Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

KUNG FU dnevnik 2016 - 2. DEL

SOBOTA - 25.6.2016

Danes je zelo pomemben dan, ne samo zaradi obiskov, ki jih pričakujemo vsaj 20, pač pa zaradi priprav na naj dogodek kolonije -  naše tekmovanje za Miss in mistra Debelega rtiča 2016. Priprave so intenzivne in se začno že kak dan prej. Anika izdeluje krone, pripraviti je treba pasice, urediti moramo diplome. Voditeljica Marinka potrebuje večerno toaleto, poskrbeti je treba za visažista in stilista. Letošnja večerna toaleta je modra s šopki rož in širokim krilom.

Preko dneva se zbirajo prijave, iskali bomo najlepšo med deklicami mlajšimi od 12 let in starejšimi, prav tako. In tudi med dečki bo konkurenca močna.

Zgodovina našega tekmovanja za mis in mistra je zelo dolga, leta 1994 so namreč na Debelem rtiču pripravili takšno lepotno tekmovanje za otroke, ki so bili v juniju tam – in nas SO POZABILI POVABITI!!!!. Sestra Marina je takoj pripravila plakat in že naslednji večer se je preddverje spremenilo v idealno prizorišče in tako je sedaj že 23 let. Neverjetno – v tem času smo dobili torej 23 misic in mistrov v vsaki od starostnih skupin in še po 46 spremljevalcev, da ne omenimo, da je bila nekajkrat konkurenca tako huda, da ni šlo brez dvojnih podelitev.

Letos je bilo največ tekmovalk za “Malo mis”, med najlepše tri so se uvrstile Ela kot zmagovalka in Ema in Kristina, potem smo imeli še tekmovanje za “Mali mister”, kjer je zmaga odšla k fenilčkom – Sergej je s krono hodil naokrog še nekaj dni, tudi prvi spremljevalec Ian je bil iz njihove skupine, drugi spremljevalec pa je bil spet eden od naših Maticev – ki je s seboj prinesel celo obleko s suknjičem.

Starejša kategorija je seveda zelo cenjena, le koliko fantov se bo prijavilo, saj je vedno vprašanje, kako bodo vzeli to tekmovanje, no Mitja, Urban in Luka so se prelevili v lepe dame, a med tistimi, ki so vzeli ta šov bolj zares, so strogo komisijo prepričale Aljaževe modre oči, Davud je bil na stopničkah že drugič, poleg njega pa je mesto spremljevalca osvojil še Amadej.

In dekleta?Tam je bila konkurenca res močna, saj so naše najstnice vse po vrsti dolgolase in dolgonoge. Zmagala je temnolasa novinka Maruša, ob bok pa sta se ji postavili Pia in  Tiara. Vsi zmagovalci in zmagovalke so opravili intervjuje za Sladkovizijo ter seveda obvezno fotografiranje za novinarje.

Ampak brez sladoleda za športnike ne gre, Pavijani so v boju proti Ketonom zmagali in sladoled je bil res slasten.

Tudi zapestnice smo podelili – tekma je res huda. Danilo je v boju mož na moža spet premagal Francija, med mlajšimi vodiči je tokrat zapestnico dobila Maja Marija. In med otroci? Med mojstri je zmagal Andrej, pri najmlajših dečkih Tine Z., in pri malih deklicah Lana, ki ji je pomagala nova črpalka, med maščevalci je bil to Sebastjan, ki je zapestnico komaj pričakal. Med gejšami je zmagala Rebeka, ki se vrača v staro formo, najskrbnejša pa je bila Katarina L., med bojevniki je bil nepremagljiv Nace in pri tigricah Maša. In še ni konec – umetnice so izbrale Karin, pri pavijanih je bil najboljši Matic H. in pri bojevnicah Katarina G.NEDELJA - 26.6.2016
Nedelja je dan za obiske, a pred tem se zgodi še toliko stvari, jutranji tek je že stalnica, najprej  odteče ekipa medicinskih sester in zdravnikov, sledijo otroci. Potem je čas za meritve in pogovor z zdravnicama, in končno še zajtrk. Vsi se nato zakadijo v pospravljanje sob, kjer so rjuhe že tako napete, da odskakujejo iz njih kovanci. Enkrat Mihela pregleda tudi omare (da ne bi pognale kake rože med vlažnimi brisačami), skušamo pa skrbeti tudi za hodnike. In potem je na vrsti šola, a na koncu je čas za nogomet, košarko, kopanje in lenarjenje.

Vmes pa seveda za veliko otrok ugibanje, kaj bo za kosilo ali večerjo in kako se pokrije kuskus, njoki, krompir. Že recept deluje za 70%, pri ostalih izgleda, kot da so iz drugega sveta, ali imajo hipo ali visok slador – vendar pri veliko otrocih ugotovimo, da se to zgodi, le če imajo velik obrok. Tako kar nekaj dekletom svetujemo, naj se drže pravila max 50 gr na obrok in to dela čudeže.

Večerni program pomaga organizirati Borova mami, ki pripelje med nas Renato Mohorič, ki je vsem znana iz oddaje “Znan obraz ima svoj glas”. Neverjetna je, polna energije, otroke spravi na noge, koncert je enkraten. Vsem deli podpise, veliko otrok pa dobi še njen CD. A tudi mi jo presenetimo, saj po koncertu sledi še ples, kjer so na plesišču naenkrat prav vsi, še posebej, ko se zasliši naša himna YMCA. To je res neverjetno, že 15 let ta pesem požene energijo med nas.

Podelimo tudi sladoled, ki ga dobijo Prikupne male pandice in fantki iz Kung fu šole lepih sladkorjev.Kako se razveselijo, saj tudi cele dneve skačejo naokrog polni energije, in jih komaj ustavimo za malce počitka.

In zapestnice – tudi danes jih 13 dobi novega lastnika. Med vodiči zmaga Danilo, borba med njim in Francijem je huda, povprečni sladkor je okrog 5 mmol/l in razlika med obema pogosto le 0,1 mmol/l. Nekateri  celo sprašujejo, če sta še v remisiji. Pri mlajših vodičih pa je vesela Sara, ki si nagrado res zasluži in jo potrebuje kot popotnico za naslednje mesece. Spet smo pri najmlajših – zmagata Tija in Matic. Pri starejših se boj zaostruje – pri pavijanih zmaga Matic Z in pri tigricah Lejla, med gejšami pa spet povede Rebeka. Proti hipam se zna boriti Lea, med kung fu borci pa je najboljši Vid M.  Zmaga še skrbna Julija, pri maščevalcih pa Amadej. Še med bojevniki imamo zmagovalca Aljaža Š, ter pri umetnicah Mia.

Noč, kljub energiji, ki jo porabimo med plesom in koncertom, ni nč posebnega, 85 meritev sladkorja in le nekaj hip ob polnoči, je dobra bera celega dne.PONEDELJEK - 27.6.2016
Zbudimo se v vroč dan, sonce spet dela za nas. Zjutraj se odpravita na tek dr. Tanšek in dr. Bratina, v spremstvu Irene in Jureta, klepet je prijeten in razgled na slovensko obalo popoln. Sledi še 20 otrok – utrujenost že kaže svoje zobe.

Dopoldan delo v kuhinji prevzame Nina, naša vodička, saj se Ajda odpravi za en dan domov. Zajtrk je enostaven,  jogurt in kosmiči, za malice pa skupina fantov pripravi jagodno kremo z mascarponejem in jogurtom ter  svežimi jagodami in polnozrnatim piškotom ter kakavom. Slastna je. Kmalu zaženemo tudi naš sladoledni stroj, brez katerega večeri ne bi bili popolni, da o peki kruha ne govorimo.Vedno boljši smo.

Čez dan se nabirajo športne točke. Lizina dekleta se vsa odpravijo na jutranji tek, potem imajo uro joge, slebi pohod do meje in nazaj in še plavanje. Tako ni dvoma, da sladoled osvojijo dekleta iz skupine “Me skrbimo za vse”. Dober zgled so in cilje za naslednje dni so postavile visoko.

Zvečer pa pripravimo nepozaben program, saj imamo pravi šov po vzoru televizijskega “VSE JE MOGOČE”. Voditeljici Anita in “Jernejka” napovesta vse točke – najprej imamo ugibanje besed, Danilu, Andreju in Franciju namestimo slušalke in glasna glasba prepreči, da bi slišali besede, ki jih skuša povedat eden od treh. Smeha je veliko, podobno tudi ko Anže, Franci, Milan in Žiga sinhronizirajo pravi izsek iz filma “Tu pa tam”, enako se izkažejo še Liza, Aljaž in Nina, ki odigrajo bolniški prizor, v stavke pa morajo vključiti točno določene besede. ABC večerja pa je morda eden najbolj zabavnih delov večera. Oglase za naj zobno ščetko, merilnik krvnega sladkorja predstavi Ciril, vmes podelimo najsladkorje z neuničljivimi zapestnicami, Kristina, Anže, Liza in Aljaž pa se lotijo še plesne točke.

Smeh niža sladkor in otroci lahko odidejo spat, a ko ekipa opravi prve nočne meritve je hihitanja, lomastanja po hodnikih in klepetov še veliko. Izmerimo 120 sladkorjev, menjamo en set in razrešimo 4 hipe.

Kdo so imeli naj sladkorje danes?
Pa poglejmo, takole je šlo: Tjaša gejša, Leila tigrica, Tiara med bojevnicami, skrbna Kristina J., umetnica Ana M., Matic H. se krega s ketoni, Amadej se strašno maščuje, Davud je vodilni med borci in med bojevniki Viktor , pri najmlajših pa se veselita prikupna Neli in šolar Žan. In pri vodičih? Tukaj imamo nekoliko drugačen vrstni red, Franciju se ob bok spet postavi Maja Marija.

Noč je mirna, otroci hitro zaspijo, vodiči pa skupaj z zdravstvenim osebjem odpraznujejo še en rojstni dan – dr. Bratina v koloniji rojstni dan praznuje že 24 krat, neverjetno, vsakič v družbi 130 otrok in seveda ne smemo pozabiti še skupinice 15 iz sosednjega paviljona – naših fenilčkov, s katerimi smo vedno bolj povezani.TOREK - 28.6.2016
Jutro se začne z rojstnodnevnim tekom, dr. Bratina odteče svoj častni krog sama in kljub enemu letu več, gre kar dobro. Med čakanjem na jutranje meritve pa presenečenje – 63 otrok se je odpravilo na tek in na koncu zapojejo vse najboljše. Je kdo med vami že imel tako lepo praznovanje?

Dan se enako dobro nadaljuje. Obišče nas namreč  Petra Majdič, ki priredi s svojimi vaditelji športne igre v timskem duhu. Tek štirih otrok povezanih na enih skakalnih smučeh, pa pobiranje lesenih valjev s stožcem, ki ga z vrvicami povezanega drži 10 otrok, hoja z zvezanimi nogami, oblikovanje gosenice, sestavljanje splava, preizkus hodulj. Dve uri zabave – ne samo za otroke, pač pa tudi za vse vodiče in osebje. Za malice smo danes spekli grisine, dodali pomako iz kisle smetane, preprosto in odlično.

Vročina se nadaljuje, zato po končanih igrah vsi oddrvimo v bazen, da se še malce ohladimo in tako se zabava nadaljuje vse do šestih, ko je čas za merjenje sladkorja in hladen tuš. Ali veste, da so nas  letos pričakale nove kopalnice, dekleta v oranžni in fante v zeleni barvi. Vau, to je čisto nekaj drugega, in če pomislimo še na prenovljeno kuhinjo, pa nova okna, smo pravi zmagovalci.

Popoldan pride tudi prof. Battelino, takoj je v središču dogajanja, zvečer pa občuduje našo energijo na plesu. Večina otrok dve uri neprekinjeno pleše in če pride do hipe, je prvo vprašanje na merilnem mestu, a grem lahko že nazaj na ples. Zabavo malce pokvari Alijeva nezgoda, saj si je pri vnetem poskakovanju po prepovedanem robu ceste prebil arkado. A Danilo s svojim čudežnim lepilom s kožo hitro popravi škodo in zabava se nadaljuje.

Na koncu plesa razglasimo top sladkorje dneva in seveda sledijo še športniki dneva.

Takole je bilo danes – v skupini Me skrbimo za vse je vesela zmagovalka Lia M, pri bojevnicah je to Leticija, in pri tigricah že tretjič zapored Leila, sledi še gejša Natalija. Pri fantih gre pa danes takole: proti ketonom se bori Rok S., med maščevalci je najboljši Enej, pri borcih pa Matevž, ki mu ob bok stopi še bojevnik Jan K. Pri najmlajših tokrat zmagata pandica Urša in šolar Tine. Med umetnicami je tokrat zmagala Stella. Samo še vodiča manjkata – med mlajšimi zmaga Aljaž in kmalu bo morda povedel Franci.

In kdo je danes osvojil sladoled? Pri 63 tekačih, športnih igrah, plavanju in še večernem plesu je povsem jasno – sladoled je za vse, saj smo najšportniki vsi od prvega do zadnjega.
SREDA - 29.6.2016
Lahko doživimo še kaj razburljivega, kaj čisto posebnega? Rojstni dan ima letos res veliko otrok – med našimi prijatelji fenilčki sta bila to Tiana in Nejc, pri sladkorčkih pa se je petja in darila razveselila Karolina, ob njej še Anej ter Natalija, pri najmlajših Nejc in kot zadnja bo danes praznovala še Klara.  Že nekaj dni napoveduje svoj rojstni dan, že ponoči pa ji posteljo okrasijo z napisom in baloni, ko pa dobi še darilce, je njeno veselje res nepopisno.

Danes pride tudi Sašo in skupino kolesarjev popelje na daljšo turo do Izole, kjer se kopajo in imajo “izvenserijsko kosilo” v restavraciji, med fanti je letos kolesarilo eno dekle. Z nekaj spodbude to pot zmorejo kljub vročemu soncu vsi in na koncu je to dogodek dneva. Če bi imel ta del Obale več dobro varovanih kolesarskih poti, bi imeli tako takšnih izletov več, žal pa največkrat kolesarski izlet omejimo na pot do Ankarana in nazaj, kar pa je za prave športnike premalo.

Anita svoje pandice odpelje v Ankaran z brezplačnim busom, ki vozi vsak dan med Debelim rtičem in Ankaranom. Tudi to je zabavno, ojoj – pozabili smo vprašati, koliko deklic se še ni peljalo s takim busom. 

In zvečer veliko smeha in zabave izzovemo s pravo tekmo v Dodgeballu. Gre za igro podobno “Med dvema ognjema”, le da hkrati po igrišču leti 6 žog, nekatere so mehke in komaj poletijo nekaj metrov, a med njimi so tudi prave za odbojko in nogomet. Kaj hitro vidimo, da se je treba ogniti Urške in Tadeje, da je nevaren Blaž, da ne govorimo o Anžetu, pravo skrito orožje pa je Danilo, ki se bori do konca. Največ pritožb imamo zato, ker je premalo tekem. Morda za drugo leto pripravimo kar dve igrišči, da bomo imeli vzporedno dve tekmi in v dveh urah se bomo potem res dovolj nasmejali in naigrali.

Brez zapestnic tudi ta tekmovalni dan ne mine. Začnimo z vodiči – spet na oder stopi Aljaž, a tokrat v spremstvu Danila. Pri gejšah imamo zmagovalko Ano J., pri tigricah je tokrat najboljša Anja P., med bojevnicami pa Tara, ki ji sledi še skrbna Julija in umetnica Ana M., ter najmlajša Neli. Kako se je razpletlo pri fantih? V boju proti ketonom je uspešen Matic H, med maščevalci Nicolas ter pri borcih Vid M., pri bojevnikih je nepremagljiv že drugič Jan K., med najmlajšimi pa Luka.

In jutri – ja, jutri je še en dan! Noč mine mirno, z nekaj menjavami setov, malo hipami. Navajeni smo že, da izmerimo po 100 sladkorjev, največ seveda ob polnoči, da pripravimo vse za mirno noč do jutra, in kot vsak dan tudi danes izmerimo skupno 900 sladkorjev.


ČETRTEK - 30.6.2016
Naša kolonija se izteka, saj ne moremo verjeti. V sklepnem delu je torej na vrsti test. Zato tudi jutranji tek odpade, vsi se namreč koncentrirajo na vprašanja, le kaj se bo zgodilo, če znanja ne bo dovolj?

Vprašanja so razdeljena po starosti in glede na to, ali otroci uporabljajo pene ali črpalko. V skupini pet do šest let starih zmaga Ela, ki se razveseli diplome in velikega Lennyja, ki postane darilo za zmagovalko. 

V skupini 7-8 letnikov je vprašanj že več, tako je potrebno vedeti, kaj bo najbolje za zdravljenje hipoglikemije. So boljše glukozne tabletke, ali morda kinder jajček? Zmagovalca moramo poiskati in letos je to Luka. To bo dobra podlaga za prihodnja leta!

Za devetletnike je vprašanj več in potrebno je že poznati ogljikove hidrate ter vedeti, kaj se zgodi, če je sladkor previsok, če se pojavijo ketoni v urinu. Odličnega znanja je dovolj, zmago pa letos domov odnese… Na koncu ostaneta dve diplomi in dve glavni nagradi za dva fanta – oba se pišeta na Dolin, a Anžej za las premaga Mateja – dvoma ni, oba sta pokazala odlično znanje.


In pri najstnikih? V skupini 11 do 12 letnikov so že na vrsti negativne točke, zato se ne splača kukati na sosedov list. Vsa leta je že Tara pokazala veliko znanja, zato ne preseneti, da letos s svojim znanjem premega vse ostale vrstnike.

Za najstarejše je test dolg in zapleten, rešujejo se praktične naloge, potrebno je vedeti, kako rešiš hipo, kdaj nastopijo pozni zapleti… In negativne točke naredijo preobrat, zato iščemo zmagovalca in vsem ostalim preračunamo točke v odstotke zmagovalčevih. Kdo bo zmagal letos?

Pri 13 – 14 let starih je vprašanj skoraj toliko kot za najstarejše in le za las lažja so. Letos zmama Ana M, ki je še brez črpalke, znanja pa ima res veliko. Zato so njeni sladkorji verjetno tako stabilni in HbA1c tam kjer mora biti. Čestitke in naj tako ostane še naprej!

Med tistimi najstarejšimi pa iščemo ne le znanje, pač pa tudi morebitne vodiče za naslednje leto. Bo kdo sprejel ta izziv… Morda Vid, Davud, pri dekletih mogoče Tadeja, Ana?  Vsekakor zmaga Ana J., ki res pokaže odlično znanje.

Popoldan je na vrsti naš izlet v Koper, ki ima res dolgo tradicijo, saj gre za tekmo “kdo bo koga”. Ali bodo zdravniki in sestre ugotovili, kaj vse smo pojedli v teh 40 minutah, ali bomo letos bolj uspešni. Dragan nam pomaga pri iskanju sladoleda – Kapetanija nam podari res velik popust, vsak otrok dobi eno kepico sladoleda. Potem pa tek – darila za mamice in bratce, Coca cola Zero, ogrlice, žvečilni gumiji, gumice,  vse roma v nahrbtnike, na povratku pa merimo sladkorje, najprej se jezi E., ki pove da je sladoledu Bueno dodal še čokoladico Bueno, na koncu izvemo še zgodbo o slastni sirovi štručki. 100 gr  OH terja svoje in sladkor skoči v višave. V. pove, da je pozabil pokriti kosilo, ko je pojedel odličen burek je pa ugotovil, da mu je za povrhu še zmanjkalo inzulina. Rezultat je seveda sladkor preko 20 mmol/l. D. pa se jezi, ker je edini od treh po bureku imel sladkor preko 15, medtem ko sta prijatelja, ki sta enako krila burek imela sladkor tam pri tleh – oba sta imela hipo. Ja, počasi se bodo morali vsi naučiti, da je važno poskrbeti zase in ugotoviti kaj se da in kaj ne, in kje so meje lastnega telesa, pa če gre za šport, hrano ali klepetanje ponoči.

Vseeno pa ne pozabimo na zapestnice in lep sladkor. Podelimo nov komplet zapestnic, in kdo jih dobi?

Ciril veselo oznani, da je 28 let čakal na svojo prvo zapestnico, saj sta mu jih vedno odvzela Danilo in Franci. Tako je še posebej dragocena in jo bo doma uokviril. Pri mlajših vodičkah je Sara začela nizati zmage, ko bi ji šlo enako zmagovito še doma. Pri šolarjih se do ušes raztegne nasmeh Maticu M, pri pandicah pa po darilu za rojstni dan prejme zapestnico slavljenka Klara.  Med bojevniki tokrat zmaga Anžej, pri borcih pa zasluženo Aljaž, pri maščevalcih nasmejemo Sebastjana, med pavijani je uspešen Rok. Pri umetnicah zmaguje redno Ana M., to energijo bo potrebovala tudi doma, Nana je nepremagljiva med skrbnicami, pri bojevnicah je že večkrat zmagala Tiara, med tigricami je najbolj uspešna Sara in pri najstarejših gejšah Tadeja.

Sledi nočno kopanje, ki je res živahno, del tega doživita tudi naša posebna gosta,  zdravnik in edukatorka iz Milana, ki sta v hipu potunkana, enako kot tudi vsi vodiči, zdravniki in še večina otrok. Voda je topla, bazen poln balonov, luči dodajo svoj žar in pred spanjem zadnja nočna malica prepreči nočne hipe. 10 do 15 gr  OH je povsem dovolj za stabilen sladkor.

Tako izmerimo preko noči 114 sladkorjev, nič tragičnega se ne dogaja, hip je malo, menjamo še tri sete. Ker je to že predzadnja noč,  je klepetanja veliko, in malo je že treba miriti najstarejše 4 skupine.PETEK - 1.7.2016
Neverjetno  - zaključujemo, danes je predzadnji jutranji tek, zadnje kopanje, zadnja malica, zadnji sladoled. Le kako je tako hitro minilo. Je pomagalo lepo vreme, sigurno dobra družba v sobi, mogoče tudi zabaven program, za dolgčas skoraj ni bilo časa.

Ko še zadnjič po zajtrku ocenimo sobe, nas v vseh presenetijo, nekje iz oddej nastane napis Last day, drugje cel pregovor, povsod bi dali lahko same desetke. Končni seštevek pa bo dal zmagovalce. Čeprav zmagajo prav vsi – saj se otroci spodbujajo med sabo, da vsak v skupini vsaj malo pogladi rjuho, kako je pri zmagovalcih pa tako vidite iz naših posnetkov. Bi lahko tako tekmo uvedli tudi doma? Bi oči in mami sodelovala?  Vsekakor vreče z nagradicami zvečer čakajo na vseh 11 tekmovalnih skupin. Od zvezkov, do igračk , igre “4 v vrsto”, ali “spomin”, pozabimo na nikogar.

Tjaša išče še zadnje dnevne zmagovalce
Skoraj se končuje naša tekma. A vseeno poglejmo, kaj se je dogajalo danes. Pri umetnicah razglasimo Ano M. že tretjič,  sledi ji skrbna Lia, tu je še  bojevnica Aja.  Med tigricami je tokrat zmagovalka Selma, Tjaša pa je danes prevzela vodstvo med gejšami. Pri vodičih imamo spet istega zmagovalca – Francija, ki zmaga brez hipe in s povprečnim sladkorjem 4,3 mmol/l, pridruži se mu spet Sara! Še najmlajši – tokrat se zapestnic razveselita Ema in Rok, sledijo še fantje – med bojevniki zmaga tokrat Nace, kaj bi šele bilo, če bi imel senzor s seboj, pri maščevalcih je najboljši tokrat Nicolas, sledi še borba proti ketonom z Jakobom in med kung fu borci je najboljši Matjaž.

Zvečer Anita in Danilo povezujeta zaključni večer. Preseneti nas Jernej Kozan, ki se nam pridruži za zadnji dan in noč. Dvakrat zapleše, nihče ne more odvrniti pogleda od tega, kako v popolnost obvlada svoje telo, in kako zelo je povezan z glasbo v ozadju. Zapleše še z vodčči, ki so pod Lizinim vodstvom pripravili poletno koreografijo. Morda bo postala naša naslednja himna po YMCA.

Tjaša razglasi končne rezultate za najlepše sladkorje.Vodiči so po skupinah upoštevali ne le število zapestnic in HbA1c pač pa tudi koliko truda so otroci vložili v lepe sladkorje, njihovo znanje, samozavest in željo po lepih sladkorjih. Seveda so nagrado dobili prav vsi, saj se vsak otrok trudi, že s tem ko meri sladkor, pozna osnovna pravila vodenja sladkorne bolezni, pozna zdravo prehrano, prispeva največ glede na svojo starost in trajanje sladkorne bolezni. In končne odločitve so bile naslednje. V skupini “Zapeljive gejše” si je skupno nagrado najbolj zaslužila Natalija, s svojo mirnostjo in dobro voljo. Pri “Neustrašnih tigricah” je izstopala Leila, ki je v tem letu dozorela in dobro skrbela zase. V skupini “Me skrbimo za vse” o sladkorni ogromno ve Kristina, redna uporaba senzorja pa pomaga pri sklepanju odločitev za vsak dan sproti. V koloniji je potrebovala ob športu in brez vsakodnevnega stresa še manj inzulina. Pri “Umetnicah lepih sladkorjev” se je ogromno naučila novinka Mia in tako prislužila nagrado. In med “Bojevnicami proti hipam” – zmagala je Tiara, ki je nagrado sprejela z nasmeškom. V skupini “Pavijani proti ketonov” je vedno nasmejani Rok odnesel zmago domov, pri “Zelenih maščevalcih visokim sladkorjem” pa je zmagal Amadej. Sam je povedal, da je pridobil v koloniji, upamo da toliko znanja, da bo zmagoval tudi doma. Med “Kung fu borci” je bil nepremagljiv Davud, s črpalko mu je šlo zelo dobro, naj bo tako tudi doma. Pri “Strašnih bojevnikih” je bila tekma tesna, a na koncu je zmagal Jan. In pri najmlajših – najbolj sta se na koncu nagrade razveselila Ema in Matic. Tudi pri vodičih ni bilo enostavno. Vsakodnevni boj med Saro in Nejc Jožetom, se je na koncu prevesil v pid Sari. Sara, daj zmagaj še doma. In boj na desetinke pri glavnih vodičih je bil letos v prid Danilotu. Oba sta bila v teh 14-ih dneh praktično brez hipe in nista presegla meje 10 mmol/l. Dober zgled prav vsem sta bila!

Ob devetih je prireditve konec, kovčki so zaprti, spomini se iz omar selijo v nahrbtnike in vrečke. Po sobah je hrupno, toliko je še za povedat, narediti načrte za naslednje mesece, kdo se sreča s kom, kaj bo z zaljubljenci, kako bodo tekle počitnice… Nočnih meritev je malo, strog pogled nepotreben, večina otrok zaspi kmalu po polnoči in mazanja z zobno pasto ali flomastri letos ni!


SOBOTA - 2.7.2016
Še en zadnji tek v koloniji, 14 dni in 84 km, delo opravljeno, škatle z našo kuhinjo, igrami, ambulanto stojijo pred paviljonom. Zadnji zajtrk in zadnji klepeti.Tovornjaki pridejo najprej, potem še velik dvonadstropni avtobus. Vau, le kdo bo sedel zgoraj? Več kot dvajset otrok odpeljejo starši, največ tiste, ki živijo na Primorskem ali Goriškem, pa seveda tiste, ki pot na morje nadaljujejo takoj.

Starši, velja vam pohvala, saj ste otroke dobro pripravili na kolonijo, solza je bilo malo, obiski so minili brez stresa, s smehom in novicami, kaj vse se je zgodilo pri nas in pri vas.

In naši vodiči – prvo zahvalo so vsi prejeli že zvečer na poslovilnem večeru. Brez vas ne bi šlo. Naš šef Franci, ki je skrbel, da je vse nemoteno teklo, na večernih sestankih vodičev pletel vezi, vodil in usmerjal. Ciril in Anita pri najmlajših, ob pomoči Sare, Klarise in Maje Marije – najmlajši so doživeli toliko lepega za tri kolonije. Bernarda, ves čas si bila z najmlajšimi, čeprav letos v manj aktivni vlogi, a zato še bolj nepogrešljiva. Tjaša in Ana – vskočili sta v zadnjem momentu, odložili vse, kar je čakalo doma na vaju, in tudi letošnja kolonija je pokazala, kako pomembni sta za vse nas. Ana – drugo leto prides vsaj na obisk,  kajne? In Kristina, prvič v vlogi glavne vodičke, z neizmerno energijo in svojo dodatno nalogo, ki bo postala del naše edukacije na oddelku – ustna higiena. Saj prideš drugo leto spet? In Liza, kot najmlajša si se postavila ob bok starejšim in svojo vlogo odlično speljala skupaj z Marjetko. Med dekleti je tu še Nina, ki je prevzela vlogo dežurne mame v skupini drugih najstarejših, ob tem pa ti je pomagala Urška, ki se je odlično naučila šteti ogljikove hidrate in rokovala s črpalkami, čeprav je sama še nima. In ne pozabimo na Klaro in Tejo, ki sta se v vlogi vodičk odlično znašli – ena prvič ,druga pa že tretjič. Andraž se je boril skupaj z Anžetom s skupino najbolj srboritih fantov, a vendar sta zmagala in skupino prepeljala čez razburkanih 14 dni. Žiga in Aljaž sta imela pri najstarejših lažjo nalogo. Blaž se je v vlogi vodiča prvič dobor znašel, res pa je imel izkušenega učitelja v Andreju. Skupaj sta skrbela za skupino 12 živahnih fantov. In Danilo z Nejc Jožetom – tudi vajina skupina je bila živahna, a dobro ste krmarili preko teh dveh tednov.
Anže je imel dvojno vlogo, saj je bil poleg vodiča še športni vodja – toliko otrok je motiviral za jutranji tek, da smo prvo meritev pri vsaj tretjini otrok opravili že ob 6.30. Pandatlon in Dodgeball ste nepozabna in upam, da se nam čez leto spet pridružžš.

In potem sta tu naši nasmejani psihologinji Katja in Tina. Ne le, da sta vodili skupine na psiholoških delavnicah, pomagali sta pripravljati darila, kuhati malice, pospravljati in pripravljati in se pogovarjati z otroci, ko so to potrebovali.

Anika – težko nalogo si dobila, saj si prevzela šolo najmlajših, pa vse likovne delavnice, pomoč pri večernem programu. Sestanki s Tino in Tanjo so pomagali, da je vse teklo odlično.

In seveda naše edukatorke:  Ana, Teja, Urška, Tadeja in Jasmina. Vedno nasmejane, a vendar pozorne, neprespane noči, da se ne bi kaj zgodilo, jutranji tek z otroci, klepet z vodiči, objemi in poljubčki za najmlajše in pomembna vloga pri edukaciji, kaj narediti če sladkor poskoči, kako spoznati ketoacidozo, kaj narediti ob hipi… Jasmina – nočni mednarodni turnir namiznega tenisa bo zapisan v zgodovino naše kolonije!

In seveda naši dietetičarki – Ajda, če boš kdaj odprla zdravo slaščičarno, pridemo vsi k tebi. In na sladoled, saj si ga v teh dveh tednih izpopolnila in povečala proizvodnjo na 140 sladoledov na dan. Andreja je pregledala naše jedilnike, preverila sestavo malic in letot v šolo dodala nov moment. Koliko OH je dovolj zame, vsi otroci so dobili list z priporočenimi količinami OH na posamezen obrok za domov.

In Anže, naš student medicine, skupaj z Juretom sta odčitala vse črpalke, pomagal je vnesti vse HbA1c v naš protokol. Letos smo imeli še goste iz Italije – dr. Macedoni je bila nekaterim poznana iz raziskave Dream šport, ki sta jo vodila z dr. Dovčem, Maurizio in Monica pa sta iz Milana pripotovala zato, da sta spoznala utrip naše kolonije, ki ju je očarala.

In naše medicinske sestre ter zdravstveni tehniki – Marta, Irena, Jure, Berni in Mihela ter Marina. Brez vas ne bi šlo. Kolonija se za vse nas konča v decembru, ko oddamo poročilo na ZZZS in začne v januarju, ko je objavljen razpis.  Marina pregleda skladišče, pomaga pri nakupih, pripravi mape in ves material za vodiče, vedno opozori, kaj še potrebujemo in še mesece po koloniji ureja stvari. Mihela bdi nad vsem, da teče gladko in po pravilih, saj je nadzor strog. Marta, Irena, Jure, Berni vsi pomagajo na oddelku, da česa ne pozabimo, da so pripravljene kopije, zaprte škatle na oddelku. V koloniji pa seveda tempo od jutra do večera, 900 meritev sladkorja ni malo, morda bi kdaj pošteli še vse hipe, ki jih tako mimogrede razrešimo z našimi glukoznimi tabletami, sokom, prepečencem in grissini. Letos smo ogromno vsega pripeljali domov – je bilo hip torej manj?

Miheli smo se letos posebej zahvalili, saj je tista oseba v ozadju, ki je v koloniji na Debelem rtiču poleg Marine že 25 let, kolikokrat je bila pred tem v Kraljevici,  ve sama. Ve za skrite zgodbice v ozadju, za katere je bolje, da jih vsi ne vedo. Opozarja na razpis, saj ga vedno prva opazi, in ostaja duša te kolonije, ki ji da energijo še za nekaj mesecev naprej.

In zdravniki – dr. Dovč  je napolnil kolonijo s svojo pozitivno energijo, pomagal pri večernem programu, poskrbel za smeh ob polnoči na klopci, hkrati pa skrbno opazoval  dinamiko med otroci v skupini. Vsi skupaj – dr. Dovč, dr. Tanšek, dr. Kotnik in dr. Šmigoc skupaj z dr. Bratino pa so skušali čimbolj stabilizirati sladkorje v vsej skupini, kar pa je bilo včasih nemogoče. Če je bilo do kosila idealno,  je popoldan sladkor dvignilo vroče sonce, njoki, ali pa je zvečer sladkor v višave odnesla polenta. Seveda ne pri vseh, a vseeno smo zmagali brez težke ketoacidoze ali težke hipe, zamenjali smo pet črpalk, pregledali vsa vbodna mesta, opozarjali na menjavo setov in se imeli lepo. Z veliko smeha, sproščenosti, poskakovanja na plesih, smeha ob večernem programu.

Da nam je šlo tako dobro so pomagali naši sponzorji – donatorji v ozadju, prav vsi starši, veliko vas je poskrbelo za drobna darilca, dodatna sredstva, ne smemo pa mimo podjetij Zaloker&Zaloker, Roche, Novo Nordisk, Sanofi, Abbott, ki so pomagale oblikovati naš program tako enkraten tudi letos… 

Slika