Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

Sladki avto BLOG


Prvi avto dan: 16.6.2012

O, ali je res že sobota in gremo na Debeli rtič. Avtobusi čakajo ob Ljubljanici, sončno je in vroče. Nekatere stiska pri srcu, kako bodo zdržali 14 dni proč od staršev in prijateljev, druge pa ker bodo končno brez nadzora staršev. V kovčkih so skrite čokolade in čips, vodiče bomo že nakako prelisičili in zabave se lahko prične.Pot je zabavne, spoznavamo nove prijatelje, ugibamo s kom vse bomo v sobi in kakšen bo vodič ali vodička. Ob prihodu je veliko iskanja kovčkov in pričaka nas tudi prvo kosilo – neverjetno dunajski zrezek in za večerjo lasanja. To pa je pozdrav poletju.Popoldan nas preseneti klic, da je imela Katarina, ki je hitela k nam prometno nesrečo. Njen avto je v duhu naše kolonije zaplesal po cesti, naredil krog in skočil na streho. Ampak imela je posebnega sladkega angela varuha in obisk bolnice v Izoli potrdi, da je polna odrgnin in bušk, malo nagaja pritisk, ampak en dan počitka in bo kot nova. In avto, sploh ni pomembno!Po kosilu preizkusimo bazen, voda je še mrzla ,a zato nas sonce ogreje. Prva meritev sladkorjev pred spanjem preseneti le Stanko, saj jih je lasanja odnesla v višave, ampak vse se da popraviti in ponoči so sladkorji spet lepi. Prva noč je, zato izmerimo kar 98 sladkorjev in rešimo nekaj manjših hip. Nič resnega in otroci mirno spijo.


Drugi avto dan: 17.6.2012

Uf, pa je za nami. Kaj? Drugi dan! Sedaj se že bolje poznamo, saj smo imeli danes ogromno časa, da se spoznamo, da izvemo kaj novega drug o drugem.

Ker se letošnja »avtošola varne vožnje med nizkimi in visokim sladkorji« še ni začela, smo lahko dobro izkoristili dodatno dopoldansko uro in se razmigali in naklepetali.

Tudi bazen nas je bil poln ves dan. Uradno se je odprla sezona tunkanja in z veseljem vam sporočamo tole novico!!!! Sladkorčki so na Debelem rtiču v enem dnevu popili 6,3 l vode! Slane!!!

Zvečer je bil čas, da se prvič zberemo vsi skupaj. Tudi fenilčke smo bolje spoznali, saj so se nam s posebno točko predstavili kar v rimah. Obiskala nas je gospa Efigenija, ki smo se ji predstavili in ji natančno razložili kdo smo in kaj nas čaka v naslednjih dneh.In na novo so se nam pridružili Maša, Alan, Vita, Anže, Denis, Uroš in Tomaž. Takoj zjutraj pa se je na pot odpravila še Mihela, ki bo merila sladkorje in se zabavala z nami, pa skrbela, da se ne bomo preveč gnetli v ambulanti.
Ooooo in zvečer smo jedli tortilje, zveni hudo znanstveno - je pa hudo slastno.
In veste kaj izmeriti 1022 sladkorjev tudi ni mačji kašelj.
Juhu…zabavnofantastičnonorosuper bo!Tretji šoferski dan, 18.6.2012

Zjutraj nas spet zbudi sonce, dan je vroč in voda topla. Začne se šola varne avtovožnje, prva skupina se že spopade z ogljikovimi hidrati. Ampak, traja samo eno uro in to bomo že preživeli.
Prvo presenečenje je na vrsti za Danilotove fante – z dr. Tanšek, sestro Bernardo in dr. Bertok v spremstvu Francija se odpeljejo v Elerje na jahanje. Nekateri se konj bojijo, a vsi jih pobožajo, večina pa jaha.
Andrejevi fantje vsako jutro tečejo, ob sedmih se zbere skupinica in tek jih odpelje skozi vinograde in potem nazaj do paviljona. Na koncu priredijo še veliki finiš in v hitrem tempu zdrvijo v svojo sobo. Vsaj šest jih vidimo zjutraj.
Morje se je ogrelo, bazen nas ne ohladi več, zato smo več pod gladino kot nad njo. Danes je prvi dan plavalni tečaj, Marcel, oba Matica, Marija, Lia, Tina vsi poskačejo v vodo in še kak dan tople vode pa bodo vsi brez rokavčkov.Zvečer pa najprej šmorn potem pa ples, vsi smo na plesišču, saj je obljubljeno dolgo spanje, če bomo plesali. Vroče je, a to nas ne moti, en ples posvetimo našima zdravnicama in vsem medicinskim sestram, ki so z nami pa dietetičarki in psihologu, tako plešemo prav vsi…Solzice – ah kje pa, sonce jih sproti posuši.
In sladkorji, ah postavili smo nov rekord 1022 meitev je bilo.19.6.2012, četrti dan za naše voznike

Zbudi nas vroče sonce, 25 stopinj je že zjutraj. Danes je dan za daljše spanje in v vse sobe potiho vstopijo naše medicinske sestre in zdravnici, merijo sladkor v spanju, rešijo nekaj hip ter dodajo korekcije kjer je potrebno. Oooo in spanje je podaljšano do osmih. Potem je na vrsti zajtrk in pospravljanje. Ko bi mame vedele kako se bleščijo naše sobe, niti praška ni pod posteljami, od rjuh odskakujejo ne samo kovanci, pač pa tudi otroci ko se vržejo nanje, blazine so poravnane, odeje zložene, nekatere postelje okrašene z medvedki, druge z rožicami, Na hodniku in v omarah je druga zgodba, ampak soooobeeee!!!!
Danes se deset deklet in fantov odpravi na dolgo pot s kolesi – do Portoroža jih peljeta Sašo in Denis, prva postaja je v Izoli, kosilo in kopanje v Portorožu. Šport dela čudeže, Andraž je pol poti brez inzulina, a sladkor se ne dvigne preko 6 mmol/l, Ema začne kolesariti s 14,8 mmol/l, potem pa je sladkor celo pot 3,8 mmol/l. Zvečer pridejo vsi z jasnim znakom, da so kolesarili nazaj – črta na rokah, ki kaže do kje so segale majice. Sladoled je bil pa odličen v Kopru, kajne?
In, najboljša malica je pripravljena, fantje in dekleta skupaj z Anito režejo breskve, mešajo čokolado, pripravljajo kremo, drobijo piškote in na koncu je pred nami naj naj boljši tiramisu z breskvami.
Zvečer pa najmlajše zabava Sten Vilar, podelimo pa spet zapestnice za najlepše sladkorje, Amber je zelo ponosna, enako Marcel, Aljaž je dobil že tretjo zapestnico, Monika in Laura bosta morali imeti tako lepe sladkorje tudi doma, Nika je prvič z nami pa že dobi zapestnico, oba Mateja sta vesela dodatne nagrade, ki jo razdelita vsej sobi – Lenny majčke nas vse spomnijo, da je kolonija letos že 45. po vrsti.In ta veliki – pred nami se odvija napet triatlon, teku sledi plavanje in potem še skok na kolo. Zmagajo Andrejeva soba »hitrih razgrajačev« in fenilčki.O sladkorjih pa ne bi izgubljali besed, 920 smo jih izmerili – ampak vroče sonce jih je odneslo večini v višave, namesto sladkorjev smo na merilnikih zagledali temperaturo morja in zraka. Rekord je postavil Matija, ki je imel sladkor 29 mmol/l. Hura, ampak zjutraj je bil spet tam, kjer smo ga navajeni.


Vroč dan za avtomobile, 20.6.2012


Zjutraj je že ob 8h 30 stopinj, zato hitro spremenimo dnevni načrt. Napovedan je rdeči alarm, kar pomeni hudo vročino in popoldne raje ne bomo odšli na plažo. Zato gremo vsi skupaj že ob devetih na plažo, kjer je prijetna senca in voda tako topla, da smo celo dopoldne v bazenu. Tudi malico pojemo na plaži.
Popoldansko malico vsi nestrpno čakajo, saj je prvič na programu sladoled s hruško in črno čokolado. Nič ne ostane. Vsi si želijo, da bi bilo takih malic še čim več. Potem pa v šolo varne vožnje, kakšne vrste goriv poznamo, kaj narediti, če gorivo zalije motor in če ga primanjkuje, pa če olje zmešamo z bencinom je le nekaj vprašanj. Šola je različna za avtomatike in avtomobile na 5 prestav ali pa z dvotaktnim motorjem.
Potem pa – velike priprave na najpomembnejši večer v teh dveh tednih, izbiramo mis in mistra sladkorčkov. Deklice so prinesle s seboj posebne oblekice in celo popoldne po paviljonu brnijo feni, diši po parfumih in vidimo oblačke pudra in make upa.
Vmes se poslovimo še od Ivice – drugo leto mora z nami za 14 dni, Marte in Alaine ter pozdravimo Jureta in Judito.
Zvečer pa gre zares – številke so razdeljene, otroci pripravljeni, le Marina je odhitela v Koper na kavo, a na srečo z limuzino iz Italije pripotuje Giulia,ki zablesti kot voditeljica. Najprej imajo svoj izhod male misice, ena je lepša od druge, težko je izbrati najlepšo med najlepšimi, a Amber vse prepriča v modri večerni oblekici za njo pa dobita nagrade še Tina s čudovitimi dolgimi lasmi in svetlolaska Tiara.Nato imajo svoj izhod mali mistri, zmaga Ali, za njim je Anej, potem pa gneča še 6 fantkov na tretjem mestu. Sledijo velike misice, med njimi je skrivnostna dama iz Kitajske – Nika Marn, ki zmaga, njeni spremljevalki pa postaneta Zala in Klara. Na koncu prikoraka še skrivnostni zakonski par iz kluba fenilčkov, ki prejme posebno nagrado, Andreja Andraževa punca pa vse prepriča s prikupnim nastopom in prejme kot nagrado veliko lubenico.In veliki mistri? Zaključijo nas večer, najlepši postane Dominik, ki ga spremljata Alen in Aljaž.Zvečer se klepetanje nadaljuje po sobah pozno v noč, nekateri zaspijo šele ob dveh. Vmes pa Edvin, Jaka in Brina skupaj z dr. Bratino merijo sladkorje, hip je malo, visokih sladkorjev tudi, le en set zamenjamo. Preko noči izmerimo 92 sladkorjev, v celem dnevu pa 850.


Četrtek 21.6.2012 dan za olimpijske igre


Zjutraj sonce žge kot za stavo, nebo je brez oblačka, tudi sapice ni.
Torej to je kolonija v ekstremnih razmerah – kaj naredi vroče sonce, kaj se zgodi če ne pijem, kaj bo če pojem eno porcijo šmorna in kaj če pojem dve ali tri. Vodiči seštevajo, delijo, preračunavajo in množijo a končni rezultat je neponovljiv. To kar je danes 5 mmol/l bo jutri 15 in čez 3 dni 3,8  mmol/l.
In kaj je na programu danes? Šola, kopanje, tunin namaz in potem olimpijske igre,velika zabava je, po vročem soncu vsi tečejo, prenašajo vodo, rišejo zastave in uživajo.Zvečer je na vrsti še kviz »Moja Slovenija« - na kvizu sodelujejo vse sobe, zmaga Edvinova rdeča skupina.In sladkor - ponoči ne pridemo pod 100 meritev, podnevi je izmerjenih sladkorjev okrog 800.
V vili Celcer pa ves čas tečejo kreativne delavnice na temo – kako skuhati marelično marmelado, ali je jagodna marmelada res tako lahka, da lebdi v zraku je le prva od mnogih. Sledi še delavnica priprave daril za tiste, ki imajo rojstni dan, priprava srečelova in brskanja po velikih škatlah z darili.

 
Petek 22.6.2012, polovica poti za šoferje je mimo

Neverjetno, spet je sonce in niti sapica ne zapiha. Vau za zajtrk je drugačen kruh, ker so zraven še hrenovke je zajtrk zmagovalec tega dne. Tudi skutina strjenka s sadjem in oreščki ni tako dobra.
Popoldan se štiri skupine odpravijo na peščeno plažo, kjer poteka znanstveni preizkus - kako delujejo seti v peščenem viharju: rezultati so zelo zanimivi – definitivno se set zamaši, pokrovček se bodisi ne pripne več nazaj na set ali pa se sploh ne da odpeti – torej potrebno bi bilo set v tako ekstremnih pogojih prelepiti z obližem!
Zvečer pa Lenny organzira ples ob bazenu,ker vsi plešemo dve uri skupaj dobimo pred spanjem končno prvo uradno nočno malico – vodo in zeleno frutabelo, zato potem ponoči ni hip.
Ponoči je nočni obhod sicer naporen, a tudi zabaven. Eneju menjamo set in najprej v spanju nadere dežurno ekipo, ko samo išče primerno vbodno mesto, ko pa sledi zbodljaj za nov set že spi kot top. Dva fantka pošljemo lulat, a ko ju vidimo kako se opotekata po sobi, ju raje odnesemo na stranišče in nazaj v posteljo. Verjetno zjutraj ne bosta vedela, da sta šla ob polnoči lulat. Tistih nekaj hip rešimo s sladkim sokom in koščkom kruha, nekateri jedo v spanju, drugi z užitkom popijejo sok ali pohrustajo glukozne tablete. Večina se jih šele zjutraj zave, da so imeli hipo, ko vidijo drobtine na postelji.
In koliko sladkorjev smo izmerili, mala malica 852  jih je bilo, od tega 84 ponoči. Na plaži pa smo v šestih dneh izmerili 187 sladkorjev, kar ni veliko, to pomeni 30 na dan, vseh skupaj pa nas je 135.
In jutri – ooooo, to je dan za obiske, mamice in očiji nas bodo peljali na pizzo, sladoled in še kaj.


Sooobooota – dan za obiske!!!! 23.6.2012

Veliko nemira je zjutraj, vsi čakajo na mamice in očije. Obiskov je veliko, v nekaterih sobah nas je naenkrat samo še 5 ali 6. Prihajajo nove igrače, mame odnesejo umazana oblačila, gledajo ali so otroci kaj zrasli in sprašujejo po sladkorjih.
Sprašujejo se, če sploh kaj znamo, pričakovanja so bila velika, saj so tam vendar zdravniki in sestre. Ampak kaj vedo o ekstremnih pogojih, treh različnih vrstah njokov, cmokih in testeninah na belo, tu je še bela polenta pa krompir za celiakijo. Upoštevati moramo še 35 stopinj, zaljubljenost, manjše prepire in vragolije, ples, kjer se vrtimo kot zmešani, praznjenje skrivnih zalog slaščic od doma, kakšen zamašen set in pozabljen bolus.
Pravzaprav – smo naravnost odlični in to kažejo tudi nalepke v naših zvezkih, ena, dve, tri ali pet jih je že v naših dnevnikih, zraven so še sončki za jutranji tek in klicajčki za nočne profile. Inzulina porabimo manj, bazalni se nižajo, spreminjajo se bolusi.
Torej – danes je lenoben dan – po šoli gremo na plažo, popoldan tudi, nekateri gredo plavat v morje… Zvečer pa je čas za pižama party – vsaka skupina se zabava po svoje. Za nekatere je to napeta nogometna tekma, ki jo spremljajo na TV ekranu, drugi raje odigrajo kar pravo tekmo na igrišču, dekleta jih gledajo, druga skupina skače na trampolinu, najmlajši lovijo zelenega kenguruja. Malo starejše deklice imajo pravo zabavo v pižamah, najstarejše pa nočno delavnico s psihologinjama, ki se razvije v pravo smer.
Ob desetih pa poskačemo v pižame – ampak spali ne bomo še zelo dolgo…
Počakati je treba na dežurne, ki bodo pridrveli okrog polnoči in spet zaceli svoj obhod – eden pika in meri, drugi deli korekcije ali rešuje hipe, tretji pokriva otroke, ki spijo, eden pa je le zapisnikar… In tako v treh krogih, drugi je na vrsti ob dveh in tretji ob treh ponoči. Ufff, noč bo še dolga…


Nedelja ali obiski drugi del, 24.6.2012

Po prekratki noči nas zbudi vroče sonce, samo šola mora miniti pa pridejo starši. V eni sobi ostane pet otrok, v drugi osem, v nekaterih obiskov ni.
Kljub temu je na bazenu strašna gneca – Italijani nimajo tako lepe plaže in pridrvijo vsi k nam. V bazenu se komaj prestopamo, o plavanju ni govora.
Zato raje plavamo v morju, kjer je prostora malo več. So pa letos ukinili skoke iz deske v morje, žalost pa taka.
Zvečer se vračajo otroci iz popotovanja po obali, ti so bili v Izoli, drugi v Ankaranu tretji v Kopru. Preskušali so jedilnik slovenskih obalnih restavracij. Top listo sestavlja dunajski zrezek, pomfri, ocvrti lignji, čevapčiči ter sladoled, najbolje Magnum, ki ima 35 gr OH in ga zlahka pokrijemo. Sladkorji so lepi ali pa tudi ne, dunajca po kosilu na rtiču se ne da pokriti in tudi Magnum v resnici povzroca težave.
Zvečer je na vrsti skriti zaklad, dve veliki skrinji skrivata nagrade nekje na Debelem rtiču, otroci se zapodijo, da se kar kadi. Eni tečejo levo, drugi desno, vmes se skupine srečajo, a nezgode ni nobene. Vsi se vrnejo na cilj, zmagovalni dve skupini (Drzne strele in Agenti 007) s skrinjama, pri pingpong mizi jih čaka še lubenica.Ampak ni še konec, sledi nočno kopanje, z brisačami oddrvimo do bazena in poskačemo –uuups, skakanje prepove reševalec iz vode takoj, ko vržemo dr. Bratino obleceno v vodo nas skoraj vržejo iz bazena in ko iz roba bazena v vodo skoči še nasmejana Stanka je zgodba skoraj končana. Ampak ni tako hudo, vse skupine dobijo žoge in bazen je naenkrat belo vijoličen, špricamo se, tunkamo in smejimo. Ko pa se reševalec iz vode spre še s sestro Marino po bazenu le še korakamo in pojemo Naša četica koraka in na koncu dr. Bratina vse poravna v vrsto in po eden in eden ob njeni pomoči počasi odstopicljamo iz vode.Sladkorji so nizki, potrebna je nočna okrepitev – sirovi krekerji, a hip po tej malici ni – visokih sladkorjev ponoči je malo, le en set menjamo, ker je odpadel…
Pa je še en dan mimo!


Ponedeljek 25.6.2012, zaključni nastop obiskovalcev

Neverjetno, spet je sončno in vroče. In takoj zjutraj je na vrsti presenečenje – vse otroke zbudijo nežni zbodljaji v spanju, prav vsi spijo skoraj do osmih. Oooo, kako to paše.
Ampak vseeno – ali si predstavljate 134 otrok in vodičev, ki zjutraj brez pripomb vstane ob 7.10, se postavi v vrsto in si izmeri sladkor, določi ketone v urinu in zamenja sete ali injicira inzulin. Čisto vsi gredo na zajtrk, nobenega stokanja ni – »meni je slabo, če zjutraj jem«, ali pa »ne maram tega kruha«. In potem se 110 otrok požene k svojim posteljam, čudežno izginejo umazane brisače in mokre kopalke, pižame, zobne šcetke in supergi. Rjuhe so čiste in napete, blazine poravnane, odeje zložene in soba pomita in pometena. Ampak to naredijo otroci in ne vodiči. Kako pravite mamice in očiji? Boste to uvedli tudi doma?
Danes je dan za šport, Edvinovi agenti 007 se poženejo s kolesi v smeri Kopra, Andrejevi fantje na nogomet, 2 skupinici odskakljata na trampolin, Bernardini, Cirilovi in Danilotovi pa spoznajo gusarsko deželo skrito v vinogradu. Uf, kako napeto, ruševine gusarske trdnjave, ostanki kosti, zaklad - vse je še tam. Na to temo potem nastane prava razstava gusarskih risbic.
Obiski so malo opešali, v vsaki sobi le še eden ali dva otroka odideta na raziskovanje slovenske obale, ostali pa se zabavamo v bazenu. Denis pomaga fantom, da postanejo supermeni nad morsko gladino. Sploh niso vedeli, da se to da. Ta mali pa plavajo – brez rokavčkov ali z enim, plavalni tečaj uspeva, Matic ima samo še en rokavček, Amber z obema živahno čofota, Marija sploh ne gre iz vode in Sergej plava bolj pogumno kot lani in Nej zna plavati že brez maske.
Zvečer pa vrhunec tedna – karaoke, jupi, prijav je ogromno, sestra Marina zapoje »Hop Marinko«, Klapa Dizl pumpa se odreže z dalmatinsko »Da te mogu pismom zvati«,Danilo in Mihela zablestita s »Komarjem«, Tina in Milan spodbujata k plesu z »Ajde oladi«, rokersko razpoložen je Andrej, odlično poje tudi Lucija, Kristian in Fikret sta spravila vse na noge, Luka je postavil »Zvočnik na pločnik«, Nejc in Jože sta povedala »Mi imamo se fajn« in s tem se seveda vsi strinjamo. Lucija je vse odpeljala s pesmijo »Odpelji me«, Nika in Tina pa ste nas opomnili, da »Tiho, tiho čas beži«, saj je kolonija že prestopila v drugo polovico. In ker smo sami iskreni ljudje, je to pesem odpela Ema, Tara pa je zapela skupaj z nami »Hvala za vijolice«. Presenetila je še Eva z zelo zahtevno pesmijo »Rolling in the deep«. Dr. Bratina pa si je na koncu zaželela pesem »Sije luna na obalo« in jo posvetila vsem zaljubljenim parčkom.Končali smo vsi skupaj s pesmijo »Med prijatelji«. Prepričani smo, da veliko staršev ne ve, da se znajo otroci zabavati brez TV ekrana in računalnika, da vsi plešejo in da smo na karaokah peli praktično vsi.


Torek 26.6.2012, še en vroč dan za šoferje

Neverjetno – spet nas zbudi sonce in dan bo vroč. Danes pride dr. Kotnik, zadnji dan šole je. Smo se kaj naučili – seveda, vemo kdaj izmeriti ketone v urinu, kako je treba ravnati ob hipi, kako se pripravimo na šport in kdaj lahko jemo slaščice. Vsaka od skupin se je naučila pripraviti eno slaščico, danes je na vrsti panacota z toplimi jagodami.
Cel dan se kopamo, smeha in zabave je veliko.
Zvečer pa sledi spet eden od vrhuncev tedna »X factor« z Jadranko Juras, Damjanom in Alešem. Ogledali smo si finalni šov z Izijim, Up&Down skupino, Anno in Edwinom. Ogledali smo si kratke spote o njihovih pripravah, Edwinov nastop s pesmijo Na planincah je spravil publiko na noge, Up&Down so bile s svojo priredbo Abraham ma sedem sinov (Bratina ima 100 cukrov) nekoliko neprepričljive. Anna je bila s svojo koreografijo izjemno prepricljiva, Poletna noč odpeta res dobro, Izzi pa je na oder pripeljal plesalce in histerija oboževalk se je ob pesmi »Take it Izzi« stopnjevala, 15 oboževalk je omedlelo, tri so padle v histeričen jok. V finale smo nato poslali Izzija in Edwina, prvi je zapel Nesu dormo in se podal v operne vode, Edwin pa si je izbral zahtevno priredbo Helene Blagne – Moj mornarček. Na koncu je zmagal Izzi v veliko zadovoljstvo oboževalk, ki so takoj zbrale avtograme, nekaj srečnic pa tudi objem.Ponoči si je Dragan želel biti pokrit s kolesom, tudi Edvin ga je želel imeti ob sebi. Zato smo v sobo 1 zapeljali vseh 14 koles in na predlog ga. Efigenije vse fante iz varnostnih razlogov opremili s čeladami in brezrokavniki. Tako do nezgod ni prišlo, fantje so bili varni, sladkorji stabilni in noč je spet minila zelo mirno.
Sreda – dan za prvo finalno dirko, 27.6.2012

Zjutraj spet sonce, pa to je neverjetno, kakšna sreča je to. Sladkorji so lepi, otroci zaspani, a po zajtrku nastopi razburjenje, saj ocenjevanju sob sledi test, ki je zaključek naše šole. Otroci so razdeljeni v šest skupin in pišejo svoji starosti in terapiji primeren test.V eni uri so ga vsi rešili in se zadovoljno odpravili na plavanje ali lenarjenje. Medicinske sestre, dieteticarka in zdravnika pa so vsak v svojem kotu popravljali teste in seštevali točke ter iskali zmagovalce te rally dirke. Delo je bilo težko, delali smo zbrano in o glej ga zlomka – teste smo popravili že do 12. Ure. V tem času je vzgojiteljica Tina pričela skupaj z Bernardo pripravljati diplome, potem pa je sledilo še bolj skrbno pripravljanje nagrad.  Prav vsak otrok je prejel teniški lopar, prvih deset pa tudi večje nagrade. Kdo se bo razveselil Lennija, kdo nove brisaše, kdo rad bere in koga veseli nogomet… Vse to je bilo potrebno razmisliti in pripraviti prava darilca.
Kaj pa smo želeli vedeti v testih?
Pri šestletnikih sprašujemo po znakih hipe, zdravi hrani in test najbolje reši mala Lia.Pri sedem let starih avtomobilčkih nas zanima ali je sladkorna bolezen nalezljiva in kako bi pomagal prijatelju s hipo, največ točk je v tej skupini zbrala Tara, ki res ogromno ve o sladkorni in jo tudi zelo samostojno vodi. In devetletniki? Ti so že morali vedeti, kakšni so znaki ketoacidoze, kakšno je njihovo ogljikohidratno razmerje in kaj bi naredili, če je sladkor 11,9 mmol/l ali pa pojedo sladoled. Največ znanja je pokazala Sara, nagrade je bila zelo vesela.In najstniki? Pri enajstletnikih smo spraševali po vzroku nastanka sladkorne bolezni, kaj narediš, če vidiš v inzulinu delčke, ki se ne raztopijo ter kaj se zgodi, če si injiciraš inzulin pol ure po obroku. Test je rešilo 99% otrok pozitivno, največ znanja pa je tokrat pokazala Eva, ki se je razveselila nagrade.
Potem sta bili na vrsti še obe skupini, kjer želimo videti največ znanja - pri trinajstletnikih so bila vprašanja še težja in test še daljši, hoteli smo vedeti, kako se pripraviš za potovanje na Filipine, katere pozne zaplete poznaš in kakšni so dejavniki tveganja za razvoj zapletov. Spraševali smo tudi ali lahko telovadiš s sladkorjem 19,4 mmol/ in kaj narediti, če imaš med plavanjem hipo. Sedaj so pričeli zmagovati fantje – pri 13 do 14 let starih je bil to Uroš, v najstarejši kategoriji pa Klemen. Res sta veliko znala.
Po podelitvi nagrad pa nočno kopanje. Tokrat smo se bolje pripravili – reševalci so dovolili, da vsak enkrat skoči v vodo ter da dr. Bratino v velikem loku vržemo oblečeno v vodo. Za kazen potem skupaj z Ano vse vodiče natunkata, ustavita se šele pri številki 25.Zvečer smo kar popadali v postelje, le malo sob še klepeta okrog polnoči, ko se začnejo meritve sladkorja. Sta res pred nami le še 2 noči?


Ojoj, zadnji dan je to, zadnji popolni dan: 28.6.2012

Zato zjutraj spet merimo sladkorje v spanju, soba ena – Agenti 007 celo zaspi in šele komisija, ki ocenjuje sobe jih zbudi. To je smeha, a vseeno v 5 minutah pospravijo sobo za 9 točk od možnih desetih.
Šole danes ni, zato lahko lenarimo, igramo nogomet ali pa gremo na sprehod do meje.
Zvečer bo poslovilni večer, zaljubljenim parčkom je že malo hudo, le kako se bosta videla fant iz Maribora in deklica iz Novega mesta, pa tisti iz Ljubljane in dekle iz Slovenj Gradca. Dobro, da imamo face book in skype.
Popoldan tečejo zadnje priprave za odhod ladjice v Koper, letos gremo v treh skupinah, z eno dr. Kotnik s sestro Natašo, z drugo dr. Bratina skupaj s sestro Mihelo in na tretji Ana in Pamela. Vsi imajo dobro uro časa. Zakaj? Ja za darilca za mamice, pa za sladoled, pa za majčke in oblekice zase, pa za – kebab, cheeseburger, Kinder bueno, pa še za en sladoled pa še za ta belo Milka čokolado, domišljiji so se odprla pota.
Sladkor popravimo že zvečer in na vrsti je le še poslovilni večer. Pripravljena so še zadnja darila in srečelov, Ciril se izkaže v vlogi voditelja, ki ga spremlja naša nepogrešljiva ga. Efigenija. Koliko se je naučila, ve kaj je zdrava prehrana, kako pomemben je šport in kako rešiti hipo.Prva podelitev je za najdiabetes, prav vsaka soba ima zmagovalca, nekatere celo dva, najboljše poiščemo tudi med vodiči, kjer za las pred Danilotom zmaga naš šef Franci, pri vodičkah pa že drugič zapored slavi zmago Ana. Tudi pri pomočnikih vodičev preštejemo sladkorje in prav v skupini najmlajših zmagata Alan in Tina, zasluženo seveda, saj sta pomagala izmeriti toliko sladkorjev, zamenjati še več setov, rešiti veliko hip in obrisati kako solzico.Kako pa so zmagovali drugje? Pri največjih fantih niti nočno pokrivanje s kolesi ni vrglo iz tira Klemena – mogoče bo drugo leto postal vodič? Tesno za petami mu je bil Aljaž, ki pa ima črpalko šele dva tedna in nižjo porabo inzulina, zato je dobil tolažilno nagrado. V drugi sobi smo za zmagovalca razglasili Nejca Jožeta, morda je pomagala noč, ki jo je prespal v družbi Lennyja, ki mu je šepetal nasvete kako ukrotiti sladkor.

Slika