Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

MEJA NI, SO LE OVIRE

 Ko sem se 13.7. zjutraj zbudila, sem se najprej vprašala, zakaj sem se prijavila na evropski kamp mladih diabetikov, ko pa govorim zelo slabo angleško, pa še nobenega od udeležencev ne bom poznala. Počasi je bilo potrebno pripraviti prtljago in kaj kmalu sem se znašla pred gručo neznanih ljudi, ki so govorili le angleško. Prvi vtis niti ni bil slab in moje mnenje o prijavi se je iz ure v uro izboljševalo.  Sedaj mislim, da je to ena izmed najboljših, če ne najboljša izkušnja do sedaj.

 Torej, kamp je potekal na Rogli od 13.7 do 20.7. Vsak dan smo imeli na urniku dve športni dejavnosti in pa dve delavnici. Pri športu sem se preizkusila  v zame veliko novih športnih zvrsteh; prvič, (vendar verjetno ne zadnjič) sem poizkusila squash ter tenis, plezala po umetni steni in se preizkusila tudi v downhilu. Delavnice so bile prav tako zelo zanimive, pogovarjali smo se o lepoti življenja z diabetesom, debatirali, kako spraviti svoje sporočilo v javnost, kako zagovarjati svoja stališča, se pogovarjali s predstavniki različnih svetovnih proizvajalcev pripomočkov za diabetes, itd. Dan se je zaključil s štirimi predstavitvami posameznikov, ki so govorili o državi, diabetični zvezi in seveda sebi.

Najpomembnejše je, da me je kamp zelo spremenil (mislim, da na bolje), glede razmišljanja in mi dal zelo veliko idej za Slovenijo. Kar nekaj Evropskih držav ima v zvezi tudi skupino za mlade (od 18 do 30 let), Slovenija sicer na tem področju še ni tako aktivna, ampak verjamem, da lahko to spremenimo, saj je zelo pomembno, da imamo tudi mladi diabetiki svoje aktivnosti. Na Rogli pa sem se tudi začela zavedati, da mej ni, ampak so le ovire; to ne velja zgolj za diabetes, ampak za življenje na splošno. Pomembno je, da sami sebe ne omejujemo, ampak izzivamo, da vedno znova dosegamo in presegamo svoje meje zmožnosti.

Ta teden ne bo nikoli pozabljen, saj sem dobila ogromno energije in novega znanja. Ena najboljših strani diabetesa pa je spoznati toliko neverjetnih ljudi, saj sem jih tako znotraj kot sedaj zunaj države spoznala resnično že ogromno. Res je smešno, ko ti lahko bolezen da toliko pozitivnih doživetij in izkušenj.


Urška Perc


LINK DO SLIK

LINK DO VIDEA

Slika