Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

Nove tri zgodbe vrhunskih kuhinj

JB


Takoj po Veliki noči je čas, da spoznamo novo vrhunsko kuhinjo. Tokrat ostanemo kar v Ljubljani pri Janezu Bratovžu in restavraciji v osrčju Ljubljane – JB. Dolga leta že poznamo njegovo kuhinjo, ki pa se iz leta v leto nadgrajuje in spreminja. In kaj je pripravil za nas? Je še kak izziv, morda prav to, da uskladiš vrhunski meni tako, da je primeren za sladkorno bolezen.Tako se dan začne z telečjo terino s sončničnim in bučnim oljem in malinovim kisom ter dodatkom ajdove kaše in malancana. In kaj pravite na telečji priželjc s hruškino omako. In potem res odlično glavno jed – počasi pečenega jagenjčka z omako in ožganimi bučkami.Brez sladice vrhunskega jedilnika ni - čokoladna zemlja z malinovim sladoledom, peno bele čokolade, čokoladna krema in sadje zveni enostavno vrhunsko.
Janez hvala, bo treba še na klepet in eno kavo!


Kendov dvorec


Konec tedna pa se odpre nova zgodba. Tokrat v romantičnem okolju Kendovega dvorca v Idriji. Ozadje kot v pravljici sredi pomladi. In sredi starin, porcelana dobimo novo vrhunsko kuharsko zgodbo, ki jo tokrat za nas pripravi Klavdij Pirih. Jedilnik se prične s hladno predjedjo – carpaccio iz postrvi.Topla jed je spet povsem drugačna – pečen zajec in rižota z zeleno. Glavna jed izgleda slastno – pečen jagenjček, ki ga pospremi ohrovtov zavitek. In kako bi tudi tokrat brez sladice? Naš dan zaokroži kuhana Smetana s teranovim želejem in robidnicami.Se želite res počutiti kot princesa – potem bo treba do Kendovega dvorca na pravo razvajanje. In za nas je to spet enkratna zgodba, ki pove, kaj vse se skriva v Sloveniji. Naše kuharje in kuhinjo velja pohvaliti in ceniti. Nihče od kuharjev ni samo chef – vsi imajo toliko idej, da jih res velja spremljati!


RIZIBIZIIn kam naj zavijemo pred prvomajskimi počitnicami, če ne na morje. Rizibizi je ena od restavracij z najlepšim razgledom na naše morje. Tomaž Bevčič se s svojo inovativno kuhinjo uvršča v skupino JRE. Da v kuhanju uživa pokažejo številne slike na FB, na katerih spet spoznamo, da je delo v taki restavraciji veliko več, kot priprava odličnih jedi, spoznavamo slovenske vinarje, zgodbe slovenskega oljčnega olja, novih jedi in tematskih večerov. In tako je tudi priprava jedilnika za nas še ena nova zgodba.Morsko obarvana – Začetek kulinarične poti je hladen krožnik s hobotnico caprese, ki sledi letnemu času primerno – špargljeva kremna juha s kapesantami. In potem roza gamberi s špageti in limeto, ki jim sledi še piranski brancin po mediteransko.Bomo zmogli še sladico? O seveda, saj je Anina jagodna rezina poimenovana po šolarki Ani, ki je zaokrožila družino Bevčič in jo lahko srečamo v restavraciji, če ne drugače kot sličico, ki jo je narisala in visi na steni.
Torej – zdaj veste kam je potrebno zaviti na obali!

Slika