triglavom in gozdom v katerem se skriva ježek, ne manjka slovensko morje in sedmera triglavska jezera, seveda je tu zaplet z roparji in kung fujem ter srečen razplet s prstanom, poroko in poljubom. Večer zaključijo Blaž, Gašper, Matevž in Nika na harmoniki, zaplešemo kar na cesti.

Zvečer spet pregledamo sladkorje in določimo nočne meritve, hiša se začne umirjati in čas je za večeren klepet.

Kaj naj še napišemo – otroci so zdravi, prvih prehladov še ni, Metka pove, da se ji solzijo oči, nekaj otrok je popikanih od komarjev, filip pa zdravi zvit gleženj, kar pa je posledica domače poškodbe.

Kakšno je morje – 27 stopinj morda najbolje opiše stanje. V vodi bi lahko stali od 8h zjutraj do 8h zvečer, zunaj je veliko bolj vroče in še odrešilne sape ni. Ampak po dolgi mrzli pomladi je to prav tista pikica na i, ki jo potrebujemo.


21.6.2013

Neverjetno, šesti dan se začenja, pa je še vedno sončno in vroče, na nebu ni niti oblačka, morje pa bolj spominja na toplo kopel, kot na morje.
Jutro poteka po običajnem programu – tek, merjenje sladkorja, zajtrk in pospravljanje sob ter šola. Po šoli malica, nato pa plaža, kolo, sprehod, igranje, klepetanje. Obiski so le štirje v popoldanskem času.
Popoldan skuhamo malico – no ja zmešamo tunin namaz, priložimo polnozrnate štručke in smo gotovi.
Zvečer pa je na vrsti kviz Moja Slovenija, navijači so v modrih in rdečih majicah in podpirajo svoji skupini. Eno vodi ana, drugo Andrej v ekipi so še Klemen, Darja in Zala, v drugi pa Nejc, Glorija in Nataša. Andrej najbolj pozna nemo karto, Ana najbolje vrti kolo sreče. A na koncu za eno točko zmaga rdeča ekipa z Andrejem. Vprašanja so bila težka – kdo je pel pesem Ljubi, ljubi, ljubi..., kateri je bil prvi slovenski film, kdo je napisal glasbo za film Vesna in kateri je bil prvi barvni slovenski film. Veste odgovore? Mi smo jih.
Ob desetih se pripravimo na nočne meritve in spanje. Pride še dr. Dovč, ki ga takoj vključimo v ekipo. Ponoči je meritev veliko – 154 prstov zbodemo, menjave setov niso potrebne, pač pa je veliko hip. Ja počitnice niso enostavne! Če veliko migaš, rabiš tudi manj inzulina. Skupaj smo tokrat izmerili več kot 870 sladkorjev!!!
O, in ponoči se dogovoimo, da Natalija, ki bo praznovala 12 let bo praznovala tako, da bodo vsi lahko dalj spali, in jim bomo izmerili sladkor v postelji...


22. 6. 2013

Prvi dan za obiske je vroč in sončen, malo pa ga hladi veter, ki razburka tudi morje.

Otroci se obiskov veselijo, nekatere je tudi strah. Kaj če staršev ne bo, kaj če ne bodo zdržali brez mamic in očijev. Starši otroke največkrat odpeljejo za cel dan ali pol dneva, česa pa se veselijo otroci na tak dan,  sladoleda, pizze, dunajskega zrezka, izleta, mamice in očija, novih oblačil, klepeta. Tudi najstniki ne rečejo, da jim je odveč obisk staršev.

Tako je dan za vodiče in osebje malce lažji. Meritev na obali je manj manj je tehtanja hrane in pogledov usmerjenih v bazen kje so otroci.

Ampak še vedno ure tečejo hitro in po ustaljenem redu se odvija naš dan. Zjutraj se dan začne z meritvijo sladkorja. Natalija praznuje 12. Rojstni dan in tako z meritvami njej na čast začnemo šele ob 7.30 in prav vsem otrokom izmerimo sladkor v posteljah. Tako je treba vstati šele do osme ure in takrat na mizah že čaka zajtrk. Seveda je pripravljeno tudi darilo, v vrečki so enka karte in majčka z levčkom, na torti, ki jo pošilja ga. Čampa je prižganih 12 svečk. Pri kosilu vsi zapojemo in zaploskamo, Natalija dobi še veliko objemov, vsi otroci pa za malico sladoled s hruško.

O in potem pri večerji obdarimo še drugega slavljenca to je Mitja, ki je star devet let in mu zapojemo že tretjič. Razloži nam, da je že tretjič dobil lubenico, pozdravi pa ga še kapa in obesek za ključe.

Zvečer so na vrsti vodne igre, ki nsmejijo prav vse. Tek čez ovire ja naoga za mlajše in starejše in težav ni, zanimivo pa je gledati kako s pomočjo namočene krpe skušajo otroci natočiti čim več vode v steklenice. Zmagovalne ekipe nagradimo – poem pa skok v vodo. Prvo oblečeno vržejo vodiči v vodo dr. Bratino, sledijo sestre Nataša, Ana, Mihela in Alaina, Marina ki se brani pa dobi svoj ajmar mrzle vode na glavo. Voda je topla in mirno zdržimo do desetih.

Zvečer se proslavimo še rojstni dan sestre Ane, vsi se postavimo v kolono in čestitamo prvič, drugič, tretjič...

In spet je čas za nočne meritve sladkorja, le koliko jih bo tokrat? Pod 100 ne moremo priti, ampak tako je varno. Prve korekcije odmeri vedno zdravnik, ki jih prilagodi otroku in gibanju sladkorja. Pri hipi ponudimo glukozne tablete, 10 gr kruha, da bo sladkor stabilen, včasih tudi sok in na vso srečo le redko glucojuice. Nekaj otrok se mora preobleči, saj gredo spat kar v kopalkah ali kratkih hlačah, pri nekaterih smo pozorni, da gredo pred spanjem še lulat in tako so postelje celo noč suhe.


23.6. 2013

Nedelja je – dan za obiske številka 2. Nekateri starši pridejo že drugič, večina pa prvič. Hkrati je to dan za  razbite palce – Nina brcne v stopnice, Klemen si je pred dnevi razbil palec v morju, Tadeja ima vneto obnohtnico, enako Metka, ki prizna, da si grize kožico ob nohtih. Obkladki in povoji bodo rešili prste, saj Metko že resno skrbi, da bomo prst odrezali.

V šoli sodelujejo veliki in mali skupaj z vodiči, dr. Bratina najstarejš povpraša tudi kako je s kajenjem in kdo je že poskusil alkohol, odgovori so večinoma negativni, a tema je vseeno aktualna in spregovorimo o nevarnosti kajenja.

Dan je vroč in morje toplo in umazano. A hladiti se je treba, dooldan in popoldan, drugače bomo težko zdržali.

Sladkorji so pri največjih fantih – »lepotcih« enkratni, v celem dnevu niti eden preko 12 mmol/l. zato malce zamižimo pri slabo postlanih posteljah. Verjetno je še vedno izgled sobe boljši kot doma, obenem pa fantje in dekleta iz največjih sob večkrat pomagajo pri postiljanju »Malim pingvinčkom in lepotičkam« ali drugim, ki ne zmorejo.

Aktualna postajajo kolesa, po izletu v Portorož, ki se je zaključil z odličnim kosilom v restavraciji »Rizi bizi« (res še enkrat hvala za to povabilo) sledi koesarjenje do Kopra, Ankarana, v planu pa je še vsaj ena dolga tura.

V dneh od nedelje do torka imamo tudi prostovoljce, ki pomagajo pri pripravi zajtrka, malice in posrpavljanju postelj. To je dobro, saj nas ni nikoli preveč.

In zvečer imamo prost večer vsi – otroci lenarijo po osbah, gledajo risanke ali pa se ukvarjajo s športom. Zdravstveni tim klepeta in čaka na večerne meritve, da vse pripravimo za noč.

In tako spet izmerimo 841 sladkorjev, od tega 121 ponoči. Ni slabo, kajne? Tisti, ki imajo najlepše sladkorje spet dobijo nalepke, samo do 12 mmol/l mora biti sladkor preko dneva, noči izpustimo. Zvečer pa Andrej prešteva najlepše sladkorje po sobah, da bo podelil zapestnice – Niki, Neli, Eli in še kdo nestrpno čakajo, da jih pokličemo, seveda pa je še bolje, če imaš zapestnice vsaj dve ali tri.

In kako ljubezensko življenje v sladki koloniji, o tudi tu napredujemo, gledamo kdo se drži za roke, kdo koga tunka ali lovi po plaži. In seveda kako je s sladkorji!24.6.2013

Ponedeljek je začetek novega tedna. Izvemo, da je v Ljubljani le 14 stopinj in dežuje. Nebo nad Piranom pokaže prave trombe, pri nas pa je oblačno, in le nekaj kapljic pade na tla. Po 10 dneh vročega vremena en dan predaha prav paše.

Obišče nas Jože in 10 pogumnih kolesarjev se odpravi na kolesarski izlet. 6 fantov in 4 dekleta, polega pa sta še Zoran in dr. Dovč. Med opremo je voda, sendviči, glucojuice in glucotabsi pa merilnik, lističi in glukagon. Za dr. Dovča je to ognjeni krst, saj gre na pot prvič sam in že ob prvi hipi ga obdajo dvomi, kako bo šlo. Vzpon proti Ospu je hud, pot peščena, kako bo šlo otrokom. Zato na prvem posvetu in počitku spremenijo smer v bolj položni predel proti Izoli, kjer je na vrsti obisk trgovin, sladoled in povratek na Debeli rtič. Zaključek je dramatičen, ker pade Klara na koleno in teče kri. A do kosila je že vse v redu. Zvečer dr. Dovč dobi diplomo za pogumno izveden projekt.

Popoldan v slabem vremenu izdelujemo iz odpadnega materijala pošasti diabetes. Kaj vse lahko nastane iz škatlic, lističev, odpadnih setov bomo objavili na naši spletni strani. Takšne projekte bi lahko naredili tudi v vrtcih in šolah, kjer ima kak prijatelj sladkorno.

Na vrsti so še talenti – oddaja Debeli rtič ima talent je zelo popularna že vsa leta, v komisiji so Damjan, Ana in Branko, tu je obvezni voditeljski par Denis & Zoki, ozvočenje je profesionalno in predstava se lahko začne. Na odru se zvrstijo dr. Bratina, kvartet Kislo Sladko, harmonikarski duet Jožek & Malek, kitarist Andraž, mažoretka Kristina, pevki iz Amerike Tangena, svetovalni servis Sladke talentke, plesalci Sweet pancers, kot posebni gost je z juga prišla Alenka Gotar. Nastopi so vrhunski, Sladko kisli kvartet zapoje himno, ki je takoj ponarodela med vsemi Sladkorčki, pevki Tangena osvojita publiko s svojim nastopom, ki kombinira zvočno ozadje kozarčkov, ki bobnajo po mizi in petje, dr. Bratina uvede bioenergetsko merjenje sladkorjev, ki je 99% natančno, pomaga ji asistentka Barbara, ki na merilniku preverja rezultat alternativnega pristopa. Sladke talentke prikažejo, kako pokrivati ogljikove hidrate in odplakniti visoke sladkorje, kitarist Andraž pa odpoje pesem in prejme številna darila oboževalk. Jožek in Malek se žal poslovita že v predizboru, zato pa nas s stasom in glasom očara Alenka Gotar. Ko pa nastopi še moška plesna skupina se zasliši huronski aplavz in zmaga je takoj dana v prave roke – talenti 2013 so Sweet pancers.25.6.2013

Spet sije sonce, je malce bolj hladno – a nič hudega. Danes praznuje rojstni dan Nejc in ogromna lubenica popestri večerjo najmlajšim, Nejc pa se razvesli še pravega darilca. Zvečer moramo priklicati tudi zobno miško, saj Žan Mark izgubi zobek. Na srečo obvestilo po mikrofonu pomaga, da je nato zjutraj pod blazino nova žoga. Seveda pa se takoj začne majati še 5 zob.

Na plaži se sončimo, veliko otrok pa že spi, Andrej zvečer spt prešteva lepe sladkorje in malce že ugibamo, kdo bo zmagovalec.

Otroci v čast slavljencu pripravijo slastno malico – ananas s sladoledom, mandlji in čokolado. Velja ponoviti doma – segrejemo ponev in na hitro popečemo rezine svežega ananasa, ki nam ga je podaril donator, potem dodamo kepico nizkokaloričnega sladoleda, žlico nastrgane črne čokolade in žlico na lističe narezanih mandljev.

Zvečer je čas za ples, na začetku pa nas razveseli Zlatko, ki zapoje svoje največje uspešnice in ogreje publiko. Vsi smo na plesišču, pridružijo se nam še košarkaši in otroci iz drugih paviljonov. Ob desetih se zasliši enoglasen klic »ŠE ENO PESEM, NE GREMO SPAT«,  a zabave je konec ob 10h in čez eno uro paviljon spi.

Ponoči izmerimo 121 sladkorjev, hipe so le tri, kar je dobro, tudi sicer ni težav, le utrujenost raste...26.6.2013

Kolonija se preveša h koncu. Dopoldan mlajši otroci gledajo predstavo o Piki Nogavički, ki nam jo podari Nacetova mama  - povabila je Sten Vilarja, ki se je z veseljem odzval letos v spremstvu enega od sinov, ki priskoči na pomoč že pri pripravah na predstavo. Odlična je, kot vsako leto z glasbo in animacijo in otroci se zabavajo.  Drugo leto spet, prosim podobno predstavo, ki nas bo nasmejala in zabavala.

Otroci so utrujeni in mlace slabše vreme je kot naročeno, poležavajo po sobah in na plaži, a vse to so le priprave za karaoke zvečer. Celo popoldne vadimo pesmi, največ kar domače slovenske, z melodijo v ozadju in tekstom na ekranu gre enostavno. Ker nas poje veliko se ne sliši koliko tonov je napačno odpetih. Glavno, da se zabavamo. Ana zapoje tako kot smo je navajeni, letos se ji pridruži dr. Dovč, tudi mladi vodiči znajo kar nekaj pesmi, med otroci pa zapoje Nejc Jože kljub bolezni, tu je tudi celotna skupina naših fenilčkov, kjer kasneje solo odpoje še Lepi Dasa – Milan, ki nadaljuje tudi v duetu z Urško. Ob desetih le težko končamo in tudi Boštjan, ki se nam je letos pridružil že petič nas pohvali, da smo odlična skupina ter upa, da bomo še nadaljevali.27.6.2013

Puf, dan za test. Ojoj, le kako bo šlo? Otroci so razdeljeni v več skupin, najmlajše stare le pet do šest let odpelje vzgojiteljica Tina in za mizo skrbno rešujejo test, ki je poln slikic in enostavnih vprašanj. Vsi ga zadovoljni oddajo.
Malce starejši – tisti stari od 7 do 8 let morajo že poznati ukrepe pri hipoglikemiji in narisati znajo črpalko ali pa pen. Tudi ti so hitro gotovi. Devet in desetletniki so pred zahtevno nalogo, saj je njihov test že poln vprašanj podobnih temle:

Če mojemu telesu primanjkuje inzulina potem:

a) mi naraste sladkor v krvi
b) postanem zelo žejen
c) to se ne pozna pri počutju
d) testni listič za urin pokaže +++ sladkorja
e) nastopi hipa

Ali sladkorni bolnik lahko uživa sladice?
a) lahko, neomejeno, kadarkoli saj imamo inzulin v injekciji ali črpalki
b) to je prepovedano
c) lahko, dva do trikrat tedensko, če skrbno načrtuje obroke
d) lahko pri dolgotrajni športni aktivnosti
e) lahko zamenjamo šolsko malico s priboljški
f) vedno pri hipi
g) nekatere sladice je težko pokriti z inzulinom

Rezultati so dobri, vsi rešijo test pozitivno.
Zgodbo zapletejo pri otrocih starih od 11 do 12 let še negativne točke. Zato rezultat preračunamo na zmagovalca in tudi ta skupina je skoraj v celoti test rešila pozitivno. In kaj vse sprašujemo?

Zbudiš se z glavobolom, slabostjo in bruhaš. Kaj narediš?
A) Takoj grem v bolnico, gotovo je kaj nevarnega
B) Izmerim si krvni sladkor in ketone v urinu
C) Najverjetneje se je razvila ketoacidoza zato si takoj dodam 15 E inzulina s svinčnikom
D) Pokličem v Center za diabetes
E) Pokličem na Radio Hit, verjetno imam salmonelo zaradi kremšnite, ki sem jo jedel včeraj
F) To se mi zgodi večkrat, verjetno sem nervozen/nervozna ker pišem pomemben test. Grem v šolo
G) Ker so ketoni pozitivni si dodam 0.1E/kg telesne teže inzulina s svinčnikom, obvestim starše, da mi pomagajo
H) Ker so ketoni negativni in sladkor v redu imam res okužbo

Kako ukrepaš pri športni aktivnosti - predvidena je ura karateja?
A)  Niso potrebni nobeni ukrepi, na trening se odpravim s črpalko
B)  Črpalko odklopim
C)  S seboj moram imeti vse za hipo
D)  Izmerim si krvni sladkor pred in po treningu
E)  Karateja ne smem trenirati, ker imam diabetes

Kdaj si vstavim set za inzulin?

A) Najbolje, če si ga vstavim pred odhodom v šolo
B) Najbolje, če si ga vstavim tik preden grem spat
C) Najbolje, če si ga vstavim med šolskim odmorom
D) Če si ga vstavim po malici, ne bom imel hipe
E) Najbolje, če si ga vstavim pred glavnim obrokom, ko imam dovolj časa

Od najstarejših dveh skupin največ pričakujemo, zato sta testa dolga in obsežna. Ker pa je kolonija letos zalo mlada je ta skupina otrok manjša od prejšnjih let in rezultati zanimivi. Znanje je kar dobro, le o hrani, ki je tako zelo pomembna ne veste prav dosti. Tu bi veljalo prelistati kakšno kuharsko knjigo in naš zbornik Sladkorčki. Potem bi bili tudi sladkorji marsikdaj lepši.
In kaj je tako težko?

Pozni zapleti sladkorne bolezni:
a) nastopijo kasneje ali jih je manj, če je nadzor nad boleznijo dober
b) v napredovali fazi bolezni lahko organ tudi odpove (npr. oko, ledvica)
c) ne prizadanejo očesa
d) prizadanejo ledvica, živčevje in prebavila

Dodatni dejavniki tveganja za pozne zaplete sladkorne bolezni:
a) kajenje
b) visok krvni tlak
c) šport
d) nosečnost
e) prevelika telesna teža
f) moški spol
Pa še nakaj vprašanj o prehrani:
   
Poišči živila z veliko maščobami
smetanov sladoled        čokolada    mleko        pommes frittes

golaž         kotlet        sir        krompir    česen       

Vsa ekipa se loti popravljanja testov, do večera so napisane diplome in pripravljene nagrade. Prav vsi dobijo veliko brisačo, najboljših pet v vsaki skupini še dodatno nagrado, vsi otroci domov odnesejo teste in diplome. Za nagrado je na vrsti tudi nočno kopanje in slavnostna večerja pizza, ki jo letos odlično pokrijemo.


28.6.2013

Kako je možno, da je pred nami že zadnji dan. Še vreme je žalostno zaradi nas, oblačno je in hladno. Ampak nič hudega, zjutraj nam sestre in zdravniki pridejo meriti sladkor po sobah in spanec je takoj pol ure daljši. domen in Blaž sta čez noč dobila črne brke, Blaž je spal z očali, navajen je že, saj gre za tretjo noč, ko mu umetniki s črnim flomastrom narišejo kak dodatek, Domna pa črni flomaster malce razjezi.

Po zajtrku še zadnjič pospravimo sobe, v sobi 1 je na tleh torta s svečko, ki pozdravi dr. Bratino za njen rojstni dan, enako okrašena je tudi soba 2, kjer so na posteljah risbice, v sobi tri je pravi kviz narisan na tla in postelje. Ob devetih se skupaj slikamo pri našem drevesu. Ciril pove zgodbo o zgodovini naših kolonij, naše sladko drevo pa dobi inzulinsko črpalko, ki jo nastavimo na profil »S« za sušne vroče dni. Zaplešemo še polko in nato odhitimo pakirat. Tole vreme je kot nalašč zato, da napolnimo kovčke in nahrbtnike, torbe in torbice.

Andrej prešteva sladkorje in izbira najdiabetes po sobah, Ciril preverja kdo je najlepše pospravil svojo sobo, Denis razmišlja o športnikih in Mihela z dr. Bratino pripravlja zahvale za osebje in vodiče.

Po kosilu se prva skupina otrok odpelje z ladjico v Koper, spremlja jih dr. Kotnik, skupaj z Mihelo in Jasmino. Zavijejo v Kavarno Kroštola na sladoled, tudi tokrat jih povabi družina Popovič. Večini je to dovolj, a ko prihitita še druga in tretja skupina so skušnjave velike – poleg sladoleda romajo v usta Milka čokolade (samo polovica ta majhne mlečne milke), krofi, hot dogi, hamburgerji, dodatni sladoledi, energijske ploščice, pomfriji in še kaj. Rezultat je nenapovedljiv – fantje, ki se veselijo lepih sladkorjev ob 18. uri so presenečeni ob 22. uri, ko rekorderju izmerimo 30,8 mmol/l. Žal – pokrivati kupljene slaščice ni enostavno, za večino otrok je to prevelik zalogaj.

Zvečer je čas za poslovilni večer, obnovimo, kaj vse smo delali, potem pa podelimo nagrade za najdiabetes – Domen, Adriano, Vita, Danilo, Bernarda, Nej, Kristjan, Selma; iza, Klavdija, Ali, Timi, Matevž, Kiara in Urša ter Žan so bili veseli pohvale, nagrade pa so dobili prav vsi.

Ciril razglasi še zmagovalce pri pospravljanju, med večjimi otroci zmaga soba 2, vendar pa soba 1 dobi posebno nagrado, saj je največkrat pomagala pri posrpavljanju drugim. Pri mlajših se najbolje odrežejo Andrejevi varovanci – Akrobatski levi, kjer so bile rjuhe napete kot v vojski in so kovančki kar odskakovali!
Denis pohvali Adriana, Gašperja in Nikija za vztrajnost pri jutranjem teku, nagrade pa podeli še petnajstim najmlajšim za osvojene plavalne veščine.

Nato pa se sestra Mihela in dr. Bratina zahvalita vsem vodičem za njihovo pomoč in vztrajnost ter skrb, neštete pogovore z otroci, objeme, skrbno štetje ogljikovih hidratov in dežuranje cele noči. Vsi člani zdravstvenega tima so ponovno žrtvovali svoj dopust, da so skupaj z otroci preživeli teh 14 dni. In na koncu zaključimo – drugo leto spet skupaj na Debelem rtiču...


29.6.2013

Zadnje jutro, zadnja meritev sladkorja na Debelem rtiču in zadnje pospravljanje sob. Tokrat drugačno, vse rjuhe odnesemo iz sob, enako prevleke za blazine in oddeje. Oddeje zložimo na eno posteljo, blazine na drugo. Odnesemo smeti in pometemo sobe, pregledamo tako sobe, kot omare in hodnike. Tako pozabimo manj stvar. Še mimohod mimo stojal za brisače. Ampak ne pomaga, tudi letos obvisi cel kup brisač, ki so izgubile lastnike, enako nekaj majic in kopalk. Zato opozorimo še starše, ki pridejo po nekaj otrok naj pogledajo, da niso njihovi otroci česa pozabili. In nekaj majic tako dobi spet svoje lastnike.

Naložimo tovornjak, še zadnjič pogledamo kolesa, v tovornjak romajo tudi naši roboti s sladkorno boleznijo in vse ostalo, kar je pomagalo urejati sladkor.

Čakajo avtobusi, nalaga se prtljaga, med njo je malica za na pot. Na vsakem avtobusu je nekaj vodičev, na enem sestra Marina in na drugem sestra Mihela. Na vsakem od avtobusov je tudi kovček za prvo pomoč.

Kako naj se zahvalimo na koncu in komu? Ajdi, ki je bedela nad malicami in nasmejana vsako jutro pripravljala zajtrk in pospravljala našo improvizirano kuhinjo? Mihu in Katarini, ki sta pripravila psihološke delavnice ter delila z otroci veselje in skrbi? Pa Andreji, ki je bedela nad jedilniki in pripravila recepte za okusne MALICE, ki jih lahko najdete na naši spletni strani. Tu so tudi Jasmina, Barbara, Judita, Tadeja in Ana, naše diplomirane sestre, ki so skrbele za Sladko šolo in nadzirale menjave setov ter meritve sladkorjev. In vsa ekipa srednjh medicinskih sester in tehnikov – Jure, Pamela, Alaina, Špela, Marina, Mihela, Marta, Magda, Nataša, Bernarda, le kako bi zmogli brez vas, meritev sladkorja je bilo toliko, treba je bilo rešiti hipe, pregledati vsa mesta vstavitev setov,  dežurati na plaži in pri športnih igrah. Pa zdravniki – Mojca, Nataša, Klemen, Primož in Darja, pregledali so celo morje sladkorjev, prilagajali odmerke, poučevali in razmišljali kako še zmanjšati število hip in visokih sladkorjev. Tu je bil tudi Anže, ki je skrbel za računalniško podporo, se udeležil šole in prevzel nekaj predavanj, natisnil vse slike in odčital vse črpalke skupaj s sestro Natašo.
In vsi vodiči – Dragan, Bernarda, Ciril, Filip, Danilo, Andrej, obe Ani, Tanja, Denis, Franci, Ciril, Tomaž, Kristjan, Aljaž, Andraž, Katja, Eva, Tina, Žana, Barbara, Stanka in Vita, pa Nina in Jaka,Zoran in Alan, Žiga vsi ste polni energije in idej, ves čas ste pazili na to ogromno skupino otrok, res hvala prav vsem, ki ste bili v koloniji in ste poskrbeli, da je bila taka kot jo želimo imeti – enkratna in nepozabna!
 
Izmerili smo 180 HbA1c, rezultati so bili večinoma dobri, ali pa so se v teh dveh tednih popravili, narisali ogromno plakatov, našli ste nove prijatelje, se naučili kaj novega (no – tudi kaka neumnost je vmes, ki pa bi jo odkrili tudi brez kolonije), pretekli nekaj kilometrov ali pa prevozili nekaj kolesarskih kilometrov, se naklepetali, naplesali, igrali harmoniko, in se smejali. Tudi kakšna solza je bila vmes.

A vendar – vsi ste zdržali 14 dni brez računalnikov in TV ekrana, brez mamic in očijev, bratov in sester, hišnih ljubljenčkov in prijateljev.

In zato – si prav si zaslužite veliko pohvalo in objem – za mnoge od vas pa dodajamo še vabilo: Vidimo se spet drugo leto...

Slika