Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

LETOS PIŠEMO NOVO ZGODBO

Že lani smo napovedali, da bi radi v letu 2017  izdali novo knjigo in to ne kar eno knjigo pač pa kuharsko knjigo v kateri bi sodelovali vrhunski kuharski mojstri iz vse Slovenije.


Že v koloniji smo se o tem pogovarjali z ga. Marcelo in Urošem Štefelinom, ki se jima je zdela ideja res zanimiva. Prvi korak je potem naredila ga. Marcela Klofutar, ki je o naši ideji pisala širom Slovenije. Prvi kuharji so se odzvali – osmemu je sledil deveti in deseti. Mail smo nato pisali še večim in neverjeten uspeh je bil kmalu tukaj – 20 vrhunskih kuharjev je bilo za, kmalu je seznam obsegal 25 imen, trenutno imamo že 28 vrhunskih kuharjev, ki pripravljajo jedilnike. Naš ambiciozen cilj je sedaj v knjigi predstaviti 30 top jedilnikov in ne dvomimo, da nam bo uspelo.


Vsem kuharjem smo poslali naš kuharski priročnik s pismom v katerem smo jih prosili naj pripravijo jedilnik, ki bo obsegal hladno in toplo predjed, glavno jed in sladico, ki bodo upoštevala pravila varovalne prehrane. Kuharjem smo prepustili, da je lahko jedilnik mesni, ribji, z divjačino ali primeren za celiakijo, vegetarijanski, nekateri so postregli z večimi hodi, drugi s kakim manj.


Zgodbe, ki se odpirajo pred name so res neverjetne. Kakšna domišljija se skriva v teh jedilnikih, kakšne kombinacije in vse to za vas Sladkorčke.


Vsi kuharji so se doslej odrekli avtorskim pravicam in nadomestilu za stroške priprave hrane.


Naslednji korak je namreč obisk kuharjev v njihovi restavraciji in slikanje pripravljenih jedi. Z nami sta tudi tokrat usklajena oblikovalka Špela Goltes in  fotograf Dragen Arrigler, ki kuharske zgodbe spremenita v čudovite fotografije.


In tako smo začeli:

Začetek 2017 prinaša naš najzahtevnejši projekt - Top chefi kuhajo za diabetes. Povabili smo slovenske vrhunske kuharje, da pripravijo popoln meni, ki bo ustrezal tudi pričakovanjem varovalne prehrane primerne za otroke, mladostnike, odrasle s sladkorno boleznijo tipa 1 ali 2. Pripraviti meni s hladno in toplo predjedjo, glavno jedjo in vrhunsko sladico je izziv, ki ga je sprejelo že 27 slovenskih znanih kuharjev.
In v petek smo začeli - Uroš Štefelin iz Vile Podvin je kot prvi pripravil svoj meni, pričakal našo oblikovalko Špelo Goltes in fotografa Dragana Arriglerja in na mizi sredi restavracije oblikoval prvi, drugi tretji in četrti krožnik.
Začeli smo s topinamburjevo juho, ki ji je sledila ješprenjeva rižota s tepko in prekajeno postrvjo, sledila je skuša s cvetačnim pirejem in za sladek zaključek šmorn s tepko in granatnim jabolkom. Marcela Klofutar - hvala za vso pozitivno energijo. Pomagala ste nam, da smo začeli s tem projektom. Verjamemo, da nam bo uspelo!


Uroš Štefelin – neverjetna kuhinja in hvala za zgodbe, ki ste jih delili z name, za podporo, ki jo dajete mladim s posebnimi potrebami v svojih projektih v zadnjih letih.
Takole se nadaljuje naša zgodba slovenskih vrhunskih kuharjev - odšli smo k Veroniki Aljančič v Belo - tradicionalno slovensko gostilno s pridihom novega “Pr Bizjak” in zgodba vrhunske kulinarike se je ponovno odvila pred našimi očmi, porova juha, spomladanska solata, postrv, ajdova palačinka, obenem še pouk o peki domačega kruha.


Tako neverjetno dobro! Premalo cenimo to, kar nam ponuja domače okolje - in vsi naši vrhunski kuharji spoštujejo lokalno pridelano, tisto izpred domačih vrat in vse to lahko ponudimo z dodatnim izzivom - varovalna prehrana, primerno ob sladkorni bolezni in enako dobro tekne če je nimate! Ga. Veronika hvala - ker ste enega od svojih jedilnikov delili z nami, nam zaupali svoje hobije in pokazali svojo neverjetno energijo, ki vas spremlja odkar vas poznam! Dan je bil neverjeten, ker je bila z nami moja draga prijateljica Bernarda, ki je imela prav tega dne obletnico - zelo posebno! 49 let življenja s sladkorno boleznijo, ne more biti večje simbolike!
Nov teden v marcu začnemo z novo zgodbo. Enega naših vrhunskih kuharjev boste našli na Ljubljanskem gradu v restavraciji Strelec. Tudi Igorju Jagodicu je bila naša prošnja zanimiva in pred našimi očmi so nastajale neverjetne jedi - jadranski škamp na kremi zelene, cvetača z skutnimi njoki, zorjen goveji hrbet na pastinakovem pireju in na koncu še korenčkov biskvit z mandarininim sorbetom in želejem iz mandarine in korenčka.Neverjetna zgodba! In res velika zahvala za prijazen pogovor in pohvalo naši ideji! Igor nam je povedal, da smo prvi, ki bomo v svoji knjigi združili 30 kuharjev iz Slovenije. Tako bo naša zgodba dobila še dodatno ceno.
Nova kuharska zgodba sredi marca. Tokrat je vrata svoje kuhinje odprl Slavko Žagar iz Skaručne. Dobro poznana kuhinja z bogato slovensko hrano. Slavko je na svoj jedilnik postavil goveji jezik s sirom iz kozjega in ovčjega mleka in kar dve juhi, koruzjačo - polento s smetano in sirom, ki ji je sledila prekajena postrv in nato slavna krača a la Pulinoga seveda s solato in hrenom ter hitro popečena jetrca na žaru s solato pesinih dojenčkov in vrhunskim zaključkom - štruklji. Neverjetno uživaš že ko bereš, a še bolj ko vidiš in okušaš. Slavko hvala, ker si vstopil v našo knjigo in delil svoje kuharske skrivnosti... Tvojo restavracijo poznamo, jesti v Skaručno ni samo gurmanski užitek,  to je prav poseben užitek, zabavno popoldne, ki se hitro prevesi v večer.

In že čez nekaj dni sledi nova zgodba – popeljala nas bo v Majerijo na Primorsko.

Slika