Arhiv novic

» Nazaj v arhiv novic

Majska zgodba

Maj se preveša v drugo polovico, dnevi so vedno daljši, sonce greje močneje in tudi sami se počutimo kot prebujeni. In tako je čas za novo pot k vrhunskim kuharjem. Ta teden nas pot vodi k zamejskemu Slovencu v La Subido.



Joško Sirk z ženo Loredano je dolga leta vodil domačo restavracijo, zdaj jo predaja v roke svojih otrok. Znana restavracija tik za italijansko mejo, številni vedo, da imajo Michelinovo zvezdico, kjer tradicijo spremlja moderna kuhinja. Neverjetna družinska zgodba, ki jo lahko preberemo, pove, da je Joško domačo gostilno prevzel v starosti 16 let, sprva jo je vodil skupaj s sestrami in mamo, nato z ženo Loredano in svojo družino. Tradicijo kmečke kuhinje sta korakoma obogatila z moderno kulinariko in posest spremenila v zatočišče, kjer lahko obiskovalci uživajo v lepi naravi.



Prijazno so se takoj odzvali našemu vabilu, da postanejo del knjige posvečene vrhunski kulinariki primerni za sladkorno bolezen.



Pred nami so nastajali popolni krožniki – za hladno predjed nam hišni kuhar pripravi “La rosa di gorizia, la mela e il kren”, kar bo goriska roža (radič), jabolko in hren. Za toplo predjed “I girini, briciole di pasta buttata condite dall’orto, funghi porcini, quasi crudi – kar bomo prevedli kot ulivanci, drobtinice iz testenin, z zabelo iz vrta. Za glavno jed tokrat divjačina - Dadolata di cervo, il finocchietto selvatico e l’ aceto di uva, kar bo po slovensko jelen, koromač in grozdni kis. Dodamo še verdure croccanti - hrustljavo zelenjavo. Kaj ponuja La subida za sladico? Tortino di semolino con fragole marinate, zveni slastno tudi v slovenščini - Tortica iz zdroba, jagode in akacijev med.



Slikanje v takem okolju je spet enkratna izkušnja, družina Sirk, hvala, ker ste nas sprejeli na svojo domačijo…

Slika