Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

Novi obiski vrhunskih kuharjev

Nova zgodba in nov teden - spet zgodba vrhunskih kuharjev. Tokrat smo obiskali družino, ki živi z vrhunsko pripravljeno hrano že več kot 80 let. Miha in Anita Potočnik ste vstopila v svet vrhunske kulinarike v domači gostilni "Pr Čubru". Ena mojih najljubših! Ne rečemo ji zaman - "naša hišna gostilna". Tudi tokrat ob pripravi hrane prijazen klepet z Mihatom in Anito ter hčerko Ano. In pred nami se ob tem razprostre odličen meni - prekajena postrv z avokadom in limonino majonezo, ki ji sledijo zelenjavni rezanci s škampi in nato glavna jed - kovačev file z jurčki na ješprenu z dodatkom tartufov. In pri sladici ne moremo mimo slovenske gibanice - a tokrat v drugačni preobleki. Anita in Miha, hvala, ker sta delila to zgodbo z nami!Konec marca in v začetku aprila novi top chefi razgrnejo svojo zgodbo pred nami. Najprej smo obiskali Bineta Volčiča v njegovem bistroju Monstera s pravim pariškim navdihom.Že prve besede so pokazale, da se pogovarjamo z vrhunskim kuharjem, ki pozna tudi temne in svetle strani priprave hrane za fotografiranje. Prijeten klepet je pomagal, da je bilo slikanje še bolj prijetno in slike bodo spet dodale svoje k receptom, ki so kot vedno odlični. Za začetek zelenjavni tatarec z rženim toastom, ki mu nato sledi losos iz papirja ter zaključi ananasov karpačo z kremo iz maskarpona in svežim koriandrom. Vredno obiska?

Prijetno sončno jutro je naredilo začetek vikenda in fotografiranje še bolj prijetno. Tokrat smo odšli k Jezerškom, kjer smo spoznali Ano Šuštaršič, ki nam je predstavila svoj pogled na odličen meni primeren za sladkorno bolezen.Enkratno posestvo Jezerškovih, kjer so se za našim hrbtom pripravljali na "navidezno poroko" je bilo res ozadje, ki smo ga potrebovali za naše slike. Obenem pa je bilo vredno spoznati eno največjih in najbolj aktivnih kulinaričnih hiš pri nas. In jedilnik je spet tak, ki vabi k pripravi in uživanju.File rdeče postrvi, fižolov namaz, solatka zelenega jabolka in rdeče redkvice za uvod, ki mu je sledil file brancina s koromačem, pomarančo in rdečo čebulo v pergamentu. Bi poskusili ajdovo kašo s šampinjoni in šparglji? In kaj pričakujete če slišite besede oves, jogurt in gozdni sadeži. Naj še slike povedo svoje!Vsak teden bolj se veselimo kuharskih zgodb, ki nam jih prikažejo naši vrhunski kuharji. Začnemo že v torek, da se pred velikonočnimi prazniki srečamo kar z dvema - najprej stopimo v Cubo k Boštjanu Trstenjaku. Spet ena od tistih restavracij, ko se razveseliš ob misli na odlično hrano še preden vstopiš.Jedilnik, ki nam ga tokrat ponudijo, je res enkraten - za predjed najprej zelenjavni karpačo z avokadovo kremo, topla predjed se poda v svet testenin - polnozrnati peresniki z gamberi in zelenjavo, sledi pa ribja glavna jed - poširan file brancina z malancanovim pirejem in omako iz pečene paprike.In kot zaključek čokoladna torta - ampak take še niste jedli, čokoladna torta s cvetačo je to.
Hvala za to izkušnjo Boštjanu in neverjetne slike Špeli in Draganu!Velikonočni petek se začne s sončnim jutrom in tokrat je pot do slikanja daljša - v Rodik gremo v gostilno Mahorčič, ki je od samega začetka last iste družine.Zdaj jo vodita Ksenija in Martin Mahorčič in Ksenija je za nas pripravila nov izjemen meni. K pomladi seveda sodi pomladanska solata tokrat z grenivko in gorčico, kot topla predjed nato čemaževi polnovredni tagliolini s polivko polenovke.Pri glavni jedi pa tokrat divjačina - file srne v kombinaciji s pistacijo, višnjo in čipsom viola krompirja. Brez sladice ni prevega kosila - si predstavljate lešnikov mousse s čokoladno zemljo in potem izjemnim sorbetom rdeče pese? Res neverjetno, koliko idej in kombinacij v enem meniju!Drug teden pa seveda novi koraki v tej kulinarični zgodbi!

Slika