Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

Kolonija 2012 in njen začetek…

Otroci, ki pridejo na Debeli rtič si verjetno ne predstavljajo, da se kolonija, obnovitvena rehabilitacija je veliko bolj pravilen izra, prične že mesece pred odhodom avtobusov.

Že leta 2011 smo v septembru ocenjevali skupaj z vodiči kaj je bilo dobro in kje bi šlo lahko še bolje. Sledi malo zatišja pred viharjem,ko v mesecu februarju spremljamo strani ZZZS, kdaj bo vendar objavljen razpis. V marcu pripravimo možni seznam udeležencev in razpošljemo prva vabila. Do srede aprila je bilo časa, da se družine odločijo kdo bi šel z nami. To je hkrati tudi rok za vse, ki želijo postati vodiči ali pomočniki vodičev, da oddajo svoje prošnje na naslovu Društva. Prvomajski prazniki so namenjeni temu, da se sestavijo seznami posameznih sob in skupin za šolo ter se oblikujejo pari vodičev, ki bodo skrbeli zanjo. Na kliniki pripravimo tudi zdravstveni tim, ki bo skrbel za otroke vseh 14 dni.

Tradicionalno je prvi vikend v maju po počitnicah namenjen sestanku vodičev in zdravstvenega osebja. Tako nam pač ni treba na tek trojk. Raje se z avtobusom odpeljemo na Debeli rtič. Pregledamo novosti, dr. Bratina ima sestanek z osebjem Debelega rtiča, slikamo se pred našim drevesom in ugibamo, če ima kak list več.

Sestanek je resen, najprej spregovorimo o vsaki sobi, o vsakem otroku posebej. Vodiči morajo poznati njihove posebnosti, da bodo dobro skrbeli zanje, letos je med otroci 10 takih, ki imajo poleg diabetesa še celiakijo, nekaj je nežnih deklic in dečkov, ki bodo rabili več spodbude, da bodo zdržali, vsako leto pa je tudi več otrok, ki so preveč pogumni in jih moramo malce zaustaviti, da ni težav.

Razmislimo o zabavnem programu, razdelimo zadolžitve vodičev, oblikujemo nočni in dnevni program. Preštejemo koliko otrok bo šlo v kolonijo prvič, drugič ali tretjič, preverimo kdo bo imel rojstni dan. Na sestanku je vedno večina vodičev, pridružijo se nam tudi vodiči otrok s fenilketonurijo, saj je program skupen, nagrade pripravimo za vse.

Letos se nas je zbralo 35, kar pomeni, da je skrb za vaše otroke velika in želimo, da bi bila kolonija res uspešna.

Vsako leto se sprehodimo do morja, pa v gozd, okrog našega paviljona. Po kosilu se vračamo v Ljubljano, a ideje nastajajo tudi na avtobusu, dogovriti se je potrebno katera zdravila bomo vzeli s seboj in kaj bomo nakupili pri enem od veletrgovcev. Kolonija naj bo zabavna za vse otroke in seveda še bolje organizirana…

Slika